Til toppen

– Neste gang blir vi her i månedsvis!

De falt pladask, Alan og Donna Exley, da de besøkte Ålesund og Sunnmøre for aller første gang. - Neste gang vi tar turen må det nesten bli i flere måneder, sier de begeistret. 

- Jeg vet ikke om jeg har sett en vakrere by, sier Alan på utpust over synet fra Fjellstua.  - Jeg har ikke ord, sier Donna. Snakk om kjærlighet ved første blikk!

– Jeg vet ikke om jeg har sett en vakrere by, sier Alan på utpust over synet fra Fjellstua. – Jeg har ikke ord, sier Donna. Snakk om kjærlighet ved første blikk!

Alan Exley er engelsk, men bor i California etter at familien flyttet dit da han var 12. Han har vært trener for herrelaget i fotball på Humboldt State University i Arcata, og der hadde han flere utenlandske spillere. En av dem besøkte han nylig på Sunnmøre.
 
Det var parets første tur til Sunnmøre. Og de landet på Vigra i mørket. Men neste morgen satte de i en bil som bevegde seg sakte ut mot kanten av Akslafjellet.
 
– Wow, så vakkert. Jeg vet ikke om jeg har sett en vakrere by, sier Alan i det blikket møter byen for aller første gang fra Fjellstua.
 
– Jeg har knapt ord. Det er så nydelig her. Se på de fjellene, sier Donna.

Så kommer det fra Alan.
 
– Vi skal tilbake. Og da er det ikke snakk om ferie. Da leier vi en leilighet i tre måneder.

(Fortsetter under) 

Nede langs kaikanten i Ålesund by fikk de oppleve de lokale fiskerne med fangsten på nært hold.

Nede langs kaikanten i Ålesund by fikk de oppleve de lokale fiskerne med fangsten på nært hold.

Da hadde han kun sett byen i 30 sekunder. Men det var tydeligvis nok.
 
– Folkene er så hyggelige
 
Et par timer senere. De to har vandret langs Brosundet, få sett krabbeklør og torsk bli solgt fra en liten sjark, drømt seg bort da de så kajakkene, pratet med lokale eksentriske personer, delt ei skilpadde (kake), spist kransekakestenger, fortapt seg i Jugendstilen og fått en historietime om Ålesund.
 
– Tre måneder er ikke nok. Det må bli seks måneder, sier Donna.
 
– Ja, vi vil leve slik som de lokale. Sunnmøringene er så hyggelige. Og jeg vil se alt byen og området har å by på.

- Både byen og landskapet i regionen er så unikt og storslagent, sier paret som garantert skal tilbake. Bilde fra Bakketunet.

– Både byen og landskapet i regionen er så unikt og storslagent, sier paret som garantert skal tilbake. Bilde fra Bakketunet.

De neste par dagene sto de på toppen av Hoven i Loen, spist kjøttkaker og hvalkjøtt for første gang, fått sett en bit av det særegne Union Hotel på Øye, eksklusiv omvisning på Ole Ringdal AS med nydelig kjøtt i bagasjen på veien hjem, besøkt Sunnmøres eldste gardstun, Bakketunet, hvor verten serverte indrefilet av hjort felt av lokale jegere.
 
De to siste opplevelsene midt i blinken for paret som tidligere har drevet en gard selv i det nordligere California.
 
Selv om de elsket å være ute i den storslagne naturen ute på bygda, så er det ikke aktuelt å bo der når de kommer tilbake om ett år eller to.
 
Det blir Ålesund. Byen blir deres utgangspunkt for å leve som sunnmøringer. For å kunne ta del i det de lokale setter så stor pris på. Både by og natur hånd i hånd.
 
– Både byen og landskapet i regionen er så unikt og storslagent. Dette er uten tvil det vakreste stedet vi noensinne har besøkt. Det er et utrolig stort mangfold her og så mye å se, at vi føler vi trenger måneder, om ikke år, å oppleve alt. Ålesund vil være et perfekt sted å bo mens vi er her, for bare det å kunne gå rundt i denne vakre byen, er en stor opplevelse i seg selv, sier Alan.

De tilreisende kom tett på både by, natur og lokalt næringsliv.

De tilreisende kom tett på både by, natur og lokalt næringsliv.

Du er kanskje nysgjerrig på hva slags inntrykk de sitter igjen med etter tre dager på Sunnmøre og tre dager i Tromsø.

 – Den mest slående forskjellen mellom USA og Norge er stoltheten vi så folk har for hjemmene og omgivelsene sine. Her er det ingen forsøpling, for folk aksepterer det ikke. Det var så utrolig fint å se og det bidrar til at man får en økt livskvalitet. Vi er også imponert over at dere kan pante flasker på dagligvarebutikkene, et system vi dessverre ikke har. Det er jo så enkelt og genialt. Og vi har veldig sansen for at alle har en mulighet til å få en utdanning og kan få hjelp på sykehus uten at det koster skjorta, sier Alan.
 
– I California er det ingen bygg som er mer enn 150 år gamle. Å få se at en gard som Bakketunet på Bjørke, som er fra 1500-tallet, er så velholdt og blitt tatt vare på, gjorde dype inntrykk på oss. Det at man støtter det fra statlig hold viser hvor viktig det er for både stat og folk å ta vare på arven sin, legger han til.

– Mitt inntrykk er at Norge er et land som er veldig langt fremme på de aller fleste felt. Det er imponerende å se og det har i høyeste grad bidratt til at Norge er mitt nye favorittland, sier Donna.