Sørget for øl, røyk og våpen til Harry HoleMange ålesundere har vært med på innspillingen av den stjernespekkede filmen "Snømannen". Richard Løvensprung foret hovedrolleinnehaveren med øl, røyk og våpen! 

Richard Løvensprung (47) fra Ålesund var rekvisita-assistent under innspillingen av "Snømannen". (Foto: Privat)


For ålesundere blir det ekstra kjet å følge med når spenningsfilmen ”Snømannen” begynner å rulle på kinolerretene fredag 13. september. 

Mange lokale krefter har hatt en solid finger med under innspillingen av den stjernespekkede Hollywood-produksjonen. En av dem er Richard Løvensprung, som fikk nærkontakt med superstjernene.  

– Jeg sørget for at Harry Hole (Michael Fassbender) til en hver tid hadde rett mengde alkohol i glasset, at sigarettene var like lange fra scene til scene og at han hadde rett våpen. En kjempeartig jobb, sier Richard Løwensprung (47) fra Ålesund.

– Hvorfor fikk akkurat du den jobben?

– Det var sikkert tilfeldig. Men kanskje de visste at jeg hadde god trening med å håndtere røyk og øl etter å ha jobbet mye sammen med Astrid Overaa opp gjennom årene, hauker han.

Liket av Laila
Richard Løwensprung var det som kalles ”standby props assistant” på filmsettet, sammen med en gruppe på fire andre. Det innebærer at de skal klargjøre settet til filmingen av neste scene slik at alle detaljer er på plass til neste opptak. 

Filminnspillingen var en kjempeopplevelse og oppgavene var mange og tidvis absurde, forteller han. 

Richard hadde blant annet ansvaret for å ta vare på liket av karakteren Laila Aasen, kvinnen som i filmen blir funnet drept og partert.

– Jeg fikk en telefon om å møte på en parkeringsplass i Holmenkollen sent på kvelden. En svart Mercedes stoppet på parkeringsplassen. sjåføren åpnet bakluka og overleverte meg likdelene av Laila. ”Versågod”, sa han han og kjørte videre. Det var godt det ikke var noen som så meg da, for det så ganske tvilsomt ut, ler han. 

Richard kan også skryte på seg å ha spikket kjeppene(!) på nesten alle snømennene i Snømannen.

– Ja, det var en del av jobben. I tillegg til å frakte snømennene frem og tilbake til frysebilen mellom opptakene. Det var mye å passe på underveis, sier han. 

Luftig arbeidsplass: Per Christian Dyrø (nede t.v) i aksjon under en filminnspilling. Her styrer han filmspakene med stø hand. (Foto: Privat)

Licence to film
Flere andre ålesundere har hatt en viktige rolle under innspillingen. De spektakulære helikopterbildene i filmen er det den erfarne helikopterfotograf Per Christian Dyrø i selskapet Orange Aerial som har sørget for.

Ålesunderen er i ferd med å få et solid navn i det nasjonale og internasjonale filmmiljøet. I ”Snømannen” filmet han storslåtte scener både på Atlanterhavsvegen, Rjukan, Bergen og andre locations.

 

Per Christian Dyrø (t.h.) klargjør filmutstyret før et nytt oppdrag. Dyrø har filmet scener imange internasjonale storfilmer de siste årene. (Foto: Privat)

– Jeg har ikke fått sett filmen selv enda, men jeg har fått med meg at bildene mine er brukt i trailerne i den massive markedsføringen. Det er jo stas at et lite selskap i Ålesund får oppdrag i de største internasjonale storfilmene, sier Dyrø til Bypatrioten.

 Orange Aerial eies av en annen ålesunder, Reidar Isaksen, som har investert millioner i det beste helikopterfotoutstyret som er å oppdrive. Isaksen og Dyrø har et svært godt renommé i miljøet og selskapet har filmet flere storproduksjoner de siste årene. Blant annet Transformers og Downsizing – og nå sist den norske storfilmen Askeladden som går på kino i disse dager.

 

Tilrettelegger
Den norske tilretteleggeren for ”Snømannen” er Per-Henry Borch, er blitt et kjent navn det internasjonale filmmiljøet. 

Per-Henry Borch fra Ålesund er høyt og lavt i jakten på nye steder å spille inn filmer.

Borch har ofte et ord med i laget når de store filmselskapene gjør opptak i Norge. Blant annet er han med på å avgjøre hvor opptakene skal foregå. Selskapet hans, Truenorth har kontor på Skateflua, midt i Ålesund.  

I tillegg til Dyrø, Isaksen, Borch og Løvensprung, har også ålesundskvinna Stine Tolaas vært ansatt på produksjonskontoret under Snømannen-innspillingen i Norge.

 

Her kan du se traileren til den nye storfilmen "Snømannen" som har norgespremiere fredag 13. oktober. 

Gleder seg til filmen
Så når Snømannen har premiére på norske kinoer fredag 13. oktober, vet du hva du skal følge ekstra godt med på når du setter deg ned i kinosetet. 

Richard Løwensprung hadde ikke anledning til å være på førpremieren i Oslo og han har derfor ikke sett den ferdige filmen. 

Førstkommende søndag har han imidlertid reservert en hel seterad til storfamilien på Løvenvold kino. 

– Kommer du til å klare å holde kjeft?

– He, he, det kan være at jeg får trang til å snakke litt om rekvisittene og peke litt, men såpass får de tåle, sier han.  

Fin attest
Og kanskje du lurer på om oppdragsgiverne er fornøyd med den ålesundske innsatsen? 

Richard Løvensprung fikk i alle fall en god og overraskende attest etter innspillingen:

– Jeg fikk et personlig kort fra Maria Djurkowic (en av filmbransjens mest ettertraktede og Oscar-belønte produksjonsdesignere) etter vi var ferdig. Der sto det: “Thank you for the hard work! I know it´s been hush, but I never ever seen nothing but perfect before”.

 – Da må vi vel ha gjort noe riktig, gliser han. 

Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole, den alkoholiserte Jo Nesbø-figuren i de bestselgende bøkene. (Skjermdump)

Filmkameratene: Fotograf Per Christian Dyrø (t.v) og Reidar Isaksen i Orange Aerial har fått en rekke prestisjeoppdrag for internasjonale storfilmer.

Ålesundsselskapet Orange Aerial har mange internasjonale filmoppdrag.

Funfact: Kjeppene på snømennene i "Snømannen" er spikket av Richard fra Ålesund.