Se Bra By konferansen 2020Årets «Bra by» konferanse ble pga Covid-19 erstattet med en rekke artikler og videoreportasjer om byutvikling, prosjekter og byliv i sosiale medier. Vi skulle så gjerne avviklet konferansen og møtt dere alle, men gleder oss over at innholdet og budskapet om utfordringer og muligheter i mellomstore byer allerede har nådd ut til over 200.000 mennesker bare på Facebook. Se innleggene under! 

Hva kjennetegner en Bra By og hvordan i alle dager skaper man det, spør Trine Klemetsen i Bypatrioten som i år skulle arrangert det som ble den tredje konferansen i rekken. Da dette ikke gikk fikk de med sporty sponsorer og lagde en rekke innslag i sosiale medier. Sånn holder man debatten om en levende by varm til neste gang man kan møtes igjen!

En bra by tar godt vare på alle og bidrar med nye muligheter, spesielt om livet skulle ta en uventet vri, tenker vi. Se bare hva de får til med prosjektet «Bønner» i regi av Kirkens Bymisjon i Møre i Parkgata i Ålesund sentrum

-Man kan ikke forvente Barcelona eller Oslo, sier Endre Volden, innflytter som har mye på hjertet om Ålesund sentrum og bylivet. For han blir det på ingen måte helg før han har tatt sin faste fredagsrunde i sentrum.

Over nyttår kan Ålesund glede seg over hyppigere bussavganger i rushtiden og 10 helt nye elbusser på veiene. Vi bruker anledningen til å snakke mer om kollektivtrafikk, som ikke er så enkelt som man først kan tro. Vi må tenke mobilitet. Ikke bare buss, men kombinasjon av blant annet buss, bil, sykkel skal vi lykkes i å skape gode effektive løsninger, sier Marit Holen i FRAM. 

Det skulle endre Ålesund by og bli det største og trolig viktigste prosjektet vi har sett i moderne tid? Men når? Vi har invitert både Ålesund kommune og påtroppende daglig leder i Sørsida Utvikling Kirsti Slotsvik til en prat. -Nå må snøballen begynne å rulle! sier de.

-Det skal gå kjapt, være raskt synlig for folk og være prosjekter som kommer innbyggerene til gode, lyder budskapet fra Kristiansund. En by vi mener har angrepet «Smart by» konseptet på en svært god måte, der også de synlige prosjektene får plass raskt! Vi har vært på tur og sier bare: - Se opp for geniale søppelbøtter. De finnes nemlig!

Skal du friste sunnmøringer tilbake? Da hjelper det å kunne tilby jobb akkurat her! Et flertall av sunnmøringer som vurderer å flytte hjem, er ikke tvil om hvor de helst vil jobbe og at Ålesund sentrum er det som har størst tiltrekningskraft.

Les også mer om undersøkelsen her! 

-Vi som kommune har et stort ansvar for å sikre urbane kvaliteter i sentrum. Det må prioriteres skal vi være attraktive, sier en fremoverlent ordfører i Molde Torgeir Dahl (H) som med glimt i øyet ypper til konkurranse med nabobyene etter at de selv er godt i gang med både nytt torg og sjøfront.

Er Skarbøvika en glemt bydel? -Den har hvertfall et enormt potensiale, sier Geir Egilsson i Asplan Viak som gjerne skulle sett at det ble gjort en større innsats her. Vi ble med på tur for å høre mer om hans tanker.

Se også stedsanalysen som ble utarbeidet i tilknytting til konferansen HER!

I februar er den siste aktøren på plass og nye Kremmergaarden er helt fylt opp. -Dette er bedrifter som i verste fall kunne flyttet ut av sentrum dersom de ikke fikk tilgang til gode lokaler. Det er svært viktig å tilrettelegge for enda flere arbeidsplasser og boliger skal vi lykkes med å løfte Ålesund sentrum enda videre, sier utbygger Berit Westad som også deler flere tanker om hva hun mener er viktig for bylivet.

Mange spør seg hvorfor i alle dager man skal godta store søppeldunker inne i trange ganger i bygårder i Ålesund sentrum. -Det kan løses på andre måter, sier Geir Egilsson i Asplan Viak. -Vi er på saken, men det handler om å finne nok areal for å få på plass avfallsbrønner, forklarer Miljøselskapet ÅRIM.

Sparebanken Møre er stolt samarbeidspartner til Bra By konferansen fordi den bidrar til utvikling av byen og regionen vår, sier banksjef Merete Wiig.

Jubel på byfjellet da vi delte ut prisen "Årets Bypatriot".

Årets Bypatriot er en hedersbetegnelse vi deler ut hvert år til enkeltpersoner, grupper, bedrifter eller organisasjoner som er med på å gjøre Ålesund by til en bedre plass å være, bo i eller komme til!

Årets Bypatriot 2020 ble Aksla Vel. Se egen sak her! 

Bra By 2019

Sånn så det ut da vi diskuterte byliv og sentrumsregnskap fra scenen under konferansen i 2019. Vi håper virkelig at det ikke går lang tid før vi alle kan samles igjen for faglig påfyll, diskusjoner og samarbeid

-for en bedre by!

Trine Klemetsen

Takk til vår hovedsponsor Sparebanken Møre

Takk til vår partner Asplan Viak som har bidratt med faglig sparring, ideer og innhold!