Sommerprat med Terje: – Jeg er en ekte byramp!Terje Sporsem er oppvokst på Meierikaia ved innfartsveien midt i byen og påkjørt tre ganger før han var 12.

I sommer blir det både jobb og ferie på komiker Terje Sporsem.

– Jeg er en ekte byramp!, sier Terje i  Sommerpraten. Komikeren har tatt Norge med storm med sitt nye show der han tøyser med religion.

Bypatrioten møter Terje Sporsem( 41) når han er en snartur innom hjembyen for å ha stand up-show på et privat arrangement. Han er nydusjet - og stiller med ferske skrubbsår!

– Dritpinlig! Jeg var på joggetur på Borgernes vei. Ingen folk og klar bane. Så kommer det en løpende mot.  Akkurat da klarer jeg å tryne så salig og gikk rett i grusen. Da hører jeg fra den forbipasserende: ”Halloen Terje, husker du meg? Vi gikk på barneskolen sammen”.  Hva er oddsene for dét?, ler han.

 

 

Suksess med nytt show
Terje har hatt stor suksess og fått strålende kritikker for showet ”Religion” som hadde urpremiere tidligere i år. I slutten av november og begynnelsen av desember kommer han til Ålesund og Terminalen der han skal ha fire helaftens forestillinger i hjembyen.

– Jeg gleder meg skikkelig til showene i Ålesund, det blir nok høydepunktet på turnéen, sier han. 

Men nå er han klar for sommeren.

– Den kommer til å bestå av både jobb og ferie, sier han i Bypatriotens sommerintervju:

Sommerminne med brodd
– Hva er sommer for deg?

– De siste årene har somrene i stor grad vært tilbrakt i leiligheten i Tyrkia. Der har jeg kombinert ferie med standup-show i Alanya. Men ferie er også å komme få hjem til Ålesund og treffe kompiser som jeg ikke får sett så ofte. Så har familien et hus i Aukra som vi holder på å pusse opp, så det blir litt å gjøre denne sommeren også. Og så gleder jeg meg til å dra til Amsterdam for å se på U2.

– Hva er ditt første sommerminne?

– Jeg satt og lekte på trappa på Rindarøya på Aukra mens mormor vasket hus. Så helte hun ut vaskevannet - i et vepsebol! Vepsene tørket vannet fra øynene og det første de så var lille meg. Det ble sykehus og full pakke på unge Sporsem den sommeren, for å si det sånn. 

– Hva spiser du helst om sommeren?

– Jeg elsker å grille! Og jeg vil være alene bak grillen, det er ikke sjans for andre å slippe til. Jeg lager alle mulige varianter av sjømat. Sjøkreps med en god, tørr hvitvin til, for eksempel. Men favoritten er Singapore Pepper Crab. Alle som har smakt det synes det er fantastisk. Det er krabbe på en helt ny måte. (Se oppskrift nederst i saken).

 

Terje Sporsem er på turné med "Religion". I november og desember er han klar for Ålesund.

– Hva er det beste med sommerbyen Ålesund?

– Softis på Stuen er obligatorisk. Men det jeg forbinder med sommer som liten i Ålesund, var å sykle inn på Fagerlia og spille tennis. Vi var der i timesvis. Med alt for lite mat, ingen drikke og null penger. Men vi klarte oss. Og så gikk jeg ofte på kaia og kastet dukkerter. Planker eller rekved som vi prøvde å få i en perfekt bane når de fløt opp igjen. Det sier kanskje litt om fritidstilbudet i Ålesund på 80-tallet....

– Hva er den beste sommerunderholdningen?

– Festivaler og stemningen der. Å sitte blant mange folk på en stor plen på dagtid og høre på god musikk. Dessverre er jeg for lite flink å gå på festivaler, så det skal jeg bli bedre til. 

 

– Hva er ditt favorittsted i Ålesund by?

– Jeg er jo en ekte byramp som er oppvokst på Meierikaia midt i byen og påkjørt tre ganger før jeg var 12 år. Så når jeg er tilbake i Ålesund og rusler gjennom smågatene der vi herja som ung, er det som å bla i ei minnebok. Så har vi kaiene. Å fiske fra Meierikaia er noe av det beste. Selv om fangsten neppe egner seg på grillen.

– Hvor går årets sommerferie?

– Jeg skal til Ålesund og Aukra. Og til Tønsberg og Lofoten og ha show. Så skal jeg ned til leiligheten i Tyrkia på seinsommeren.

– Apropos Tyrkia: er du fornøyd med leilighetsinvesteringen der? 

He, he. Leiligheten er topp den, men slik forholdene er nå blir det neppe gevinst ved salg. Det neste blir vel at jeg investerer i timeshare-leilighet i Syria.

– Hvem ville du ha invitert med deg på ei øde øy?

– Joakim Rønneberg! Han har opplevd ting som få i dag kan relatere seg til. Vi er stor takk skyldig for den innsatsen og offerviljen han viste for fedrelandet under krigen. Jeg kunne godt tenkt meg å høre han fortelle historier litt off record. Han virker som en hyggelig og reflektert herre og er en person jeg virkelig beundrer.

Og her er den; oppskriften på Singapore Pepper Crab, Terjes favorittrett som gjør suksess i alle sammenkomster (ekstern lenke).