Lager filmfestival for femte gang19.-21. oktober kan filminteresserte i Ålesund boltre seg i kvalitetsfilmer fra hele verden. Filmfestivalen WENIFF fyller fem år og favner bredere en noengang, sier arrangør Besnik Zogaj.  

Besnik Zogaj er opprinnelig fra Kosovo. Nå er det femte år på rad han lager internasjonal filmfestival i sin nye hjemby Ålesund.

– Vi gleder oss skikkelig til å komme i gang med årets festival. Vi har femårsjubileum og i år er festivalen mer allsidig og favner bredere en noen gang, sier arrangør, ildsjel og filmregissør Besnik Zogaj. 

Torsdag 19. oktober klokka 18.30 åpner kultursjef Oskar Skulstad den femte WENIFF-festivalen i rekken. 

WENIFF er en kortfilm- og dokumentarfilmfestival som viser filmer fra alle verdenshjørner.

Både studenter, barn, pensjonister og alle som er glad i kvalitetsfilm kan se frem til tre dager med filmfestival når WENIFF (West Nordic International Film Festival) arrangeres i Ålesund 19. til 21. oktober.

I år får publikum se over 30 filmer fordelt over tre dager. Auditoriet i Sunnmørsposten er årets hovedarena for filmvisningen. 

– Filmskapere fra hele verden har sendt inn filmer som de ønsker å vise på festivalen. 30-40 filmer er gjennom nåløyet og jeg tror jeg trygt kan si at det er høy kvalitet på filmene som vises på festivalen også i år, sier han. 

At filmene holder et høyt nivå fikk festivalen et bevis på i 2014. Da ble vinneren ”Everything will be ok” nominert til Oscar.

Både festivalpublikum og en jury er med å stemme frem den beste filmen.

Jan Erik Madsen fra Ålesund har gjort internasjonal skuespillerkarriere. 19.-21. oktober er han i juryen i WENIFF.

Årets jury
Juryen består av svært kompetente folk i filmbransjen, blant annet Ålesunds egen Jan Erik Madsen, kjent fra en rekke filmer og serier i inn- og utland. Media og designprofessor Ana S. Laws fra Høgskolen i Volda og filmregissør Jeton Ahmetaj fra Kosovo er de to andre i festivaljuryen. 

I jubileumsåret satser WENIFF på å favne bredere og være enda mer synlig i bybildet.

I tillegg til filmene som blir vist i Sunnmørspostens auditorium, får barna en egen minifilmfestival. Lørdag 21. oktober snurres det i gang barnefilmer i fellesarealet på Ålesund storsenter. Dette er filmer barna garantert ikke har sett før,  de holder høy klasse og er godt egnet for barn i alle aldre, sier Zogaj. 

Studentdag
Nytt av året er et helt eget tilbud til studenter og unge filminteresserte. Fredag 20. oktober mellom klokka 10-14 er studenter invitert til å se utvalgte dokumentar- og kortfilmer. 

– Vi er svært glade for å kunne tilby unge filminteresserte et gratistilbud som dette. Det kan vi gjøre takket være et samarbeid med Sparebanken Møre som har subsidiert studentdagen. Det er begrenset med plasser og flere studenter har allerede sikret seg gratisbilletter, så det er førstemann til mølla.

Sunnmørspostens auditorium i Røysegata er hovedarena for årets filmfestival som åpner kl. 18.30 torsdag 19. oktober.

Seniortilbud
For pensjonistene er det satt opp en egen film på dagtid på fredag på Løvenvold kino. ”Fluefangeren”
 har fått strålende kritikker fra anmelderne. Forestillingen har pensjonistvennlige priser og tidspunkt, men er også åpen for andre som vil se. 

Også kunstfelleskapet Aggregat vil sette sitt preg på bysentrum under festivalen. På kveldstid vil det bli vist filmmontasjer på husfasader ulike steder i sentrum.

Så her er det bare for filminteresserte ålesundere og sunnmøringer å kjenne sin besøkelsestid. 

Whorkshop for unge fotointeresserte er svært populært. Filmverkstedet starter på Fellesverket Dragen allerede mandag 16. oktober.

Workshop for ungdom
Festivalen tjuvstarter allerede førstkommende mandag 16. oktober. Da er skoleelever invitert til å delta på KinoLab, en workshop der profesjonelle filmskapere lærer deltakerne å lage film. KinoLab skjer på ettermiddag/kveldstid hver i festivaluka, og filmene blir vist siste dag av festivalen. 

– Workshopen skjer på Fellesverket Dragen og er gratis å delt. Vi har fortsatt plass til noen flere, så det er bare å melde seg på, sier Zogaj.

Her kan du melde deg på workshop. 

Hele programmet for WENIFF 2017 finner du her. Festivalpass eller enkeltbilletter kan kjøpes på TikcetCo. 

– Jeg gleder meg virkelig til å komme i gang og ser frem til å vise frem programmet som jeg vil hevde er det beste vi har hatt i løpet av de fem årene festivalen har vært arrangert, sier festivalarrangøren.