Vafler og gode historier-Vi må jo være med og feire byen vår, sier Anita Askevold hos Fretex som sørger for at det lukter ferske vafler i hele Kipervika. Innenfor dørene får vi ikke bare vafler med syltetøy, men også en haug med gode historier om både by og butikk!

-Jeg har vært fast kunde siden de åpnet jeg, sier Gyda Farstad som nyter ei vafle og god prat inne hos Fretex.

-Jeg er så glad i denne byen jeg, sier 83-år gamle Gyda Farstad som har tatt turen til Fretex for å være med på feiringen. -Jeg husker at jeg kjøpte ei nydelig drakt den gangen da de åpnet. Jeg har den enda, sier hun. 

Gyda elsker Ålesund. Hun bor på Klipra, og hver eneste dag spaserer hun ned til sentrum. 

-Det er klart man må ut å gå. Jeg kan ikke bare sette meg ned og tvinne tommeltotter? Da går jeg heller rundt om kring. Jeg må ned til kaia hver eneste dag. Hadde folk bare visst hvor flott her er i denne byen. Så rent og pent og trygt. Det er aldeles fantastisk, sier hun begeistret.

-Ja, og Stuen. Det området har bare blitt så flott. Jeg må ned dit! Tenk, der kom en far fra Valderøya med gutten sin for å leke. De hadde det så kjekt sammen, sier hun og Bypatriot hjertet gjør et hopp. Ikke bare på grunn av byen, men på grunn av mennesker som Gyda. Som betrakter og forteller om sine opplevelser.  De vakre menneskene som er en viktig del av bybildet vårt. 

Hun forteller videre om den gang da hun kom flyttende fra Tafjorden til Lerstad med fire barn.

-Jeg var jo så beskjeden og nervøs for hvordan dette ville gå. Så kom naboene og ringte på døren og ba oss ut. Vi hjalp hverandre og barna hadde en fantastisk oppvekst. Jeg er så takknemlig for de gode naboene og det miljøet vi hadde på Lerstad. Man skulle ikke tro det var mulig. De kom med ved til meg og alle mødrene var så flinke til å hjelpe hverandre, nei det er bare utrolig. Tror ikke vi opplevde en ramp på 30 år. Vi snakket med ungene og alle inkluderte hverandre. det kommer jeg aldri til å glemme... 

(Fortsetter under)

Anita Askevold og Geir Staveli forteller om den gang da Fretex åpnet dørene for første gang i Ålesund sentrum i 1994.

-I dag har vi gode tilbud og vafler til alle. Vi må jo være med å feire den flotte byen vår, sier Anita som i dag er pensjonist og frivillig. 

-Det var jeg som åpnet den første Fretex butikken i Ålesund. Det var på Avholdshjemmet. Jeg husker godt åpningsdagen. det var kø fra gitterporten til apoteket og det pøsregnet. Det var utrolig kjekt, sier hun om mottakelsen i Ålesund. -Vi ble tatt i mot med åpne armer. derfor varmer det hjertet å se at det fortsatt går så bra med butikken i sentrum, forteller Askevold som fortsatt er aktiv soldat i Frelsesarmeen. 

Geir Staveli som i dag er arbeidsleder hos Fretex, husker også oppstarten. Den gang var han leder på lageret. -Da holdt vi til på Ysteneset. da hadde vi også møbler, forteller han. 

Vaffelpressen gikk i ett hos Fretex i dag!

Flotte bunadssko på rekke og rad!