Til toppen

Setter bekymringsfullt fravær på dagsorden

Vi opplever en urovekkende økning i bekymringsfullt fravær, både i ungdomsskolen og videregående opplæring, og problemet har blitt større etter to år med korona, heter det i pressemeldingen fra Møre og Romsdal Fylkeskommune som setter problemet på dagsorden med eget webinar for "alle gode hjelpere".

Trude Havik, førsteamanuensis ved Høgskolen i Stavanger. (Foto: Jeanette Larsen/Høgskolen i Stavanger)

Trude Havik, førsteamanuensis ved Høgskolen i Stavanger. (Foto: Jeanette Larsen/Høgskolen i Stavanger)

Begrepet bekymringsfullt fravær blir brukt om elevar som gjerne vil på skolen, men som ikke klarer det. Problemet har blitt større i løpet av to år med korona.

Torsdag 17. mars blir problematikken løftet. Da inviterer Møre og Romsdal fylkeskommune ansatte i skolene, Statsforvalteren, NAV, PPT – kort sagt; alle dei gode hjelperne – til et eget webinar.

Også ansatte i ungdomsskolene er invitert til å delta i timene mellom klokka 09 og 11, står det i pressemeldingen fra fylkeskommunen.

Må ta raskt tak i fråværet

Det er førsteamanuensis Trude Havik ved Universitetet i Stavanger som skal holde et foredrag om «Hvordan forstå og håndtere bekymringsfullt stort fravær i videregående opplæring»

Til NRK sier hun at det er viktig å ta raskt tak i fraværet:

– jeg er bekymret. Erfaringene fra PPT viser hvor viktig det nå blir å sette arbeid med nærvær på dagsorden, både for skolene og foreldre. Vi må samarbeide for å få barna tilbake til vanlige rutiner, sier hun.

Vi må sikre overgangen
Rådgiver og PPT-koordinator Jorunn Dahle i Møre og Romsdal fylkeskommune sier at det ikke finnes statistikk på hvor stort problemet med bekymringsfullt fravær egentlig er.

– Men det PP-tjenesten melder, er at de blir koblet på i mange flere tilfeller, og at det gjelder elever både i ungdomsskolene og i de videregående skolene. Vi må sikre overgangen mellom grunnskolen og den vidaregående skolen, seier Dahle.

Håper på to gode webinar-timer:

– Vi har bedt skolene om at deltakerne gjerne sitter sammen, for her blir det viktig å reflektere i etterkant, sier Dahle.

Tilgang til webinaret

De som gjerne vil delta på webinaret, men som ikke har fått tilgang, får være med ved å sende en e-post til jorunn.dahle@mrfylke.no