Sommerprat med dronninga av bilutleieSom eier av Møre og Romsdal Bilutleie har hun til enhver tid ansvaret for 500 biler på veien og rundt 30 ansatte med smått og stort, fordelt på mange avdelinger i fylket.

Sølvi Skjong Blindheim trives på veien.

Sommeren er absolutt høysesong for oss i AVIS, forteller Sølvi Blindheim Skjong fra Valderøya. Som eier av Møre og Romsdal Bilutleie har hun til enhver tid ansvaret for 500 biler på veien og rundt 30 ansatte med smått og stort, fordelt på mange avdelinger i fylket. Det hele styres fra kontoret i Nedre Strandgate i Ålesund sentrum.

Man kunne tro at hun alltid har vært interessert i biler, men det er ikke helt sant. Den interessen kom snikende etter at hun som 20-åring fikk jobb ved AVIS-kontoret på flyplassen.

(Fortsetter under). 

For å finne Sølvi måtte jeg nemlig snike meg gjennom vaskehallen og opp ei trapp. Kontoret er beskjedent. Akkurat stort nok i følge henne selv.

-Her får jeg fred til gjøre kontorarbeid, samtidig som jeg er så tett på at jeg har kontakt med det vi holder på med. Her er det inn og ut med biler, klargjøring, dekkskift og ting som skjer hele tiden.

-Får du tatt noe ferie du da?

-Jeg er så heldig å være omgitt av en solid gjeng så det går helt fint. Mange har vært med i en årrekke. Det hadde ikke gått rundt uten dem, jeg er virkelig stolt av gjengen jeg arbeider sammen med sier hun, og avslører at hun er glad i ferier med variasjon.

-Jeg må ha sol, så det blir en tur til Frankrike. Så blir det nok helt sikkert noen turer på hytta, sier hun.

-Hvilket forhold har du selv til bilturer da?

Sølvi Skjong Blindheim trives bak rattet. Det er en fordel når man til enhver tid har ansvaret for 500 utleiebiler.

-Bilferie er frihet. Da vi var ung var det toppen av lykke, å bare suse gjennom Europa uten å planlegge noe som helst. For meg var det spenning. Østerrike, Sveits… Hun mimrer og forteller om Tyrol. Det var der de gjerne stoppet. Hun og mannen, før de fikk to sønner som i dag er 19 og 25 år.

I dag er hun også mer bevisst på egen region.

-Her er så utrolig mye flott å oppleve. Turistene har skjønt det. De flyr gjerne inn til Møre og Romsdal - eller "gullkysten" som jeg liker å kalle det, leier bil, og kjører ned hele Vestlandet til Bergen og Stavanger. Det burde vi være flinkere til her også. Oppleve alt det vi har rundt oss. Geiranger, Atlanterhavsveien, Trollstigen. Her er mange flotte plasser å overnatte lokalt, så det er bare å dra ut på ekspedisjon, sier hun oppmuntrende.

Etter at hun først fikk jobben på Vigra, gikk det slag i slag. Hun ble stasjonssjef på flyplassen, før hun tok oppgaven som distriktssjef i Møre og Romsdal, samtidig som hun begynte å kurse nyansatte i Oslo.

-For vel 10 år siden bare kjøpte jeg heile greia, sier hun og ler.

Å drive bilutleie forteller henne mye mer om trender i næringslivet og samfunnet enn man kanskje skulle tro.

(Fortsetter under)

-Vi er jo med på oppturer og nedturer. Vi ser nå at det begynner å ta seg opp igjen, sier hun og viser til urolighetene som har vært i næringslivet den siste tiden.

-Det har vi sett. At ansatte i ulike selskaper ikke reiser like mye. Nå ser vi også at det heldigvis er i ferd med å snu igjen. Weekendtrafikken har også tatt seg opp. Folk reiser mer i helgene, de flyr inn til en av våre fire flyplasser og bruker leiebil enten de skal på opplevelser eller hjem til konfirmasjoner og bryllup, forklarer hun.

-Turistene da?

-Her er det helt klart økt aktivitet. Spesielt gjelder det kinesere. De kjører gjerne i flokk og følge, sier hun med et så lurt smil at jeg må be henne utdype.

-I fjor hadde vi en situasjon med 21 biler stappfulle av kinesiske turister som kjørte fra Stavanger til Møre og Romsdal, på rekke og rad. Se det for deg da, sier hun entusiastisk og bildene flyger over netthinna. Nesten verd en egen dokumentar tenker jeg og vi humrer.

-Siden sommeren står for tur, og mange sikkert forbereder seg på biltur. Hva er ditt aller beste tips?

-Skal man på biltur må man ta seg tid til å stoppe opp og oppleve. Gjerne i Norge. Jeg drømmer om å ta Hurtigruten helt nord og kjøre ned igjen – vi har jo stadig biler som må hentes, så det må jeg nesten få til snart!