Musikk, ski og sjøsprøyt på GiskeRobert Post (41) har stått på de største scenene i Europa. Nå bor han på Giske, renoverer hus og organiserer langrennsløyper i fjøresteinene. Ski, blåswix og sjøsprøyt er en uvanlig kombinasjon på Sunnmøre. De siste ukene har folk valfartet til Giske for å oppleve langrenn med bølgeskvulp. Primus motor bak skiløypene er musikeren Robert Post, eller Robert Øien Fylling, som han egentlig heter.

Hjem til Sunnmøre: Robert «Post» Fylling har hatt kontrakt med Universal og toppet hitlistene i Italia. I 2016 flyttet han til Jogarden på Giske med samboer Ragnhild Giskeødegård og barna Roberta (7) og Rafael (5).

- Tenk at Giske skulle bli en skidestinasjon. Det er helt utrolig, sier Fylling. Vi møter ham hjemme på Jogarden i Øygardsvegen. Her har han utsikt mot Øygardsjøen, skiløyper og folk som sklir forbi.

(Tekst/foto: Linda Bakken)

- Sist søndag satt jeg på løetaket og telte 250 mennesker samtidig! Det var en tett strøm av folk sju timer i strekk, og sikkert over 1000 mennesker her den dagen. Parkeringa var fullere nå enn på de fineste sommerdagane, ler Fylling entusiastisk. Ski langs stranda er eksotisk, og det har vært en jevn flyt av folk helt siden løypene ble laget.

- De ble kjørt opp lørdag for to uker siden. Dagen etter var alle Giskefolk ute på ski. Siden da har folk fartet langt for å komme hit, forteller Fylling.

(Fortsetter under)

Ski og sjø: Leva Berziniene og Donatas Berzinis fra Flisnes tok med barna Teja (7) og Emile (6) på skitur i fjøra.

Skidestinasjon

Ideen kom da folk hørte om skiløyper på Godøya. Vanligvis varer snøen på øyene akkurat lenge nok til at de ivrigste lager seg et skispor og går en runde. Med lang kuldeperiode i vente, var det verdt å høyne innsatsen.

- Som leder av Giske Nærmiljøutval, satte jeg i gang søknad til kommunen og banket på hos alle grunneierne. Når alle tillatelser var i orden, lånte vi Jan Dybvik med scooter og løyve fra Turgruppa i Godøya IL. Dermed fikk vi kjørt spor fra idrettsplassen til Storevika, forteller Fylling.

Runde rundt hele øya lot seg ikke gjøre, blant annet grunnet fuglereservatet på Kvalneset. Ferdsel for folk er likevel tillatt, og mange har funnet egne veger både til Kvalneset og gjennom hager for å komme seg øya rundt.

- Fuglereservatet burde nok vært bedre skiltet, og vi håper den økte ferdselen ikke har vært til sjenanse for fuglene. Men det er lett å forstå at folk fristes av en sjelden mulighet. Skigåere har lagt egne spor så nær strandkanten som mulig, forteller Fylling, noe som er helt greit i området utenfor reservatet. Han mener øya er den perfekte skidestinasjon for småbarnsfamilier.

- Her er det flatt og barn får mestringsfølelse i mengder. Samtidig er det mye å se på og ungene kan gjerne gå langt uten syting og klaging. Da blir det positive opplevelser og progresjon, mener Fylling, som snakker av erfaring.

(Fortsetter under)

Rom: I stua på Giske finner Robert «Post» Fylling rom for å lage ny popmusikk. Fra vinduet ser han ut mot Øygardsjøen og langrennsløypene.

Oslo til Giske

Barn nummer to var på veg da Robert og samboer Ragnhild Giskeødegård flyttet til Giske i 2016. Familien bodde i Oslo. Nå føltes det riktig å flytte hjem til Sunnmøre.

- Vi overtok Jogarden, som har vært i Ragnhilds familie i flere generasjoner, forteller Fylling. Giskeødegård er oppvokst i Trondheim, men har aner på Giske.

- Huset har blitt brukt som sommerhus. Nå går det i renovering, oppussing og oppgradering, forteller Fylling. Det passer bra å ha noe å henge fingrene i når året ikke ble som forventet. Konserter er erstattet med etterisolering av hus, lærerjobb på Giske skole og litt musikk.

- Jeg har jobbet med ei plate siden Roberta (7) ble født. Så flyttet vi hit og Rafael (5) kom til verden. Musikken har derfor vært nedprioritert en periode, men det går helt fint. Vi har mye å fylle dagene med, bekrefter Fylling. Neste turnèplan er konserter sammen med Thom Hell, samt egne konserter på våren en gang. Foreløpig må man ta det litt som det kommer.

Han har spilt på de største scenene i Europa, nå har han slått seg til ro på Giske.

Universal

Mye har skjedd siden Fylling tråkket barneskoene i Langevåg. Fra musikklinja på Fagerlia videregående, gikk veien via Oslo til Bergen og London. Der signerte Fylling kontrakt med verdens største plateselskap, Universal Music.

- Det var ei helt fantastisk tid, smiler Fylling. Han turnerte i Europa og sto på store scener i Storbritannia, Frankrike, Italia og USA. Videre var det promotering, TV-show og plateinnspillinger. Det var ei hektisk tid som ble belønnet med store opplevelser, topping av hitlister og Spelemannspriser.

- Jeg er ekstremt privilegert som fikk oppleve det, sier musikeren. – Men det krever en enorm suksess når man har signert med verdens største plateselskap. Etter hvert møtte jeg Ragnhild og det var greit å vandre videre, forteller Fylling. Oslo ble base. Etter år med reising og barn, ble Giske deres nye hjem.

(Fortsetter under)

Sjeldent syn på Giske: Siv Anita Berget fra Valderøy tok likegodt Joel (1) med på pulktur. Henry (5) syntes det var fint å stå bak.

Tidsbruk: I et gammelt hus er det alltid nok å henge fingrene i. Manglende spilletid erstattes med oppussing og renovering på Giske.

Rom til tanker

- Det var et godt valg, sier Fylling og nikker. På Giske finner han tomrommet og innholdet han trenger.

- Jeg liker fjell og sjø om hverandre. Her har jeg nærhet til havet og utsikt til fjellene. Videre er det rom til å la tankene flyte fritt. Jeg er glad i folk, men er også en sosial einstøing. Her får jeg begge deler i passelige doser, ler han. Giske er det perfekte sted for å skrive ny melodisk pop, som etter hvert skal utgis under artistnavnet Robert Post.

- Men hvorfor Post?

- I utlandet ble Øien Fylling for tungvint, Post var bedre, forklarer Fylling. Navnet kan dessuten relateres til musikalsk kommunikasjon. Og faktisk har Robert vært postmann, 14 dager til ende. Så da er artistnavnet helt innafor. Robert Post, it is.

Personalia
Sivilstatus: Samboer med Ragnhild Giskeødegård
Barn: Roberta (7) og Rafael (5)
Stilling: Musiker og lærer
Aktuell: Primus motor for langrennsløyper på Giske

Øyhopping: Sigrid Ringen Synnes (11) fra Valderøy gikk i løypene sammen med hunden Frigg og bestemor Gudrun Ringen.

Sjøsprøyt: Kari Brevik og Linda Törner kombinerte ski med strandliv og møtte en flokk svaner.

Kari Brevik og Linda Törner

Mange turer: Kolbjørn Rørstad fra Skjongholmen synes ski og strand er en herlig kombinasjon.

Folksomt: Søndag 14. februar talte Robert «Post» Fylling 250 mennesker på strand-ski samtidig.