Ny kum på plass i PosthuskryssetSiden før påske har store deler av Ålesund sentrum vært preget av omskilting og omkjøring etter at Posthuskrysset ble stengt av for graving. I ukesvis har vi passert anleggsplassen, ofte uten tilsynelatende aktivitet og sånt får jo en til å lure.

Posthuskrysset i Ålesund er et av de mest trafikkerte kryssene. Det har vært stengt siden før påske.

 -Kan dei være så tul´n at dei stenge heile byen uten å jobbe her, var der en som sa. Sannsynligvis ikke, tenkte Bypatrioten som brått ble nysgjerrig og når man først blir nysgjerrig så er det liksom gjort. Da er det bare å spørre seg frem.

-Årsaken til at vi graver er rett og slett et stort problem med kloakken i sentrum. Vi opplevde at pumpekummen på hjørnet at Rådhuset hadde problemer med å ta unna. Det er den som leder kloakken videre til renseanlegget på Aspøya. Dette hadde vært et problem i mange år, uten at vi visste helt hvorfor. I februar fant vi ut at problemet lå i en avløpskum under flomål. Den har da to ganger i døgnet fylt rørene med sjøvann som ble ledet videre inn til pumpestasjonen. På fjøre sjø har problemet gått andre veien og ført til at kloakk har seget ut, og det skal det jo ikke, forteller Almås som sørger for å gi Bypatrioten ei grundig innføring i alt fra rørsystem og overtrykk til flo og fjøre syklus. Sistnevnte har også ført til at jobben på stedet har blitt gjennomført på noe uregelmessige tidspunkt. (Fortsetter under)

Ålesund kommune opplyser at arbeidet i Posthuskrysset skal være ferdig i løpet av første ukene i juni.

 

-Når vi skulle skifte kummen var vi helt avhengig av å jobbe når det var fjøre sjø, og der var nok derfor enkelte kunne reagere på at der var stille på arbeidsplassen midt på dag. I starten av prosjektet satte vi på 20 mann som jobbet hele natten, nettopp fordi vi var klar over at det kom til å bli utfordrende. I tillegg hadde vi to ulike skift som jobbet nesten kontinuerlig, sier Almås som er glad for at den nye kummen endelig er på plass.

-Nå er den skiftet og oppfyller 2018 standard, opplyser Almås.

Arbeidet på stedet vil allikavel ikke stå ferdig før tidligst første uken i juni, men det er aldri så gale at det ikke er godt for noe.

-Nå som trafikken flyter så godt som den gjør tillater vi oss å oppgradere flere ting samtidig. Når vi fjerner gjerdene har vi faktisk gjort unna hele grunnarbeidet for sørsiden, sier han.

(Fortsetter under)

Den nye kummen er nå på plass!

Terrorsperrer

I tillegg til nye rør, kloakk, fiber og strømforsyninger så kommer der også et helt nytt element. Ganske fremmed element for en undrende bypatriot bosatt i en mellomstor by i Norge.

-Det er noe som må på plass og som vi fikk fremskyndet sånn at vi faktisk slipper å grave en gang til. Vi skal nemlig ha på plass terrorsperring. Det vil derfor bli satt ned pullerter med heve- og senkefunksjon. De kommer i slutten av mai, sier han.

Når man i tillegg får med seg informasjon om hvordan de ulike etatene jobber med graving på kryss og tvers mellom høyspent, flo og fjøre så blir det plutselig ekstra spennende å gå forbi krysset der det  jobbes -og ikke jobbes.

-Du må ta med at vi rakk å sette i gang før marsfjøra kom.

-Marsfjøra?

-Ja, det begrepet må du kunne, sier Almås. -Fjøra er nemlig ekstra lav i mars. Sånn er det hvert år!

-Notert. Marsfjøra er notert. Alt man skal lære. Det blir nok aldri kjedelig og man blir garantert aldri utlært som Bypatriot. Det er hvertfall helt sikkert!