Sofie (29) kan bli Årets unge bondeHelt ved Blimsanden på Vigra roper Sofie Høybakk (29) på melkekuene sine. De kjenner stemmen og strømmer til i flokk og følge. Nå er hun nominert til semifinalen i Årets unge bonde 2021.

-Dette er reine kosegrisen, sier Sofie om kua som etter hvert kommer helt fram til 29-åringen. Hva den er ute etter levner ingen tvil. Her skal det koses.

- De har forskjellige personligheter. De som kom opp først er nysgjerrige, men er ikke de mest kosete. De som vil ha kos står der, sier Sofie Høybakk og peker på en liten gruppe kyr som framstår mer beskjedne enn de andre. Men de kommer fram, og ei ku kommer helt bort til 29-åringen.

- Dette er rene kosegrisen, sier Sofie om kua som elsker å bli klødd, kost med, og som legger hodet på skulderen til den unge bonden fra Vigra.

- Jeg tok over etter far min i 2018. Jeg har to eldre søsken, men begge sa fra seg odelen, så da ble det meg. Det er jeg som har hatt størst interesse for det, sier Sofie, som er yngst av tre søstre.

Hun har en økonomiutdannelse med bachelor fra London, er utdannet ridetrener i Danmark, og tok agronomutdannelse midt i overtakelsen av farsgården.

Sofie har samboer og ei lita datter på to år. Å få timene til å strekke til er en utfordring.

- Jeg får heldigvis en del hjelp både av samboeren min, far min og av svigerforeldrene mine. Samboeren min har en full stilling i tillegg, og far min har fortsatt litt jobb ved flyplassen. Jeg tipper det de bidrar med av hjelp på gården utgjør et ekstra årsverk i tillegg til det jeg gjør, om en regner på det, sier hun.

(Fortsetter under).

En ny driftsbygning for ungdyr står snart klar på gården til Sofie.

Sofie driver et tradisjonelt gårdsbruk med 60 storfe, og har både melkeproduksjon og kjøttproduksjon.

Snart er en ny driftsbygning klar for ungdyr. Det vil lette en del på logistikken, plass og på arbeid.

- Jeg produserer rundt 140.000 liter melk og åtte tonn kjøtt i året, i tillegg til at jeg selger gress til bønder med lite tilgang på å dyrke eget gress.

Jeg har rundt 400 mål slåttemark, og 150 mål beitemark fordelt på flere teiger.

- Du driver tradisjonelt landbruk, men hvordan ser du på fremtiden i yrket ditt?

-Det blir jo færre av oss. Her i kommunen er vi nede under 30 gårdsbruk. Når vi er så få igjen er jeg tilhenger av å få til gode samarbeidsløsninger gårdene i mellom. Det kan gå på både maskiner og drift.

Samtidig er jeg spesielt opptatt av å se hva behovet er rundt det jeg produserer. Da spesielt her på Vigra.

- Du tenker på alternativ drift rundt dyrehold?

- Ja, blant annet det. Men generelt ønsker jeg å se på alternativer i måten en driver på.

For eksempel rundballer. Er det andre løsninger enn disse store ballene, som jeg ikke er så alt for glad i?Slike ting tenker jeg på.

Med 60 storfe, 400 mål slåttemark og flere teiger med beitemark rundt om på Vigra har Sofie nok å henge fingrene i.

- Nå er du nominert til Årets unge bonde 2021. Hvem har nominert deg?

- Jeg aner ikke, og vet heller ikke om jeg får vite det. Men hyggelig er det.

For å stemme kan man klikke seg inn på nettsiden og velge Sofies profil (Se link lenger nede i saken).

29-åringen er nå i semifinalen der de fire som får flest stemmer går til finalen. Da er det en jury som avgjør.

- Og da kan du vinne premier?

- Ja. Premiene er et reisegavekort på 20 000,-, gavekort på Felleskjøpet til 10 000,-, samt en uke med gratis avløser, så dette blir spennende, sier hun.

Det er Felleskjøpet Agri, McDonald`s Norge og Norges Bygdeungdomslag som står bak den årlige kåringen Sofie nå kan toppe.

Hun er den eneste i Møre og Romsdal som er med i semifinalen.

Ønsker du å stemme Sofie til Årets unge bonde 2021, så finner du direktelinken der du skal stemme på Sofie ved å klikke her.

Sofie er, tross ung alder en dreven bonde. I tillegg til å ha vokst opp på gården ble hun avløser allerede som trettenåring.

Nå er hun i full sving med egen gård, men ikke bare det; Sofie er sterkt engasjert i næringen i kommunen sin, og for å samle sine kolleger til å stå sterkere sammen.

Vi sier bare; Heia Sofie!