Trine + elbil = sant(Annonse/Samarbeid) Hvem hadde trodd. For bare ett år siden var frykten for å skulle bytte til elbil enorm. Ikke bare er jeg generelt elendig på å lade ting, men også forrige (og eneste) erfaring med automatgir satt fortsatt i ryggmargen etter at soft-isen til fader´n stod igjen på innsiden av frontruta utenfor Stuen. Nå er det imidlertid fortid og jeg bytter aldri tilbake! 

-Jeg hadde angst for elbil. Nå er den største frykten at noen ber meg gå tilbake. Trine Klemetsen.

Bilselgeren så på meg. Medlidenheten lyste i øynene hans. Jeg hadde knapt kommet inn for dørene før jeg snakket på inn og utpust om frykt for automatgir, lading og glattkjøring. Jeg greide helt sikkert å ta med noe private bekymringer også. Han lo.

-Bare slapp av. Dette opplever vi hver eneste dag. Nå å tar vi oss en kaffe først, så steg for steg, kom det fra Bjørn Vågnes hos Auto 8-8 Vestlandske Auto som egentlig er hele årsaken til at Bypatrioten endelig tok steget inn i det miljøfremmende landskapet. Det eneste som nå skilte oss fra suksess, var altså min egen frykt for endring. Usikkerheten og trassen slo inn. Full diagnose på stedet.

-Vi er kanskje mer psykologer enn bilselgere om dagen, ler han. -Dette er ei stor endring for mange, men vi må dit, alle mann, og da er det vår oppgave å bistå, sier han.

Bjørn Vågnes er salgssjef for Nissan hos Auto 8-8 Vestlandske i Ålesund.

Vi spoler litt tilbake, til en hyggelig sammenkomst der jeg og Bjørn ble sittende til bords. Vi snakket om by, engasjement og utvikling. For er det en ting som er sikkert så er det at vi deler begeistringen for våre bysentrum og ikke minst er vi begge klare over at det krever mye og mangt skal de utvikles på en god måte. Praten gikk med andre ord lett. Så kom vi inn på temaet «Grønn by» og der satte han øynene i meg.

-Hvilken bil kjører Bypatrioten?

Der var det gjort. Jeg var parkert. Skyldig. Bykjøring med firhjulstrekk der blårøyken stod i kryssene opptil flere ganger daglig. Frem og tilbake i tunnelene mellom Valderøya og byen. For ikke å legge til utallige kjøreturer på ettermiddager med kids som skal på trening.

Nye Nissan Leaf rulles ut og har vært en bestselger siden den kom å markedet.

Det gikk mindre enn ei uke fra idé til handling der vi altså satt ansikt til ansikt på kontoret hans og diskuterte farge på bilen. Det var trolig en lur start. Med min labre interesse for bil var det noe konkret, noe jeg faktisk klarte å forholde meg til. Neste steg.

-Kom igjen. Sett deg bak rattet. Vi skal til byen, sa han og gav meg nøklene. Jeg rakk ikke å tenke meg om før vi var i gang. En dag tok det å fjerne alle angster og fordommer. En dag... det er til å bli småflau av...

-Det er eneste måten å gjøre det på. Jeg bruker gjerne elimineringsmetoden. Fjerner største frykten først. Vekk med det, sier han entusiastisk.

Trafikkbildet i Ålesund sentrum en vanlig dag. -Som det er lagt opp nå, er det lite som tyder på at vi kommer til å kjøre mindre, sier Vågnes.

Det har nå gått litt over ett år, og vi er på plass for å for å fornye leasingavtalen. Fortsatt stolt ambassadør for Nissan Leaf. Norges og verdens mest solgte elbil og jeg skjønner hvorfor. For det er ikke noe problem.

-Nissan var tidlig på markedet med en bil som faktisk leverte. Det har gitt både erfaring og et godt forsprang i markedet, forklarer han om suksessen som gjør at Leaf topper alle statistikker. Men det er ikke det Bjørn vil snakke mest om.

-Dette er ei utvikling alle skal gjennom. Både vi som selger bilene og dere som forbrukere. Så lenge vi bor som vi gjør i dette landet, så er vi fortsatt helt avhengige av bilen i all overskuelig fremtid. Da må det endringer på plass. Teknologien er her og blir stadig bedre, det blir også luftkvaliteten i byene våre, sier han og det er vanskelig å ikke være med på den. Vi kan snakke så mye vi vil om både buss og båt, men vi ser og vet at dette tar sin tid. I mellomtiden må vi faktisk til og fra.

-Så kan man jo alltid legge på et enkelt regnestykke da, siden vi først er på Sunnmøre skyter han inn. I dag har drivstoff en literpris fra 15-16 kr. Og det tar deg ei mil. For samme prisen kommer du deg i dag 270 km med en elbil, sier han, vel vitende om at det rykker til i foten til prisbevisste forbrukere.

Ladepunkter på p-lokket på St. Olavs plass

Han er også begeistret for utviklingen i sentrum, der det stadig kommer til nye ladepunkt, men han har ett stort julegaveønske.

-Å få på plass hurtiglader. Det går ikke an at Ålesund, som er en så attraktiv by, ikke har hurtigladere. Det håper vi at noen tar tak i. Det er nemlig grep som er -for en bedre by! Stadig flere kjører elbil, og da må fasilitetene følge på skal folk ta turen til sentrum.

Å det vil vi jo!

Hvordan det gikk med Bypatrioten på hjul? Ikke en gang gikk jeg tom for strøm, ikke ei bråbremsing med soft-is i frontruten og ja, jeg er hektet. Til og med den generelle interessen for bil har tatt seg opp. Det hadde ikke en gang bilselgeren trodd.

-Haha, nei den siste der den var ren bonus, kommer det høyt gjennom lokalet fra bilselgeren som kan trille ut nok en splitter ny Nissan Leaf i fargen sjukt fin blå!

Full kontroll med ryggekamera

Fin farge?