Ting å spise på AkslaVi har kanskje ikke de største attraksjonsparkene og de villeste badeskliene i denne byen, men jammen har vi mye annet spennende å oppdage i Ålesund.  Hvis vi bare bruker fantasien og finner frem oppdageren i oss! 

Løvetannen er ypperlig i salater og til pynt på dessert, men visste du at du også kan lage fløyte av stilken? Nils Henning Nesje med trompetkonsert på stiene!

Kanskje turen over Akslafjellet blir litt gøyere når du vet dette? 

Vi tok med oss kokk Nils Henning Nesje til toppen av byfjellet Aksla på jakt etter ville vekster man kan spise. Nesje er levende opptatt av lokalmat og bruker mer enn gjerne råvarer han finner ute i naturen. 

-Tenk hadde folk vært klar over hvor lett det er å få tak i næringsrik mat som smaker kjempegodt, sier han og kravler seg inn i buskaset på Aksla.  Denne gangen har vi fokus på ting vi selv husker fra vi var barn, for akkurat det må ikke gå i glemmeboken. 

-Vi må sørge for at kunnskapen om det vi har rundt oss ikke forsvinner, sier han og kommer tilbake med en løvetann. Dermed er vi i gang! 

1. LØVETANN

Den gule blomsten er kjempefin å bruke som strøssel til pynt på desserter og i salater.

LØVETANNBLAD

Plukker du nyskudd er de helt toppers i salater. De er like sunne som grønn salat og kan gjerne erstatte ruccola eller brukes  tillegg til. De store bladene blir gjerne litt for bitre, så de kan få stå igjen i skogen. 

LØVETANNKNOPPEN

Knoppen på løvetann kan du bruke som grønnsak. Du kniper av knoppen og steker den i smør med litt salt og pepper og noen dråper sitron. Du kan også fløtestue de, blande knoppene i pasta eller som tilbehør til en god biff og fisk.

Løvetannblomsten setter farge på dessert og salat.

Løvetannbladet er næringsrikt men bruk de ferske skuddene.

2. ENGKARSE

Engkarse er en favorittblomst på bordet om sommeren, men den kan du bruke til mye mer enn til å bare pynte med. Den er utmerket som erstatning til pepperrot i sushi og skal du imponere på grillfesten så hakker du den opp og tar den på grillpølsa som erstatning for sprøstekt løk. Den er skarp i smaken og kan derfor også brukes som en form for pepper eller i sennep. 

Engkarse er populær og plukke, men du visste kanskje ikke at du også kan spise den?

3. RØDKLØVER

Rødkløver er i slekt med nøttefamilien, så her må allergikere være obs! For andre som tåler det, har denne blomsten god smak som minner om mild honning. Denne kan du faktisk bare plukke og suge på, eller dra av blomsten og suge nektar av knoppene. For de som vil være litt mer avanser kan man koke sirup til is! 

Rødkløver kan faktisk erstatte slikkepinnen eller "klubba" som vi sier her.

4. MARIKÅPE

Har ikke en veldig spesiell smak, men er næringsrik og grei som pynt i salater. 

5. SURGRESS

Hvem husker vel ikke smaken av surgress? Her kan du gnage på hele blomsten, stilk og blader. Den er også toppers som smakstilsetning på hjemmelaget is. Rett i blenderen!

Ja vi elsker smaken av surgress!

6. ROGNEBÆRBLAD

Plukker du nyskudd av rognebærtreet har du plutselig smaken av mandel og marsipan. Hvorfor ikke bare suse de rett i blenderen sammen med en melkeskvett og vaniljeis? Sommermilkshake som garantert slår an. Spesielt om barna både får plukke og lage! 

Bladene fra rognebærtreet smaker marsipan!

7. GODT NYTT FOR FANTESTREKER

En liten befaring viser at der er gode forhold for nypebuskene på Aksla hvilket betyr rikelig tilgang på kløpulver ;) 

Vi takker Nils Henning for turen! Vi lærte masse nytt som vi skal dele med andre.

To tips på tampen:

Blåbærlyng er også spiselig om noen skulle finne på det. Passer perfekt som pynt på desserter.

Skvalderkål som man gjerne vil bli kvitt i hagen er perfekt for å lage hjemmelaget pesto. Da tar du en desj olje, pinjekjerner, salt og pepper sammen med skavderkålen og suser det i mikseren. 1-2-3 hjemmelaget! 

 

Ønsker du å vite mer om det Nesje driver med kan du følge han på facebook: Nesje mat med hjertet!