Ny cruiserekord i Ålesund225 000 passasjerer kom til Ålesund med cruiseskipene sesongen 2017. Det slår alle tidligere rekorder. I følge Innovasjon Norge la passasjerene igjen over 193 millioner kroner til næringslivet i regionen. 

"Norwegian Jade" avsluttet crusesesongen 2017 i Ålesund.

Slår alle rekorder
Torsdag 14. september la sesongens siste cruiseskip til kai i Ålesund.

"Norwegian Jade" med sine 2000 passasjerer om bord, var de siste som gikk i land i det som har vært et rekordår for cruisenæringen i Ålesund. 

Hele 225 000 cruisepassasjerer  har kommet til byen, fordelt på 131 anløp.

– I år er alle rekorder blitt slått, sier Synnøve Johnsen som er cruisekoordinator i Ålesundregionens havnevesen. 

Hun og kollegene var selvsagt på plass for å ta mot "Norwegian Jade" da den klappet til kai i 08-tida torsdag morgen. For de som driver med cruiseturisme til daglig er det med glede de kan se tilbake på sesongen 2017.

Synnøve Johnsen i Ålesundregionens havnevesen har grunn til å smile etter tidenes cruisesesong. Og allerede neste år kommer det nye rekorder.

Kraftig vekst i 2018
– Cruisenæringen opplever store vekst og vi har svært gledelige tall å vise til i år. Og ikke nok med det; neste år vil det komme enda flere cruiseskip og turister til Ålesund. Passasjertallet til å øke med ytterligere 40 prosent, sier hun. 

Og legger raskt til: 

– Før noen får panikk, må jeg si at veksten kommer til å skje utenfor den typiske høysesongen. Det blir ikke enda flere skip hver dag, men sesongen strekkes ut og varer lenger. Det er godt nytt, for det er dette har vi jobbet lenge for å få til, sier hun.

Sesongen utvides
Neste år er det allereddet booket inn 176 cruiseskipanløp. Det vil komme anslagsvis 330 tusen passasjerer. Første anløp er allerede 1. januar 2018 og sesongen avsluttes 28. oktober 2018. 

Og mens cruisepassasjerene strømmer til, drypper det kraftig på det lokale næringslivet. For en undersøkelse som Innovasjon Norge gjorde i 2014 viser at hver passasjer i gjennomsnitt bruker 860 kroner per dag de er i land. 


 

Se intervju med Ålesundregionens havnevesen fra årets siste cruiseanløp. 

La igjen 193,5 millioner
Når Ålesund i år hadde 225 000 utenlandske cruisepassasjerer på besøk, betyr det at cruiseturistene har brukt til sammen 193,5 millioner her i regionen. 

I tillegg kommer passasjerene som Hurtigruten setter i land. 

– Det er ikke tvil om at cruisetrafikken betyr mye for de lokale næringslivet. Og ekstra gledelig er det at pilen fortsetter å peke oppover, sier Johnsen. 

(Saken fortsetter)

225 000 cruisepassasjerer ble satt i land i Ålesund i år. Det er ny rekord!

I grenseland 
I sommer har der vært kritiske røster som mener at grensen er nådd for hvor mange cruisepassasjerer byen klarer å håndtere.

1. juli var den store styrkeprøven, da over 8000 passasjerer kom samtidig. I tillegg var det festivaler og arrangement i hele byen.  

– Med god planlegging og samarbeid mellom flere ulike aktører og etater, gikk det etter min mening veldig bra, sier cruisekoordinatoren.  

Vil ha søndagsåpen by
Nå jobbes jobbes det med å gjøre det enda lettere for passasjerer å legge igjen penger mens de er her, slik at det lokale næringsliv kan trekke enda mer ut av betalingsvillige turister.

Blant annet er man i kontakt med myndighetene for å gjøre det lettere for butikker å ha åpent på søndager i Ålesund.

– Neste sesong er det 25 cruiseanløp på søndager. For passasjerene sin del er det en fordel å kunne komme til en by som ikke er stengt. For næringslivet og butikkene i sentrum vil det bety ekstra inntjening. Så søndagsåpne butikker er noe vi ønsker å få til, sier Johnsen.