Til toppen

Monark Eurosko har skodd folk i 127 år

#Ukensbutikk Helt siden 1893 har familien Nilsen, nå Monark Eurosko i Kongens gate skodd byens befolkning med sko og støvler som passer både til tørr og våt brostein, snø og slaps. Ja til hverdags og fest.

Bertine Kalsnes og Victoria Moldskred sørger for god service og julestemning i julehandelen hos Monark Eurosko.

Bertine Kalsnes og Victoria Moldskred sørger for god service og julestemning i julehandelen hos Monark Eurosko.

Det er noe royalt over navnet. Monark Skomagasin, som det var en gang. Nå Monark Eurosko. Og det er jo et spørsmål som en må få oppklart.

Det var Nils Martinus Nilsen det hele begynte med. Og da i Einarvikgata. Sånn omtrent på 20 – 30 tallet tok sønnen Harald over bedriften, som nå ble litt mer preget av engros, men fortsatt med butikk.

Det er Randi Nilsen, dagens driver som forteller historien om slekta si, en historie om godt fottøy i 127 år. Selv er hun fjerde generasjon.

-Min far Arne Nilsen tok over i 1956 og åpnet skobutikken Monark Skomagasin i Kongens gate. Siden har vi vært her, i tillegg til på Moa.

-Men dette royale, hva er historien bak det?

-Jo, det hadde seg slik at søskenbarnet Narve Nilsen hadde butikken Viktoria Skomagasin få meter bortenfor. Og siden Viktoria jo er en dronning, så fant han ut at en dronning må jo ha en monark. Derfor ble det Monark, smiler hun.

Den tradisjonelle bedriften var tidlig med å etablere seg med butikk også på det nye Moa varehus i Spjelkavika. I dag har de to butikker der, Eurosko og Shoe Gallery.

(Fortsetter under).

Damene kjøper støvletter fordi de er pene, gutta kjøper fordi det er bra å ha i snø og slaps, sier Randi Nilsen. Nå skulle hun gjerne hatt litt av det værslaget, slik at flere kjøper godt skotøy.

Damene kjøper støvletter fordi de er pene, gutta kjøper fordi det er bra å ha i snø og slaps, sier Randi Nilsen. Nå skulle hun gjerne hatt litt av det værslaget, slik at flere kjøper godt skotøy.

Likevel er hun fortvilt over utviklingen.

-Politikerne burde sett den utviklingen som kom, og det blir ikke ferdig med Moa. Nå er det Digerneset som vil bli en trussel for bysentrum.

Randi Nilsen blir alvorlig når hun snakker om bysentrum, et sted hun og familien hennes har drevet butikk i generasjoner.

-Det vi ser nå er at byen fylles opp av eiendomsmeglere, thaimassasje og spisesteder.

Det er det som går igjen, og det er en overhengende fare for å få en død by, som mange advarer mot.

-Hva kan gjøres mener du?

-Folk må bruke butikkene i byen. Det gjentas jo veldig ofte, men er sant.

Når vi har 25 prosent omsetning her, og 75 inne på kjøpesenteret så forteller det en del.

Å gi seg har hun imidlertid ingen planer om.

-Nei, så absolutt. Skal vi som driver butikker i sentrum begynne å gi oss, ja da kan vi i alle fall snakke om en død by. Så nei, gi oss skal vi ikke, forsikrer hun.

Pandemien har også satt sitt preg på handelen i butikken. Julehandelen er også preget. Lyspunktet kom i sommer.

-Da hadde vi en grei omsetning. Og det takket være norske turister som kom.

Nå ser vi at julehandelen går mye til netthandel. Vi har også nettbutikk, men da fra varer vi har i butikken, så vi kan nok ikke konkurrere med de store på nettet.

Men pynta til jul har vi, og julestemning, selv om vi jo gjerne skulle hatt litt snø. Da hadde kanskje folk kommet og kjøpt vintersko også, sier hun.