Sentrene svært fornøyde med første halvårDet myldrer i bykjernen i Ålesund. Det viser også tallene fra Ålesund Storsenter og Kremmergaarden. - Folk bruker byen og de handler sier senterlederne som kan vise til svært gode resultat så langt i år. 

Tallene fra byens to kjøpesenter viser at der er mye folk i bysentrum. Og de handler.

Hos Kremmergaarden viser tallene ei omsetningsøkning på 7, 3 prosent sammenlignet med 2021 og fantastiske 19 prosent sammenlignet med 2019 som er tiden før korona slår inn for fullt. Samtidig registrerer de også ei økning på 11,4 prosent på handlende kunder. Tall senterleder Susanne Lunde Petersen er svært godt fornøyd med.

- Det betyr rett og slett at vi har flere som besøker oss og at de handler, sier hun. 

 

Begge sentrene merker økt salg i alle bransjer, men spesielt høy økning ser man i kategoriene gaveartikler og klær.

Klær og gaver økte mest

Om en dukker videre inn i tallene ser man også at det er klær og gaveartikler som har den desidert høyeste økningen.

- Ikke unaturlig etter korona, men også de andre butikkene har hatt ei solid økning, noe som bekrefter høy aktivitet og mye besøk generelt, sier Susanne som får bekreftet den samme trenden hos senterleder Ann Sylvia Deocariza ved Ålesund Storsenter.

Sammenlignet med første halvår i fjor kan de vise til ei omsetningsøkning på nesten 17 prosent.

- I tillegg viser kundetellerne våre ei økning på 12, 27 prosent flere besøkende i juni sammenlignet med i fjor. Det viser at folk er i byen og at de handler. Tall som dette er bra for hele sentrum, sier senterlederen ved Storsenteret.

Senterleder for Kremmergaarden Susanne Lunde Petersen er svært godt fornøyd med første halvår i år.

Senterleder for Ålesund Storsenter Ann Sylvia Deocariza melder om godt besøk og mylder i gatene.

Butikkmiks avgjørende

Hos Kremmergaarden har de siden 2019 også fått to nye butikker samt Mudo Gym i underetasjen. Sånt er selvfølgelig med på å påvirke tallene i rett retning. - Det virker som at folk oppholder seg her lengre og at de finner mer av det de trenger, sier hun om butikkmiksen.

I tillegg har etableringen av ny aktivitet i etasjene over senteret hatt mye å si.

- Vi merker helt tydelig at vi har fått flere offentlige tjenestetilbud i etasjene over oss. Det viser jo nettopp hvor viktig byens andre og tredje etasjer er for butikkene og bylivet forøvrig, understreker hun.

Cruisetrafikk og øvrig turisme

Tallene for første halvår er hentet ut før turistsesongen setter inn for fullt og det er ikke lett å spå hvordan sommeren blir, men de er spente.

- Den typiske turisten handler nok mest gaveartikler, det merker vi godt i positiv retning her på senteret sier Ann Sylvia om turistenes handlevaner.

- Vi merker at cruiseskipene er tilbake. Det tilfører mye folk og tråkk, men det er begrenset hvor mye handel det gir. Det avhenger mye av hvor de kommer fra og hvordan været er når de er her. Hvor mange norske turister det blir i år, er vanskelig å spå, men jeg tenker at det er naturlig at også nordmenn i større grad oppsøker opplevelser utenlands i år, avslutter Susanne.

Cruiseturistene er tilbake og fører til økt byliv. - Hvor mye de handler kommer an på hvor de er fra, men man merker fort at det blir stillere når de ikke er her, sier senterlederen for Kremmergaarden som er nærmeste nabo til cruisehavnen midt i sentrum.

Sommeren har latt vente på seg i Ålesund, og man er spent på å se hvor mange som faktisk velger Norgesferie i år.