Fortsetter veksten med liv og LystEn ting er sikkert: Ivar Breivik ligger ikke på latsiden i sommer heller. Nå har han overtatt driften av serveringsstedet Lyst i gågata. Gatekaféen og lunsjrestauranten er siste tilskudd på stammen til den stadig voksende XL-gruppen.

Lyst er et populært serveringssted i gågata, med uteservering og en flott bakgård. Nå har Ivar Breivik og XL-gruppen overtatt driften.

– Lyst har perfekt beliggenhet og skal fortsatt være et lunsjsted der det tar kort tid å få servering av god mat. Vi har endret litt på menyen og vil fortsette å utvikle stedet etter at sommersesongen er over, for det har et stort, uforløst potensiale som vi skal utnytte, sier Ivar Breivik.

Ikke minst gjelder det bakgården på Lyst, en skjult perle som han på sikt vil gjøre om til en urban oase midt i byen.

Urbant fuglefjell 
– Her skal vi ha glasstak, seilduker og oppvarming som gjør at det går an å sitte ute nærmest hele året. Her er også en bergvegg som kan minne om et fuglefjell i miniatyr. Det må vi utnytte. Så skal vi få kunstnere og arkitekter oppdraget med å gi stedet et urbant utseende med inspirasjon fra storbyer ute i verden.

 Planer er det nok av og han virker aldri å gå tom for idéer. 45-åringen fra Ålesund har slått seg opp til å bli en stor og solid aktør i restaurant- og utelivsbransjen i byen.

”Den Gromme Gourmet”
Det startet for 20 år siden. I 1997 startet han restauranten Den Gromme Gourmet som holdt til i 6. etasje i Brosundkvartalet. Dette var kimen til det som nå er den største aktøren innen serverings- og restaurantbransjen i Ålesund. Fra før eier og driver Ivar Breivik og XL-gruppen den velrenomerte klippfiskrestauranten XL-diner på Skateflua, loungebaren Milk, tapas-spisestedet KABB i gågata, selskapslokalet Kulinarisk Spiskammer og XL Food Company. Og nå også Lyst i gågata.

Ivar Breivik (45) startet resutauranten "Den Gromme Gourmet" for 20 år siden. I dag er XL-gruppen den største restaurant- og utelivsaktøren i Ålesund og vokser stadig.


Internasjonal omtale
 
– Jeg har vært heldig og jeg er stolt av alt vi har fått til. Når Ålesund blir omtalt som et Nordisk eventyr og at klippfiskrestauranten XL blir nevnt i selveste National Geographic som en av tingene du MÅ få med deg når du er her, ja da må jo vi ha gjort noe rett, smiler han.

I dag sysselsetter XL-gruppen ca. 45 årsverk og akter å vokse videre. 

Sjefen over alle chefer
Det ligger knallhardt arbeid bak, og alle involverte fortjener skryt. Men det er en som fortjener heder mer enn noen annen, mener Ivar. 

– Selv er jeg er bare en egoist og kunstnersjel som har vært opptatt av å videreutvikle meg selv og virksomheten. Den som virkelig er sjefen over alle sjefer er hun hjemme som har holdt ut med en som stadig har vært på farten.

Han sikter til kona Christina, som Ivar sier har ofret svært mye for at bedriften har kunnet videreutviklet seg. Sammen har de tre barn og familien har hatt en pappa som har og viet det meste av tiden til jobben og vært lite hjemme.

– Jeg har virkelig alt å takke henne for, sier han og lar det skinne gjennom har det gnager på samvittigheten at han ikke har hatt mer tid til å pleie familieliv.

 

I det stille har XL-gruppen lansert to egne ølmerker med eget brygg. En IPA som er spesialtilpasset klippfisk og annen salt mat, samt en type som egner seg mer til alt. Navnet Aalesund Brygg har de tatt for å hedre det gamle Aalesunds bryggeri som holdt til i Drevika i riktig gamle dager, fra 1892 til 1906.

Rydder unna 
Men nå skal det snart bli bedre, hevder han.

– Jeg skal selge ut alt som ikke har med kjernevirksomheten å gjøre. Jeg har investert i eiendommer og har mange andre sideprosjekter som jeg skal få unna for å få mer tid til å rendyrke det vi egentlig driver med; restaurantdrift og mat. Og da får jeg forhåpentligvis mer tid til familieliv, bedyrer han.

Satser videre
Det blir nok likevel en stund til godstolen hjemme slites ut, for han har mange planer. Noen er langsiktige, andre helt konkrete og snart i ferd med å realiseres. Nå starter nemlig byggingen av et 600 kvadratmeter stort sentralkjøkken som skal ligge på gamle ”Kalla” på Skjong på Valderøya.

– Vi er blitt såpass store og for å få god lønnsomhet må vi utnytte stordriftsfordeler både når det gjelder innkjøp, administrasjon og produksjon. Det nye sentralkjøkkenet vil være en viktig støttefunksjon for bearbeiding av råvarer og som ren cateringtjeneste til alle virksomhetene i XL-gruppen, sier han.

 

 

Spennende ting på gang 
I tillegg har han et nytt prosjekt på gang som han ikke kan snakke høyt om enda, men som han hevder vil bli et helt unikt og flott tilskudd til selskapslivet.

– Det ligger i bykjernen i Ålesund og det blir utrolig bra. Det er noen detaljer som må på plass før prosjektet kan offentliggjøres, men det er ikke mange ukene til vi setter i gang, og jeg gleder meg stort. Dette er noe som blir bra for heile byen, sier han.

 

Ivar Breivik har store planer og meninger om det meste. Neste steg vil han ikke avsløre enda, men det vil merkes i bybildet.

Kinesisk eventyr 
Men nå; utenriks. For selv om gründeren satser lokalt har han opplevd et ganske utrolig eventyr i utlandet de siste årene. I Kina og Taiwan, av alle plasser.

Det begynte for elleve år siden med en henvendelse fra Sjømatsrådet og den norske ambassaden om å lage et The Norwegian Seafood-dinner i Shanghai, et stort event som skal promotere norsk sjømat. Her knyttet han unike kontakter som gjør at han nå har sikret seg rettigheter til import av ulike nordiske og europeiske mat- og drikkevarer og noen andre biprodukter som distribueres til kinesiske forbrukere. Og dem er det som kjent ikke få av.

– Jeg har tidvis pendlet fra Ålesund til Kina de siste årene. En periode reiste jeg dit hver femte uke og var borte i opptil 20 dager i slengen. Jeg har vært veldig heldig og fått et nettverk som har gitt innpass i det kinesiske markedet. Noen av kjedene vi samarbeider med er så store at man godt kan kalle Rema-kjeden en småbutikk på hjørnet til sammenligning. Markedet er enormt og forretningene går bra, sier han.

Han har også investert i noen restaurant-kjeder i Kina.

Ny og gammel by 
Så hjem igjen: På kafébordet på Lyst bobler det over av tanker og idéer fra restaurant-gründeren. Om hva det neste blir. Hvordan han kan skape og videreutvikle.

De fleste av virksomhetene til XL-gruppen ligger i området gågata/Skansekaia. Han tror at man om noen år kommer til å kalle området nord for Brosundet for ”gamlebyen”, der restauranter, uteliv og handel vil florere. Den nye delen blir på Sørsida, der det vil poppe opp med skoler, boliger og enda flere kulturtilbud.

 

XL Diner på Skateflua er hjertebarnet til Ivar Breivik. Spesialiteten er klippfisk og restauranten har fått internasjonal skryt.

Drømmen med stor D 
I mellomtiden gjør Ivar Breivik sitt for å trekke flest mulig folk til byen og gi fastboende og tilreisende et restaurant- og utelivstilbud med høy kvalitet som Ålesund som by kan være bekjent av – og som gir omtale internasjonalt.

 

Så får vi se om han en gang får realisert sin aller største drøm. En drøm som er så tulen at han ikke tør å snakke høyt om den enda.

– Det blir en attraksjon som virkelig vil sette Ålesund på matkartet og er unik i sitt slag i verden. Det er fullt realiserbart og økonomien er så godt som på plass.

Når det prosjektet er i boks, skal jeg ringe på dørklokka og si til heltene på hjemmebane: ”Hei, her er jeg, skal vi finne på noe gøy”?

Og håpe at de tilgir alle årene der egoet og kunstnersjelen har fått fritt spillerom.