Nå er grønnbilene på plassGrønne sjarmtroll skal gi turister miljøvennlig guiding.

Grønne biler
Tirsdag kom en armada med små, sjarmerende el-biler til byen. Dette er et grønt alternativ som virkelig kommer til å sette sitt preg på Ålesund i turistsesongen.

Ålesund er den aller første byen i landet der det satses på grønn el-bilturisme. Fra før har turistbygdene Geiranger og Flåm hatt tilbudet.

Bilene har tilholdssted ved parkeringsarealet ved rutebilstasjonen/hurtigbåtkaia og målgruppen er i hovedsak cruiseturister som vil oppleve Ålesund på en ny og effektiv måte.

Alle bilene er utstyrt med GPS der en stemme som forteller om Ålesund, jugendstilen, bybrannen, om sunnmøringene andre historier som turister kan ha glede av å høre om. Og alt er fortalt med et glimt i øyet.

– Slagordet er jo ”Mobility with a smile”, sier Thomas Bakken som er daglig leder i E-mobility, selskapet som står bak den grønne satsingen.

 

I alt 20 el-biler står til disposisjon for turister som vil ha en litt annerledes sightseeing.

– Vi tilbyr to ruter, en kort og en lang, der ruten er programmert inn i GPS-en. Den korte går gjennom byen til Fjellstua og tilbake. Totimersturen går til Borgundgavlen, Fjellstua, Tueneset og til Hessaskaret, der de kan fotografere cruiseskipet de seiler med, før de returnerer til kaia, opplyser Bakken.

 Prisen for en tur ligger mellom 800 og 1500 kroner uansett om du er en eller to i bilen.

 

 

De små, miljøvennlige farkostene har plass til to personer. Bilene er levert av den lokale forhandleren Motor Forum Oscar Rørhuus og er av merket Renault Twizy. Og de som tror de bilen går i sneglefart må tro om igjen; el-bilene har en toppfart på hele 85 km/t.

– Disse bilene har slått veldig godt an i Geiranger og Flåm. Nå er det første gangen vi prøver det i en by og vi er selvsagt veldig spente på hvordan turistene – og byen - tar mot tilbudet. Det er et viktig moment at det er sporløs ferdsel og at det ikke derfor ikke skader bymiljøet. Vi tror heller ikke at vi vil være en stor konkurrent til Bytoget og Hop on/off-bussene som allerede finnes her, sier Bakken.  

Bypatrioten måtte selvsagt teste sjarmtrollene og tok en kjøretur fra sentrum til Fjellstua. Vi kan skrive under på at dette var en storveis opplevelse!

Slagordet ”Mobility with a smile” ble i alle fall til virkelighet. Bilene vekker stor oppmerksomhet i bygatene og folk peker og smiler mens vi kjører forbi med den grønne kula.

Det er ikke ikke all verden til fjøring i bilen og det merkes på humpete veier opp til Fjellstua, men såpass tåler vi når vi vet at det er lovet utbedring av turistveiene snart.

Vi håper og tror dette blir et artig innslag i bybildet fremover. Og når det attpåtil er miljøvennlig, da er det vel bare  gi gass!