Til topps med brøytestikker i NÆRINGSTEFTIngen tenkte på brøytestikker før Peder Strømsvåg fikk en idé. I dag tok gründerbedriften hans Roadtech siste stikk i NÆRINGSTEFT - og vant én million kroner til å utvikle prosjektet sitt. 

Roadtech er veldig fornøyd med seieren. Peder Strømsvåg legger spøkefullt til at familien blir fornøyd. – De er «dritt lei» av brøytestikker etter å ha hørt om det døgnet rundt, ler han.

De overbeviste juryen i finalen med sin nye teknologi for mer effektiv, tryggere og miljøvennlig nedsetting og opphenting av brøytestikker. Løsningen betyr blant annet at det årlig forsvinner to millioner færre brøytestikker av plast ut i naturen. De vant også Publikumsprisen på 25.000 kroner, gjennom en åpen nettavstemning i forbindelse med semifinalen i februar.

Gründerkonkurransen NÆRINGSTEFT er utviklet av Sparebanken Møre, i tett samarbeid med ÅKP, ProtoMore, Vindel og NTNU i Ålesund. Finalen gikk av stabelen på bankens investorseminar Børs og Bacalao. 600 personer fra næringslivet i regionen fikk dermed se det siste finaleoppgjøret mellom gründerbedriftene Stø Technologies AS, Flowtru AS og Roadtech AS.  

Ideen bak Roadtech kom tidlig på 2000-tallet, da NÆRINGSTEFT-vinner Peder Strømsvåg kjørte bak en bil fra Statens Vegvesen. I dårlig vintervær stod en mann i en kurv og satte ut brøytestikker for hånd. Peder tenkte at «dette må kunne gjøres enklere».

(Fortsett under...)

Alle finalistene samlet seg på scenen sammen med prosjektleder Linda R. Grimstad. (Foto: Tone Molnes)

– Vi har derfor laget et konsept for håndtering av brøytestikker, en maskin som både setter ut og tar opp stikkene i fart. Vår løsning fjerner både 20 millioner stopp på norske veier og 85 000 timer stilletid årlig, noe som øker trafikksikkerheten for trafikantene og bedrer HMS for veientreprenørene, forklarer Peder.

– I tillegg til økt lønnsomhet har løsningen også flere miljøfordeler, både lavere CO2-utslipp og langt færre plaststikker som forsvinner ut i naturen, sier han.

– Denne millionen betyr mye for oss. Vi kommer oss raskere til målet. Vi er inne i en kritisk fase og har tidspress. Nå kan vi fokusere mer på å utvikle produktet, framfor å jobbe med å hente inn kapital – så dette var perfekt timing, jubler han.

 – Det er godt å være «ferdig». Samtidig er det nå det virkelig begynner. Jeg vil virkelig gi en stor honnør til Sparebanken Møre for å gi så mye gjennom NÆRINGSTEFT, sier han.

(Fortsetter under...)

Juryen består av Mette Kamsvåg, Kristin Waagen, Gunhild Sjøvik, Bjørn Gjerde, Terje Krøvel, Monica Rolfsen, Kine Norheim, Anniken Fjelberg, Knut Flakk, Ivar Nesset. Her leser administrerende direktør Trond Lars Nydal opp vinnerne. (Foto: Tone Molnes)

Deltakerne i år kommer fra et bredt spekter av næringer, der  fellesnevneren for de aller fleste er fokus på bærekraft og teknologi. I følge juryen har de tre finalistene har vært gjennom en lang kompetansereise, og har blitt utfordret på mange forskjellige områder. 

– Vi har hatt veldig mange dyktige deltakere i år, og juryen har hatt en krevende jobb med å kåre vinneren. Vinneren av NÆRINGSTEFT har vist et genuint samfunnsengasjement med en nyskapende idé tuftet på bærekraft. Idéen har et stort markedsmessig potensial, den vil gi lokal verdiskaping, gründeren har fått med seg et bra team, og mulighetene til videreutvikling er mange, fortalte adm. dir. Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre, som presenterte vinneren av NÆRINGSTEFT 2019. 

De to gjenværende finalistene hadde likevel god grunn til å juble, med totalt 250.000 kroner i pengepremier for semifinale og finaleplass. I tillegg får de tre finalistene utarbeidet en presentasjonsfilm produsert av Fuglefjellet AS, og tre faglige workshoper med advokatfirmaet SANDS, bedriftsselskapet MRB og kommunikasjonsbyrået RACER.

(Fortsetter under...)

Stø Technology var også en av de tre finalistene. (Foto: Tone Molnes)

I fjor var det damene i AgriMare Bio som stakk av med seieren. I år var det kun menn med i finalerunden. 

– Til tross for at andelen kvinnelige gründere generelt sett er lavere, har NÆRINGSTEFT likevel en høy kvinneandel (37 prosent) sammenlignet med andelen kvinnelige gründere på landsbasis (30,6 prosent), ifølge tall fra Innovasjon Norge. Det er noe vi jobber aktivt med og vi håper derfor at enda flere kvinner vil ta sats og bli med til neste år, oppfordrer Linda Rafteseth Grimstad, prosjektleder for NÆRINGSTEFT i Sparebanken Møre.

Når det gjelder regional fordeling, er sunnmøringene i klart flertall med 65 prosent av deltakermassen i NÆRINGSTEFT. 21 prosent av deltakerne var romsdalinger, mens kun 14 prosent var fra Nordmøre. 

– Da var det kanskje litt ekstra stas at en nordmøring tok siste stikke, smiler Linda.