Vikingsommer i sentrumRollo, Rollo! Det ropes. Forbispaserende får store øyne av synet. Her går de, midt i byens gater utkledd i vikingklær. Tett bak følger turistene som vil lære så mye som mulig om vikingenes historie på Sunnmøre.

Vikingene på "tokt" i Ålesund sentrum.

Det startet som en webside om vikinghistorie, produsert av Richard von Løwensprung og Leo Resnes. Det hele utviklet seg til å bli en tur gjennom historie, opplevelser og ikke minst en guidet tur gjennom Ålesunds gater.

– Det er mye mer spennende å vise fram historien enn å bare henvise de til et nettsted. Derfor utviklet tilbudet om egne vikingguider i byen. Vi tar turister med ut på tur og viser fram historien til vikinger som levde i området vårt. På samme tid får vi jo også vist frem byen vår og Ålesund sentrum, forklarer Richard, som har rollen som jarlen Einar.

Sammen med seg på turen har han Markus Olausen. Han er slaven Olav. Dette til stor begeistring blant lyttende turister.

– Visste dere at de nylig sjøsatte en rekonstruksjon av Norges største vikingskip. Den er på 30 meter. Til sammenligning er rådhuset i Ålesund på 40 meter, sier de, og peker mot bygget.

(Fortsetter under...)

-Velding spennende å få være med på, sier Evan Moya som stilte i eget vikingkostyme.

Gjennom hele sommeren skal de guide turistene gjennom historiene basert på sagaene som har gått fra generasjon til generasjon. Turene er laget for omtrent 10-30 mennesker og varer i halvannen time.

En som virkelig er entusiast og interessert i vikinger er unge Evan Moya. Han har kledd seg i klær som minner om slike klær vikinger gikk i. Han synes det er kult å få holde skjoldet og prøve å stå i vikingbåten som guidene viser fram.

– Dette var en stilig båt. Og så er dette en spennende tur å være med på, sier han tett plassert inntil det flotte dragehodet i baugen.

(Fortsetter under...)

 

Vikinger og histroiene har tatt verden med storm. Mye takket være den populære serien «Vikings».

I sentrumsgatene har de lokale viking-entusiastene satt av 90 minutter på å formidle 50 år med historie. 

Turistene får høre om Jugendstilen, Rollo, vikingtokter og ikke minst hvordan vikingene både levde og hvor de bodde. 

Det har gjennom årene vært mange diskusjoner rundt personen Rollo, men en ting er Richard Von Løwensprung helt sikker på. Og det er nettopp den ene tingen som har vært det mest omstridte temaet.

– Rollo og Gange-Rolv var samme person og han var fra Giske, sier han.

Turen avsluttes i byparken ved statuen av Rollo som ble reist i 1911 under en stor folkefest.

– Navnet fikk han fordi han var så stor. Hesten ble for liten så han måtte faktisk gå over alt!