Til toppen

Skaper magi på biblioteket i sentrum

Vågalt. Fargerikt. Nyskapende. Tre ord som står i fokus når biblioteket på Rådhuset i Ålesund oppgraderes. 

Nesteren Hasani (36) er i full gang med oppgraderinger på biblioteket i Ålesund sentrum. Det største løftet, en helt ny barneavdelig, åpnes lørdag under den nye Litteraturfestivalen.

Nesteren Hasani (36) er i full gang med oppgraderinger på biblioteket i Ålesund sentrum. Det største løftet, en helt ny barneavdelig, åpnes lørdag under den nye Litteraturfestivalen.

Vil bruke erfaring til å skape magi 

For ett år siden gikk Nesteren Hasani inn dørene på sin nye arbeidsplass. Hun hadde da forlatt Deichman i Oslo til fordel for å bli sjef for de elleve bibliotekene i Ålesund kommune, og nå er hun virkelig i gang med synlige løft!

– I Deichman jobbet jeg med et prosjekt hvor jeg utviklet to bibliotek. Deichman er gode på å lage sosiale møteplasser. Bibliotek skal være attraktive steder, også når det gjelder det estetiske. Det gjøres ved å lage koselige rom, for det vil tiltrekke folk. Så det vekket interessen min for betydningen av det fysiske rommet i et bibliotek. Jeg begynte å lese mye om det, og der kom jeg over Aat Vos, en nederlandsk arkitekt som snakker om det tredje stedet. Ikke hjemmet ditt eller jobben din, men det tredje stedet. Og det konkurrerer med veldig mange ting. Så ja, det fysiske rommet er veldig viktig for meg og ikke minst hva man føler når man er i det rommet. Det skal være inkluderende og inspirerende, sier Hasani.

(Fortsetter under)

Hva sier du Ålesund? Hadde du tenkt at dette var toalettet på biblioteket? Men det er det altså! - Vi kan skape magi, sammen, selv med begrensede ressurser, sier  biblioteksjefen som velger å ha fokus på mulighetene.

Hva sier du Ålesund? Hadde du tenkt at dette var toalettet på biblioteket? Men det er det altså! – Vi kan skape magi, sammen, selv med begrensede ressurser, sier biblioteksjefen som velger å ha fokus på mulighetene.

Det er ikke vanskelig å forelske seg i bygget til Deichmann i Bjørvika, for det er ikke tvil om at det er et fantastisk byggverk. Overgangen til biblioteket på rådhuset i Ålesund kunne fort ha blitt enorm. 
 
Men sånn tenker ikke Hasani. Hun ser ikke begrensinger, kun muligheter.
 
– Jeg var i god dialog med Hege Steinsland, som er min virksomhetsleder, før jeg begynte. I den første uka mi på jobb, så spurte hun om ikke jeg skulle søke på utviklingsmidler som nasjonalbiblioteket utlyste. Jeg tror ikke hun tenkte at jeg ville være så ambisiøs.
 
I fjor fikk de nemlig innvilget 750.000 kroner til et forprosjekt med navn “Det levende bibliotek”. 
 
– Decihmann er en pioneer og fremragende på det de har klart å skape gjennom at de tør satse på å være mer folkelig og demokratisk. De har over 20 bibliotek og alle er selvsagt ikke så storslåtte som det i Bjørvika, men flotte og særegne på sin egne måter. I Ålesund har vi vært ærlige med tanke på de ressursene vi har til rådighet, men jeg er vant med å jobbe under forskjellige rammer. Selv om vi kanskje ikke har mest, skal vi fortsatt klare å skape magi, sier hun. 

(Fortsetter under)

- Når jeg snakker om det tredje stedet, må det være et sted hvor man har lyst å være og får lyst til å skape noe, sier Nesteren.

– Når jeg snakker om det tredje stedet, må det være et sted hvor man har lyst å være og får lyst til å skape noe, sier Nesteren.

I mål med tre av rommene

Så langt har tre rom blitt renovert. Det første er et rom for de ansatte i kommunen der hensikten er å invitere inn folk fra ulike avdelinger i kommunen for å jobbe på tvers av fag og skape nye synergier. 
 
– Det er et kreativt rom, slik at de som har sin arbeidsplass her kan jobbe med tverrfaglig synergier.

– Så var det barneavdelingen sin tur, men av HMS-grunner så måtte vi pusse opp toalettene først. Jeg tror nok folk vil bli forundret når de åpner dørene der nå, sier hun med et smil. Vel vitende om at de overrasker. 

Å gå på do på biblioteket har plutselig blitt et eventyr...

Å gå på do på biblioteket har plutselig blitt et eventyr…

– Jeg er veldig fornøyd. Vi har klart å bryte ut av mønstrene og ikke bygge typiske kommunale toalett. Det fungerer og det har blitt så bra. At vi posisjonerer oss, som noen som er vågale og at det samtidig er estetiske vakkert, gjør meg stolt. Også er det rent og HMS er ivaretatt. Nå må innbyggerne bare ta vare på toalettene, sier biblioteksjefen.
 

Bibiloteket i Ålesund sentrum finner du i lavblokka på Rådhuset, og lørdag vil de vise frem den splitter nye avdelingen for de barn og unge. Gjett om vi er spente!

Bibiloteket i Ålesund sentrum finner du i lavblokka på Rådhuset, og lørdag vil de vise frem den splitter nye avdelingen for de barn og unge. Gjett om vi er spente!

Bibioteket opplever økende besøk, og oppgraderinger av lokaliteter skal være med på å gi økt opplevelse.

Bibioteket opplever økende besøk, og oppgraderinger av lokaliteter skal være med på å gi økt opplevelse.

Ny barneavdeling med ulike soner
 
Det gjenstår bare noen dager før også det største prosjektet kan vises til byen befolking.
 
– Vi har laget en helt ny barneavdeling, som skal åpnes under Litteraturfestivalen lørdag. Jeg håper at vi rekker å bli ferdig, men det går nok, for alle de ansatte på tvers av avdelingene er veldig gira på å få det til.
 
– I våre strategier så står det at vi skal satse på barn, unge og nye brukere. Så der ligger det en føring allerede. Men jeg brenner for satsing på barn og unge, for det handler om de skal få en så god start på livet som overhodet mulig. Det er heller ikke alle som har like muligheter, men vi kan kanskje være en den plassen, hvor alle uansett hvem de er, kan bli inspirert og få nye muligheter.
 
– Vi skal ha fire soner. 0-3 år, 3-6 år, leksehjelp og så har vi teknologisk sone der vi satser på gaming. Det må vi satse på om vi skal være relevant, legger hun til.
 
Hasani er glad for hun fikk sjansen til å gjennomføre endringene som betyr mye for henne personlig. Det hersker det ingen tvil om. Hele ansiktet lyser opp gang på gang når hun snakker om de nye rommene i biblioteket. 
 
– Jeg har en fantastisk leder som deler visjonene mine. Og så er jeg veldig opptatt av innbyggerne skal få noe som de setter pris på. Det er også en selvfølge at de ansatte har vært involvert i prosessen helt fra begynnelsen, for det er viktig for meg. 

Må være relevante

Besøkstallene hos bibliotekene går bare oppover, noe som underbygger behovet for å være relevante. 

– Vi er en sosial møteplass, og da spesielt i den tiden vi er i nå, hvor alt blir bare dyrere, er det et viktig poeng at vi er helt gratis. Vi skal være et ikke-kommersielt tilbud hvor sosiale forskjeller utjevnes og det gir muligheter til enda flere. Vi skal nå flere og flere som skal nyte av godene i samfunnet som det bibliotekene leverer.  

– Et bibliotek må være relevant, så vi må være med på samfunnsutviklingen, sier hun og legger til at det krever at de også henger på med på aktiviteter de unge vil ha. 

– Vi må være lyttende, kule og kunnskapsorienterte, sier Hasani.

Vi ønsker masse lykke til med åpningen og festival, og gleder oss til fortsettelsen!