Plutokiosken 40 årDet er nøyaktig 40 år siden luka på Plutokiosken på Nørve ble åpnet for første gang. Siden da har tre generasjoner Finsæther stått på for å servere god mat til sultne ålesundere.

Far og sønn gleder seg til 40-års feiring. F.v. Einar og Magne Finsæther. -Det var helt rett å gi

Det er nøyaktig 40 år siden luka på Plutokiosken på Nørve ble åpnet for første gang. Siden da har tre generasjoner Finsæther stått på for å servere god mat til sultne ålesundere. Her er man nemlig i drift hele året og holder ikke stengt hverken julaften eller nyttårsaften. Da er det heller på med findressen og frem med stekespaden for å ønske kunder og kjente ei fin høytid. 

Det er bare litt over ett år siden at Magne og Else Finsæther gav nøkkelen videre til sønnen Einar (31).

 -Det var rart, men på samme tid helt naturlig, forteller Magne som var helt bestemt på at den dagen han var ferdig, så skulle han ikke opptre som sjuende far i huset.

Pølsekokeren som stod i luka på Pluto for 40 år siden virker enda.

-Det har vært viktig for meg. At jeg ikke skulle gå i beina på han. Han måtte få skape det han tenkte og ønsket, og ta butikken videre. Det har han greid til gangs. På samme tid skjedde overtakelsen to år før vi egentlig tenkte det, men sånn er det. Da var Einar klar, og da måtte vi bare slippe taket, og det ble heilt rett, forteller Magne om det som har vært en livsstil. 

-Jeg har vokst opp her. Hit kom jeg rett etter skolen. Vi var her så mye at vi til og med hentet kjøkkenbordet vårt hit. Så her satt jeg på bakrommet og gjorde lekser og spiste middag. Da kokte mor poteter. Kun til familien altså, understreker han. I luka var det nemlig kioskvarer og pølser som gjaldt. 

-Det startet som en ren kiosk med en liten pølsekoker på siden. Den har vi faktisk enda, og den virker, sier han. Bare sekunder etter har Einar hentet kokeren for å vise den frem. -Dette er virkelig nostalgi det, sier de i kor.

(fortsetter under). 

Det tok ikke lang tid før de måtte utvide og da var det hamburger som var tingen. Små hamburgere på 50 gram. -I dag finnes den størrelsen ikke lengre, og vår største burger er på 333 gram, forteller Einar og de ler. Tilbudet har forandret seg i takt med tiden. 

Han hadde sin første jobb her og startet tidlig. På samme måte som sin far. 

-Jeg plukket boss. En gang i uka var det min oppgave å holde det rent i området rundt oss. Så var jeg alltid med pappa på julaften. Når andre var hjemme og så på tegnefilm, stod jeg i luka her. Så for meg er det aldri jul uten. Det er det som er min tradisjon, og det er jeg glad for i dag, sier han. 

Han var klar han. For å ta over. Allerede fra han var liten. Men for faren var det viktig at han først dro ut i verden for å få seg utdannelse. Etter et år i USA hvor han var på utveksling så bar det avgårde til Bergen hvor han tok master og ble silviløkonom. Da ble han usikker. På om Pluto ville bli stedet. Verden fristet. 

-Jeg fikk jobb på hovedkontoret til Coca Cola hvor jeg ble i fem og et halvt år, men Ålesund trakk. Det er naturen. Fjellene, fjordene og familie og venner.  Det finnes ingen plass som slår Ålesund på det, sier han. 

(fortsetter under). 

 

Pappa Magne hjelper gjerne til, men først når han blir bedt om det. Også søster Elise jobber på gatekjøkkenet. I midten Einar som tok over ansvaret i januar 2016.

Faren skyter inn ei historie som bekrefter det hele. -Etter at han først hadde bestemt seg for å komme hjem, og han landet på Vigra, var det første han kommenterte den klare og friske luften. 

-Jeg hadde jo noe å gå til. Jeg visste hva som ventet. Det jeg ikke visste var at det skulle bli enda kjekkere å ta over enn jeg egentlig greide å forestille meg, sier den nye eieren som nå har ansvaret for 14 ansatte og drift 365 dager i året. 

-Det er mange ungdommer som har sitt aller første møte med arbeidslivet her. Det er vi veldig stolte av. Det er utrolig givende å kunne gi de den erfaringen. På samme tid er vi helt avhengige av god hjelp, for her går det i ett, sier han og det plinger i den kjente Plutobjella. Det betyr at maten er klar. 

I uka som kommer skal de feire. Et 40-års jubileum må jo markes med brask og bram, det skal ikke forundre Bypatrioten at det vil lukte mye godt til 40 kroner i luka i Fagerlia.  ;) 

Følg Pluto kiosk og gatekjøkken på facebook så får du nok vite mye mer om akkurat det! 

Ole Henrik Søvik er en av 14 ansatte som er i sving.