På statuejakt i Ålesund med Borgny på mobilenHar du lyst å gå på statuejakt i Ålesund? Og i tillegg få lære om alle statuene sammen med Borgny? Da kan du være med på familievandring fra Byparken i dag, eller laste ned appen ”Hopperguide” og gå ruta når du har tid.

Jan Hogne Christiansen og Robert Vingsnes håper mange vil laste ned "Hopperguide" og bli med Borgny på jakt etter statuer i Ålesund sentrum.

Du kjenner kanskje Borgny. Den unge ålesundsjenta i Jan Hogne Christiansens univers, som elsker å lese og lære, og som drømmer seg inn i alt hun leser om fra hjembyen sin.

Nå er det byens mange statuer Borgny har satt fokus på, og det gjør hun i en app kalt ”Hopperguide”, en fra før kjent app der en kan gå inn, slå på GPS senderen på mobilen, og bli guidet rundt flere byer og kjente plasser i Norge.

Og nå har også Borgny fått en egen rute i ”Hopperguide”, der hun tar oss med fra statue til statue i Ålesund sentrum.

-Appen er gratis og du kan gå inn på forskjellige ruter du vil gå, sier Robert Vingsnes i selskapet Voice of Norway, som står bak ”Hopperguide”. Og Borgny med statuene er ikke den første ruta i Ålesund.

-Nei, fra før har vi blant annet en rute med krigshistorie i Ålesund av krigshistoriker Jan Olav Flatmark, ei rute på Sunnmøre Museum på norsk og engelsk, samt en byvandring i Ålesund, lest av Jon Henriksen.

Ruten med Borgny og statuene kommer på fem språk.

Norsk, engelsk, tysk, russisk og japansk, forteller han.

-Hva er det med lille Borgny Jan Hogne?

-Hun er nysgjerrig. Hun leser, og da lever hun seg inn i temaet og blir oppslukt. Dermed starter hun på eventyrene, sier forfatteren bak figuren, Jan Hogne Christiansen, som sammen med tegner Nina Johansen har gitt Borgny liv.

De aller fleste kjenner henne nok fra historien ”Flukten fra flammene”. En historie med Borgny under bybrannen i 1904.

-Borgny er en tidsløs figur, og nå jakter hun altså på statuer i Ålesund, forklarer han.

-Det er fort å tenke at dette er en app for turister alene, men det stemmer ikke.

Går du inn på ruta til Borgny vil du oppleve at alt er lagt opp pedagogisk til å passe godt for barn, gjerne sammen med familien eller skoleklassen.

Å gå på statuejakt i Ålesund med Borgny er lærerikt for alle.

(Fortsetter under).

Forfatter Jan Hogne Christiansen og tegner Nina Johansen har også fått laget et flott magasin rundt Borgny sin jakt på statuer i Ålesund.

-Altså, det første vi må gjøre er å laste ned appen?

-Ja, og den finner du gratis på AppStore eller GooglePlay.

Når appen er lastet opp og du har aktivert posisjonen på telefonen, ja så er det bare å klikke deg inn på Ålesund og ruta til Borgny. Da er du i gang, forklarer Jan Hogne.

Vi prøver, og jo. Der kommer Sildekona opp. Og Joachim H. Rønneberg. Rollon, Fiskergutten, Bøkkeren, Hundevakta, Avisgutten, ja og ikke for å glemme statua av Harald Grytten, for å nevne noen.

Og står du ved statua av Joachim H. Rønneberg så trykker du på skjermen, og vipps så dukker Borgny opp og forteller deg om krigshelten. Og om du vil kan du lese teksten selv.

Men det er ikke bare ruta til Borgny på ”Hopperguide” som nå er lansert. Jan Hogne og tegner Nina har også fått laget et flott magasin rundt Borgny og statuene i byen.

Et magasin full av tegninger, bilder, forklaringer og kart. Alt lagt nært opp til ruta Borgny har i appen.

Magasinet kan du sikre deg på et utvalg steder i Ålesund.

Og appen?

Den er det bare å få på mobilen med en gang, for Jan Hogne og Borgny ser slett ikke bort fra å gå på nye eventyr i ”Hopperguide” ved en senere anledning.

Klokken 13.00 i dag lørdag er det oppmøte i Byparken. Da gjelder det å ha mobilen klar og bli med på statuejakt sammen med Borgny.