Fordi de fortjener detSkal vi bli enige om en ting? I kveld er det opp og ut. Vi skal på kamp! Fordi Trond og resten av teamet i AaFK fortjener det!

”E gikk å vasa rundt i byen og plutselig kom e på,
de e foppalkamp på Myra og der spilte AaFK”

Er det én gang vi må stille opp denne sesongen, er det nettopp i dag. Fredag kveld kl. 19 mot Vålerenga.

Vi må stille opp for å vise at vi finnes. At vi bryr oss. For å si sorry for at vi har slurvet med oppmøtet. At vi har klipt sesongkort. Bannet og smelt. Møte opp for å vise at vi er takknemlige.  At de har gjort oss stolte, bygget identitet og samhørighet. Gitt oss troa tilbake. Underholdt. Gjort oss til storebrødre. Slått Molde!

Pål Bakke har fulgt både AaFK og Molde tett som sportsreporter i TV 2 i en årrekke. Nå er han ansatt i Bypatrioten. I kveld må vi fylle tribunene, mener han.

”E kika på klokka, så at det var like før,
så e praia ei drosje og ropte: Få ut finger´n og kjør!”


Det har skjedd mye siden Aalesund sist slo Molde i serien i 2003.

I mellomtiden her jeg fått en sønn og sett han vokse opp. Han har fullført barneskolen, begynt på ungdomsskolen. Han har kommet i stemmeskiftet, jeg har skiftet arbeidsgiver - fire ganger.

AaFK har rykket ned-opp-ned-opp, hatt sju forskjellige trenere. Kjell Magne Bondevik har vært statsminister. Arve Tonning ordfører. Renten har gått ned, boligprisene opp. Spillere har kommet og gått. Bahoken, Zayed, Dedé, Ørsal(han med kronisk sovesveis), Sellin, Hamdallah, Stephenson, Boli, Kopteff (som man kunne treffe på klokka tre på natta med longboard og sneip i kjeften), Brown, Aarøy, Lindegaard. Magne Hoset og John Arne Riise. Hvem hadde trodd.

”Det gikk i sneglefart oppover og e banna som en prest,
hoppa ut av bilen, galopperte som en hest”

Det eneste som har vært stabilt disse årene er Henrik Hoff i direktørstolen - og at Ålesund ikke har greid å vinne i serien mot Molde.

14 år.

”Seks enkle poeng”- sa en gang en oppesen Molde-spiller om kampene mot naboen.  Og han har - nesten - hatt rett i alle disse årene (fire uavgjorte og 16 Molde-seire på 20 kamper)

Gunnar Ståle Langeland i sluttminuttene utenfor Aker stadion. Følelser. (Skjermdump fra NRK Møre og Romsdal)

”Kom inn litt før kampen begynte, tok ei pølse og slo meg ned.
Dommer´n blåste i fløyta og så begynte det”


Så blir det 6. mai 2017. Molde - AaFK på Aker stadion.

En av de mest helstøpte AaFK-supporterne jeg kjenner, er Gunnar Ståle Langeland. En junidag i 2003 satt han ringside på Aker stadion. Han så nøyaktig likedan ut da som nå.

Den dagen fikk han oppleve Aalesunds første seier i eliteserien. Historisk. Mot Molde. M o l d e!

 Det ble mer enn ett glass sprudlevann på hr. Langeland på Hurtigruta hjem den kvelden, for å si det sånn.


”Før e fikk spist opp pølsa, var det mål til Ålesund,
og stadionuret viste bare 14 sekund”

14 år seinere, var det altså i ferd med å skje igjen: Mos´magiske volley rett før pause sendte AaFK i ledelsen. Men det var en hel omgang igjen. Dette kunne da ikke gå veien. Ikke mot Molde.

Det ble reint for mye for Langeland. Han måtte ut fra stadion. Han orket ikke se på.

NRKs årvåkne fotograf Øyvind Sandnes gikk tilfeldigvis forbi og så den rødluggede krølltoppen i AaFK-dress. Han tok opp kameraet og dokumenterte. Spenningen. Usikkerheten. Uvirkeligheten. Tårene. Og gleden.

Se dette klippet så skjønner du hva fotball er. Og hva det gjør med folk.


”Å kem det va som skåra, de fikk e ikkje med
og like etter la dei på med ett og to og tre”

Derfor skal vi gå på kamp i kveld.

For å stille oss bak laget som gir oss disse øyeblikkene. Som ikke har tapt på fem kamper. Som har tatt poeng mot Rosenborg på Lerkendal. Vunnet mot Molde. Som har gjort oss stolte igjen.

Et AaFK ledet av en ekte ålesundsgutt som mange mente ikke ville duge som tippeligatrener. Og som disponerte en spillergruppe som mange mente ikke holdt mål.

Den samme treneren serverer oss et lag som er begynt å underholde igjen. Som kriger. Som tør å gi lokale unggutter sjansen. Som vinner. Og gir oss stolte øyeblikk. Identitet. Samhold. Som gjør noe med oss.

 Denne gjengen fortjener mer enn 3-4000 tilskuere i ryggen.

 I kveld må vi fylle tribunene. De har gjort sin jobb. Nå er det vår tur å levere. Trykk på Bestill-knappen her og nå (ikke sponset, det er en ren og skjær begeistringslenke fra bypatrioten.com) eller still deg i billettkø.

 I kveld skal vi gi tilbake.  

 ”Det var høye, korte, lange, flate balla og en som e rund
heia Ååååle-, heeeia Ålesund!”
Svein ”Skurk” Nilsen