Slik blir nyttårsfeiringen i Ålesund sentrumJoda, det blir stort flott felles fyrverkeri på fjorden mellom Meierikaia og Slinningen også i år. Og bra er det. For nå er det nye regler for fyrverkeri i sentrum. Samtidig øker smitten kraftig og kommunelegen ber alle ta hensyn.

Lars Haga lover flott felles fyrverkeri midt i fjorden også denne nyttårsaften.

-Fyrverkeri blir det, og vi skal skyte opp hele 266 kilo med krutt, noe som fordeles på 501 såkalte luftbomber, så dette skal bli bra, forteller primus motor Lars Haga til Bypatrioten.

-Men du har ikke kommet helt i havn med spleisen. Hvordan skal dette gå?

-Vi får bare håpe det kommer inn mer. Av erfaring i fjor vet vi at det ikke er så mange som tenker fyrverkeri før like før. Og i fjor fikk vi inn en del selve dagen og uka etterpå.

Derfor lar vi spleisen stå ut første uka i 2022.

-Hva er prislappen?

-Vi må ha inn 270.000 kroner for å gå i null. Til nå har vi fått inn i overkant av 100.000 kroner. Kommer vi ikke helt i mål så ryker feriepengene, men det får så være. Det blir jo ikke noe av noen ting om ingen tør prøve, sier han.

Lars Haga sier han blir kontaktet av en del mennesker, spesielt eldre, som ikke er så god på dette med å bidra gjennom Spleis.no. Derfor har stiftelsen som er dannet for fellesfyrverkeriet opprettet en konto der folk kan bidra direkte.

4213.14.21596 er nummeret for de som vil bidra der.

-Værmeldingene ser i alle fall ut til å være på vår side, og når vi er på en lekter så reduseres faren betraktelig. Men vi så i fjor at flere kom i båt for å se fyrverkeriet.

Der må vi opplyse om at sikkerhetssonen er 300 meter, og ber dem respektere vaktbåtene vi vil ha på sjøen, sier han.

(Fortsetter under).

I det røde området er det strengt forbudt å fyre opp fyrverkeri. Overtredelser kan medføre straffansvar.

-Vi må jo få nevne at alle bedrifter som sponser med 5.000 kroner eller mer får bli med på ei stor takkeannonse vi skal kjøre på nyåret. Vi har fått med oss to banker på 10.000 kroner hver. Om alle bankene i byen gjør det samme vil det monne bra, avslutter han.

Lars Haga og stiftelsen kan trygt fyre opp fyrverkeriet ved midnatt. Men det er to områder det har kommet forbud mot fyrverkeri i Ålesund kommune.

Det ene forbudsområdet er på Ona og Husøya for å verne trehusbebyggelsen der.

I Ålesund sentrum er det også opprettet flere forbudssoner der det er totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri.

Forbudet gjelder på store deler av Aspøya og deler av Nørvøya.

Dette gjelder bak fjellet og i området fra Buholmgata og østover til og med innslaget til Ellingsøytunnelen og Klipra.

Oppskyting kan i Ålesund skje mellom klokken 20.00 og 01.00 nyttårsnatta.

Dette er hjemlet i politivedtektene og brudd kan medføre straffansvar.

(Fortsetter under).

Kommuneoverlege Alexander Wiik i Ålesund kommune. Foto: Ålesund kommune.

Samtidig som vi forlater 2021 øker smitten av covid-19 sterkt i Ålesund akkurat nå.

-Vi skiller oss ut fra landsgjennomsnittet med en kraftig økning, sier Alexander Wiig, kommunoverlege og fagsjef ved legevakta i Ålesund.

Fra mandag til onsdag var tallet på smittede kommet opp i 200, noe som er en fordobling fra forrige uke, og den nye varianten omikron er sterkt økende.

Ålesund kommune ser det derfor nødvendig å minne på smittevernreglene når vi nå skal feie 2021 ut av døra.

Hold avstand, bruk munnbind når du ikke kan holde avstand, ha få nærkontakter.

Dette er hovedreglene, i tillegg til å begrense antall gjester i private hjem.

-Selv om det er lov å ha maks 10 gjester på sosiale sammenkomster, og opp til 20 en dag i løpet av jule- og nyttårshøytiden er det best å holde forsamlinger med færrest mulig personer akkurat nå, sier han.

-Vi ser fortsatt lav testaktivitet i høytiden, noe som gir grunn til å tro at den skjulte smitten er stor. Derfor bør alle teste seg og holde seg hjemme om en får symptom på korona, sier Wiig.