Verdens største basert i ÅlesundDe er verdens største brønnbåtrederi med en flåte på 21 båter og 300 ansatte. Da er det ekstra stas at hovedkontoret ligger på Skansekaia midt i Ålesund sentrum. I forrige uke besøkte vi Sølvtrans. Et eventyr som startet med en ombygget fraktebåt for 32 år siden. 

Harald T. Nesvik er samfunnskontakt i Sølvtrans med hovedkontor i Ålesund.

Inne på kontoret blir vi møtt av Harald T. Nesvik. Han tok til i jobben som samfunnskontakt hos selskapet 1. november i fjor. Han har mange oppgaver og en av de å gjøre brønnbåtnæringen bedre kjent. Derfor passet det midt i blinken at nysgjerrige Bypatrioter vaset seg innom for ei omvisning.

Det går på inn og utpust med den tidligere stortingspolitikeren. Med god grunn. Det som skjer herfra, i lokalene ytterst på kaikanten er spennende, det er verdensledende og det er gründerånd i alle ledd.

(Fortsetter under)

Brønnbåten «Ronja Storm» blir verdens største.

Her ser du den nyeste båten. Den leveres neste år. Verdens største og skal gå i Tasmania, forklarer Nesvik om brønnbåten «Ronja Storm» som ikke ser ut som det man forbinder med en tradisjonell brønnbåt.

-Det er verdens største, sier han og med et bredt glis. -Vi liker å se på det som våre cruiseskip. Turistbåtene frakter mennesker og vi levende fisk. Det er vår jobb å yte den beste servicen og fiskevelferd er et ord som holdes høyt i kurs. Dør en fisk i transport har vi gjort en dårlig jobb, forklarer han om båtene som sørger for å frakte, behandle og sortere fisken fra oppdrettsanleggene.

Det handler om lukkede systemer fra begynnelse til slutt. Fisken fraktes nemlig levende fra oppdrettsannleggene over i båt og til land, og kravene til kvalitet blir bare strengere og strengere.

-Vi leverer til markeder i hele verden. Ser man på det kinesiske markedet skal alt kunne spores ned til minste detalj. Kundene skal kunne ettergå hele produksjonen. De scanner hver eneste fisk og kravene til dokumentasjon er svært strenge, forklarer han.

(Fortsetter under)

Roger Halsebakk tar seg tid til en kort prat før han forsvinner videre i møte. Her er det bare å henge med i svingene.

Ord som miljøperspektiv og bærekraft går igjen. Ord som kanskje ikke er de mest kjente frasene vi er vant til å høre fra en profilert en Frp´er?

-Hehe, nei kanskje ikke, men dette er alvor. Å få se bransjen fra innsiden gir et unikt perspektiv. Det var her det egentlig begynte også for meg, sier Nesvik som studerte fiskeri-og eksportmarkedsføring men endte i politikken før han rakk å se seg rundt.

Ut fra ene møterommet kommer han. «Mr. Brønnbåt» him self. Joda, vi fikk lov å kalle han det. Han som har stått i det hele sin yrkeskarriere. Fast bestemt på at det går an å skape et eventyr. Gode arbeidsplasser og utvikle en hel næring videre.

-Du vet, sier Nesvik fra sidelinjen om rederen og gründeren. Han er med på hele prosessen. Han kjenner båtene, vet hva som kreves og hvor skoen trykker og bruker lokale leverandører.

-Ekte gründer der med andre ord?

-Ja, akkurat sånn, og det er vi svært glade for!

En, to tre, folkens! Inn med magen. Latteren sitter løst rundt lunsjbordet når Bypatrioten fisker frem kameraet for et stemningsbilde.

Fra «kontrollrommet» kan de til enhver tid følge alle båtene som er ute i felten.

Kikkertene er på plass. De må følge med på det som skjer i leia utenfor Ålesund.

Denne utsikten deles flittig på sosiale medier!

Hurtigbåten som trafikkerer omlandet siger inn i havnen i Ålesund sentrum.

Kikkerten er på plass.

Petter har vært ansatt i firmaet i 20 år. -Det er han som har kontroll på pengene, sier Nesvik og de ler.

Lokale navn og leverandører er viktige. Her fra ene møterommet.