Stappfulle hoteller i ÅlesundDriverne av hotellene i Ålesund smiler av glede, og er ikke rent lite overrasket over pågangen de nå ser. For alle, uten unntak, har fullbooket det aller meste av juli. For nå vil alle til Ålesund. Gledelig for en næring som fikk føle koronaen på kroppen.

Atlanterhavsparken trekkes fram som det største trekkplasteret, ved siden av selve Ålesund sentrum.

Trenden er den samme på samtlige ni hoteller vi tok kontakt med.

Juli er så å si fullbooket. Kun noen spredte dager inn i mellom har ledig kapasitet. Og nå kommer august etter, men siden de store gruppereisende med utenlandske turister ikke kommer til Norge i år kommer bestillingene tett på selve besøket. Gjerne dagen før, og det er barnefamiliene, spesielt fra Østlandet og Sørlandet som vil til Nordvestlandet og Ålesund.

Noen utfordringer ser hotellene, og den tilbakemeldingen de får fra gjestene går som regel på kapasiteten til byens restauranter.

Situasjonen med smitteverntiltak gjør at det kan danne seg køer, og at det derfor også er færre plasser på spisestedene.

Oppfordringen er å bestille bord tidlig.

Hotellene melder også om mange gjester som kommer til Ålesund og Nordvestlandet for første gang. Og Atlanterhavsparken skiller seg klart ut som det mest populære reisemålet.

Ellers er Ålesund et godt utgangspunkt for turer i alle himmelretninger, eller rett og slett en spasertur på byen.

Bypatrioten har satt sammen en liste med våre aller beste tips til kjekke, spennende og unike ting å gjøre i Ålesund denne sommeren. #bestofalesund er taggen, og tipsene kan du lese her.

(Fortsetter under).

Barnefamiliene er klart i flertall blant gjestene til hotellene. Ekstrasenger og barnesenger er blitt normalen på hotellrom som utnyttes mer enn normalt. Flere hoteller lar ekstrasengene stå fast på rommene i sommer.

Situasjonen med korona var bekmørk i en periode der en har vekslet mellom håp, fortvilelse og til slutt en erkjennelse over at dette ville ta tid.

Nå ser næringen med optimisme på framtiden, selv om de må legge ned mye mer arbeid i smitteverntiltak enn normalt. Men klage gjør de ikke, tvert i mot. De tar smilende mot sine gjester til landets flotteste by.

Vi tok en ringerunde til byens hoteller.

First Hotel Atlantica
Jessica Axelsson – Resepsjonist.

-I prinsippet er vi fullbooket i juli. Ikke hundre prosent, for det finnes noen ledige netter.
For august er vi nå på rundt 50 prosent av kapasiteten, og det er norske familier som er i flertall nå.

Thon Hotell Baronen
Kari Janne Myklebust – Hotelldirektør.

-Vi har faktisk doblet opp fra tidligere år, da vi også har vært utsolgt for rom. Forklaringen er barnefamilier der det går flere på rommet enn tidligere. Nå lar vi ekstrasengene stå fast på rommene.
Vi føler nå at vi kommer ut i sola, fra det ytterste mørke. Å gå rundt i et tomt, folketomt og mørkt hotell, slik vi gjorde etter 16.mars er grusomt. Nå yrer det av liv, og det skal det gjøre hele sommeren, for august kommer, selv om den ligger litt etter enda.

Hotel Noreg
Jorunn Dyb – Hotelldirektør.

-Overveldende aldeles. Vi varavventende, for å si det som det er, så dette går over all forventning.

Vi åpnet etter oppussing 15.juni og nå er juli ganske full allerede hos oss. August er foreløpig litt roligere, men jeg tror mange avventer litt for å se hva som åpner med tanke på utlandet.

Scandic Ålesund
Svetlana Lamakina – Resepsjonist.

-Vi har kun noen få rom ledige enkelte dager i juli. August er det foreløpig mindre trykk på, men det kan fort komme mange som ønsker rom også da.

Bil, barn og hund. Det er ofte gjengangeren her, altså familier som ønsker seg til Ålesund.

Jeg tror ikke helt Ålesund som by var helt forberedt på å ta mot så mange av sine landsmenn på ferie. Et luksusproblem for oss når vi skal finne rom. Restaurantene ser nok en større utfordring.

(Fortsetter under).

Restaurantene i Ålesund sentrum ser en utfordring med alle som kommer til byen. Smitteverntiltakene gir færre bordplasser, så det gjelder å bestille bord tidlig. For som en hotellansatt sa: "Når vi endelig klarer å få østlendingene til Ålesund så vil de ha lokal mat".

Quality Hotel Waterfront
Carl-Fredrik Teige – Resepsjonssjef.

-Ja i juli er vi ganske fullbooket, stort sett hele måneden.
Det vi opplever er at mange booker dagen før eller veldig tett opp mot oppholdet.

-August fyller seg nå også opp, og det er også her hos oss slik at barnefamiliene er sterkt representert.

Quality Hotel Ålesund.
Ingela Sjøberg – Bookingsjef.

-De to første i juli er mye utsolgt, faktisk fullt slik det ser ut nå.
Her går rommene raskt, og bestillingene kommer gjerne dagen før.

Det ser veldig bra ut, også august. Jeg tror familiene som kommer reiser etter humøret, været og hvor bilen setter snuten.

Scandic Parken
Christopher Støle – Resepsjonssjef.

-Vi opplever en ekstrem etterspørsel, og i juli er vi praktisk talt helt full hele måneden.

-August er så langt litt laver, men jeg er sikker på at det kommer, for folk booker tett på oppholdet nå.

Hotel Brosundet
Camilla Espeseth – Hotelldirektør

-Kjempebra, rett og slett. Det er bedre i år enn i fjor, for nå er det norgesferie på alle.

-Vi opplever at det er mange østlendinger som kommer for å oppleve Ålesund og Nordvestlandet. Og de tilbakemeldingene vi får tyder på at folk er fornøyd. Rent bortsett fra at det er for få restauranter. For når de først kommer hit er det fisk og lokal mat de vil ha.

-Vi har en booking på 95 prosent så langt i juli, så det er nesten helt fullt hele måneden. I august er det enklere å få rom hos oss.

Hotel 1904
Gina Holan – Resepsjonist.

-Megabra, rett og slett. Dette er over all forventning.

Det er helt fullt de neste to ukene, og det var fullt i uka som var, så det er tydelig at Ålesund skal besøkes i år.
Vi ser at august tar seg opp, så vi har trua.