Nå er det gratis om du blir ”trengt” på byturHar du noen gang vært på desperat jakt etter småmynter fordi du nesten tisser i buksa?

Nå slipper du det, for kommunen har gjort det gratis å gå på de offentlige toalettene i byen.

-Nå er det gratis å benytte de offentlige toalettene i sentrum, sier Leif-Olav Brandt i Ålesund kommune.

På tre sentrale plasser i byen finner du de offentlige toalettene. Under paviljongen i gågata (Kongens gate), i den sørlige delen av Korsatunnelen og under Jafs-kiosken på Lorkenestorget ved Hellebroa.

-Nå blir det vel betraktelig enklere for folk å ”lette på trykket” når de spaserer i byen?

-Ja, det vil vi tro det blir. Nå har vi i alle fall gjort det gratis å gå på do på de tre lokasjonene, sier Leif-Olav Brandt som er avdelingsingeniør i Ålesund kommune.

(Fortsetter under).

Myntautomatene er blombert med tape, og de "trengte" får beskjed på fire språk at det er gratis å besøke toalettet.

Å gå på toalettet har ikke vært bare bare verken for fastboende i Ålesund eller tilreisende turister.

For turistene blir det raskt en ekstra utfordring å finne norsk valuta i mynt, samtidig som en skal knipe igjen for et stadig økende trykk.

-Vi har nå forseglet betalingsboksene der en tidligere måtte legge på ti kroner for å gå på do. For det jo også slik at i dagens samfunn er det mange som ikke bærer med seg kontanter lenger. Turistene har som nevnt hatt en utfordring, for automatene har ikke vært tilpasset utenlandsk valutta, forteller Brandt.

(Fortsetter under).

Det offentlige toalettet på Lorkenestorget under Jafs-kiosken er mye benyttet for båtfolket som forøyer i Brosundet. Det er også dusjfasiliteter i bygget, men det koster fortsatt noen kroner for å benytte. Toalettene er imidlertid til fri benyttelse for alle.

-Toaletter blir gjerne åsted for hærverk, griseri og forsøpling. For ikke å snakke om de som oppdager at det er tomt for toalettpapir. Hva gjør dere med den biten?

-Ja det kan jo forekomme, men vi håper jo selvfølgelig at folk ikke bedriver hærverk.

Når det gjelder tilsyn så blir toalettene gjennomgått og rengjort hver morgen av våre folk. I tillegg vil en vaktmester fra kommunen stikke innom toalettene. Men vi stenger dem fortsatt på natta, noe folk fra Securitas utfører, sier han.

Toalettet på Lorkenestorget har på mange måter vært båtfolkets toalett og dusjanlegg. Toalettene er gratis, men en må betale for å bruke dusjfasilitetene som er der.

I toalettene i Korsatunnelen og paviljongen i gågata har begge toaletter tilpasset funksjonshemmede.

Er du riktig heldig kan du få musikk til toalettbesøket i gågata. I kjelleren til paviljongen er det også toalett tilpasset for funksjonshemmede.

I Korsatunnelen befinner toalettene seg i den sørlige delen. Her er også toalett tilpasset for funksjonshemmede.

Her går du inn til toalettene under paviljongen i gågata.

Et av toalettene i Korsatunnelen, tilpasset funksjonshemmede, og med stellebord. Når toalettene nå er gratis å benytte får vi håpe at vi alle tar vare på tilbudet.