Røde Kors hjelper Rutha (30) med lappen– Et enestående inkluderingstiltak, sier Gjensidigestiftelsen og bidrar med 1,7 millioner kroner til øvelseskjøringsprosjektet HaBil.

Integrering på fire hjul

Gjensidigestiftelsen har bevilget 1,7 millioner til et pilotprosjekt som skal gi personer med lite sosialt nettverk en tryggere og raskere vei til førerkortet.

Det er Røde Kors Møre og Romsdal som står bak prosjektet HaBil, som startet opp i fjor høst. 

Kan bli landsdekkende
– Prosjektet har nesten alle verdier vi ser etter i et godt prosjekt; Trygghet, inkludering, innovasjon og store muligheter for å bli et landsdekkende tiltak, sier Trine Vekseth i Gjensidigestiftelsen.

Tidligere har stiftelsen bevilget én million kroner i oppstartsfasen. Denne uka fikk Røde Kors Møre og Romsdal og koordinator Carina Nørve gladmeldingen om at Gjensidigestiftelsen fortsetter engasjementet og birdrar med ytterligere 700 000 i støtte. 

Rutha Weidegergish fra Eritrea tar ordinære kjøretimer for å få sertifikat. Men for å få enda mer trening og trygghet bak rattet får hun øvelseskjøre med Røde Kors-frivillig Harald Høgstøyl.

Øvelseskjøring
– Nå kan vi tilby enda flere å mengdekjøre med en frivillig, slik at veien til førerkortet blir lettere. Det er spesielt flyktninger og andre med lite sosialt nettverk som er i målgruppen, sier Carina Nørve.

Nyheten om at Gjensidigestiftelsen blir med videre ble sluppet på et møte på Fellesverket Dragen i Ålesund torsdag.

Takket være den økonomiske støtten har Røde Kors kjøpt inn tre biler som de frivillige sjåførene kan ta med deltakerne i. Tiltaket startet i Ålesund, men er nå i ferd med å spre seg til andre deler av Sunnmøre og Møre og Romsdal. 

Venteliste
Hittil har 28 personer deltatt i prosjektet. Fem personer fått førerkort og flere står for tur.
Røde Kors har stilt med 20 frivillige som driver øvelseskjøring slik at veien til førerkort skal bli enklere – og billigere – for de som deltar.

Det er kø for å være med i HaBil. Ca. 120 personer står på venteliste for å få kjørehjelp fra Røde Kors. 

 

Carina Nørve er koordinator i Møre og Romsdal Røde Kors.

Ny hverdag
– HaBil gir flyktninger en helt ny mulighet til å bli en del av samfunnet. Når unge kvinner og menn får sertifikat opplever de en ny hverdag. Det blir lettere å kjøre barn til fritidsaktiviteter og barnehage og de får delta i samfunnet på en helt annen måte. De blir mer mobile og øker muligheten til å få jobb. Så dette er et svært godt integreringstiltak som vi håper kan spre seg til andre deler av landet når vi har høstet erfaringer fra Møre og Romsdal, sier Vekseth i Gjensidigestiftelsen.

– Det betyr mye å få sertifikat og jeg håper jeg skal klare det i løpet av året. Jeg har to barn på tre og fem år. Det blir mye lettere å følge opp barna når jeg får sertifikat. Så jeg er glad for å få være med i HaBil, sier 30 år gamle Rutha Weidegergish fra Eritrea. 

Deltaker og givere samlet foran en av bilene som Røde Kors har kjøpt inn. Fra venstre Carina Nørve i Røde Kors, Rutha Weidegergish fra Eritrea, Haldor Lillebø og Trine Vekseth i Gjensidigestiftelsen.

Frivillig innsats
Harald Høgstøyl er en av 20 frivillige som hjelper deltakerne med øvelseskjøringen.

– Språket kan noen ganger være et utfordring. Men med litt smidighet og fingerspråk har det gått greit. Dette er givende å være med på, sier han.

Røde Kors tar gjerne mot flere frivillige som kan tenke seg å bidra med øvelseskjøring, sier Carina Nørve. 

– Hittil har vi gjennomført ca. 500 timer med øvelseskjøring. Pågangen er stor og økende etter hvert som tiltaket har blitt bedre kjent. Vi er svært glade for å kunne fortsette med  tilbudet, og støtten fra Gjensidigestiftelsen har vært helt avgjørende, sier Nørve.