Torget har fått nytt liv etter TorghagenAt behovet for et levende torg ble synliggjort av Torghagen er hevet over tvil. Og nå står nye torgvogner klare for å åpne.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

-Vi ser at flere nå ønsker å etablere seg på Kiperviktorget. At Torghagen i fjor sommer har hatt effekt ser vi tydelig, sier Leif-Olav Brandt i Ålesund kommune.

-Ja, vi har faktisk fire fem vogner til som ønsker å etablere seg på Kiperviktorget.

Det forteller avdelingsingeniør i Ålesund kommune, Leif-Olav Brandt. Han og Trine Klemetsen i Bypatrioten er skjønt enige i at Torghagen gjorde noe med Kiperviktorget.

Våren, ja nesten sommeren selv har kommet til byen.

Sola skinner og studenter, folk som rusler i byen, og ikke minst mange av de som jobber på kontorer eller i butikkene i nærheten kommer innom torget for en pause, eller for å kjøpe med seg mat fra vognene som er der.

Det er på en slik dag torget kommer til sin rett. Brandt er ikke i tvil om at Torghagen har hatt en effekt.

-Det mener de som har vogner her også. Nå var det rett nok to vogner her før prosjektet startet, men de var veldig fornøyd når Torghagen kom, for de så et klart oppsving i den perioden.

(Fortsetter under).

Gå på styltrer, spille sjakk, snakke med hvem som helst, spise god mat, eller rett og slett ta en pust i bakken. Torghagen ble brukt til mye, og det har liksom ikke gått over, heldigvis.

-Og så ble det pågang av nye?

-Ja. Nå er det fire som selger mat, samt telefonvognen. I tillegg har vi fått forespørsel fra flere nye, men vi har vært nødt til å holde dem på vent til vi har fått ordnet med bedre og større kapasitet på strømforsyningen.

-Når vil det stå klart?

-Vi håper at alt skal være på plass til 1.mai. Da vil vi kontakte de som har ønsket plass om de fortsatt er interessert. I så fall vil vi omrokkere litt på oppstillingen her for å få inn flere.

-Er dette vogner som skal tilby mat?

-Ja, og i tillegg kommer jo de som selger frukt, bær og grønnsaker hver sesong. De skal vi også få plass til, sier Brandt.

-Det er ingen hemmelighet at været på våre kanter kan være hustrig. Er det planer om noen form for værskjerming på torget?

-Nei, ikke annet enn at vi er åpen for løsninger om de som leier seg inn ønsker å bidra til noe slikt. Da kan vi se på det.

Det diskuteres hele tiden planer for Kiperviktorget, så ting vil nok skje etter hvert.

-De som står her betaler 6.000 kroner for plassen i måneden. Men de klarer seg?

-Ja, det ser slik ut. Men klart, vi har mye vær her i byen, så på de mest utsatte månedene av året kan nok noen av dem oppleve det som tøft å få det til å gå rundt. Men de er her fortsatt, etter vinteren, sier Leif-Olav Brandt.

(Fortsetter under).

-Vi traff en nerve, sier bypatriot Trine Klemetsen. -Nå lever Kiperviktorget sitt eget liv, for tenk hvor gøy at noe så fiffig som Torghagen kan ha så stor effekt, sier hun.

Trine Klemetsen i Bypatrioten mener Torghagen har synliggjort et stort behov, og at flere har grepet mulighetene.

-Vi tok løs på prosjektet med Torghagen for å skape oppmerksomhet rundt torget. Og vi så effekten med en gang, sier hun, og sikter til økt aktivitet, og ikke minst flere vogner på torget.

-Vi får ikke tilbake de ”gode gamle dagene” med torgdrift på gamlemåten. Det må vi bare innse. Derfor må vi ha fokus på moderne torgdrift, og det ser vi lønner seg.

Vår teori før Torghagen, og for så vidt nå etterpå også, er at om du trekker folk til et område, så skapes det næring der. Så enkelt er det, sier hun.

Men noen ny Torghage blir det ikke, kan Trine Klemetsen fastslå med en gang. Og årsaken er klar.

-Nå lever torget sitt eget liv med ny aktivitet, så for oss har prosjektet med Torghagen vært vellykket. Vi oppnådde det vi ønsket med prosjektet. Tenk at noe så fiffig og gøy kan være nok til å skape helt ny aktivitet, sier hun.

-Torghagen vår utløste blant annet et ras av bilder i innboksen vår, sendt fra ålesundere på ferie. De viste et hav av lignende palleprosjekter fra hele verden. Vi traff en nerve og det vil alltid sitte igjen hos meg, for det må være lov å leke mer i egen by, teste ut og skape nytt.

Når en ser at de vognene som står der har klart å overleve vinterstid, da mener vi at det kom mye tilbake for de rundt 150.000 sponsorkronene og alle dugnadstimene som ble lagt inn i prosjektet.

Resultatet er et levende torg, sier hun.

Torghagen sist sommer, i all sin prakt, og med yrende liv.

Torghagen ble raskt et populært sted å ta en rast, eller noe å spise.