Mange ”gira” på sørsiden-Jeg trodde jeg skulle møte ti tolv mennesker, sa arkitekt Jakob Steen Christensen fra JaJa arkitekter. Og det ble ikke bare han som ble overrasket over oppmøtet på kommunens møte om sørsideutbyggingen.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

Ordfører Eva Vinje Aurdal innledet på møtet om sørsideutbyggingen, og avslørte sin "våte drøm" om området: Et nytt bibliotek.

Også kommunens folk, som ønsket dialog med interessenter og eiendomsutviklere om bruken og utviklingen av sørsiden ble overrasket av responsen på invitasjonen.

For auditoriet til Sunnmørsposten var fylt til randen av nevnte interesser, politikere og andre som ønsket å få vite mer om sørsiden.

For det er tross alt noen år siden 2011 da planene om sørsiden ble diskutert seriøst for første gang.

Nå, med et massivt oppmøte, kan det ikke herske tvil; De frammøtte er ”gira” på å komme i gang med utbyggingen så raskt som mulig.

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) åpnet det tre timer lange møtet med å støtte seg til Oslos tidligere byrådsleder Erling Lae (H) med blant annet at en skal unngå omkamper på omkamper i slike saker. Og at kulturfellesskapet måtte være sentralt i området.

Da siktet hun til alt fra kulturhus, kulturskole, skole, konsertarenaer, kafeer og det hun betegnet som sin ”våte drøm”, nytt bibliotek i sentrum.

(Fortsetter under).

Plan- og bygningssjef i Ålesund kommune, Ole Søvik la ikke skjul på at de også i kommunen er ivrige etter å komme i gang med utbyggingen.

Vi snakker om en massiv utbygging i et stort område som opp gjennom åra har både ergret og gitt grå hår hos alle som har hatt et inderlig ønske om å gjøre sørsiden til et attraktivt område.

Og det var ikke til å ta feil av fra plan- og bygningssjef Ole Søvik. Han og Ålesund kommune vil ha fortgang i planene. Men for å få til det må en ha gjennomføringskraft. Den kraften har ikke kommunen alene, og de frammøtte i salen fikk klar tale om at døren er både høy og vid fra kommunens side.

Det skal bygges en rekke hus, fylles ut sjø på over 20 meters dybde, lages grønne lunger, tilrettelegges for forlengelse av Keiser Wilhelms gate med ny bru, utvidet rådhusplass med vannspeil, legge til rette for gående langs sundet og turister som kommer med cruiseskip.

I det hele tatt snakker vi om en forandring Ålesund ikke har sett siden brannen i 1904.

Et område som skal være befolket både på dag- og kveldstid, som ordføreren sa.

(Fortsetter under).

Advokat Geir Frøholm fra advokatkontoret Sand i Oslo (t.v) la fram flere utbyggingsmodeller for sørsiden. Leder i plan og byggesaksutvalget, Sindre Nakken (Ap) fikk imidlertid ikke Frøholm med på en analyse med politisk innhold.

Folk er ivrige, og utålmodige. For allerede nå har kommunen fått henvendelser fra investorer som er interessert i å komme videre i planene.

Det en vet med aller største sikkerhet er at alt skal betales.

Og løsninger finnes. Også for en kommune som endelig er på vei ut av Robeklista.

Advokat Geir Frøholm fra advokatkontoret Sands i Oslo er ekspert på blant annet entrepriser. Og han la fram flere mulige utbyggingsmodeller for området. Modeller som gir mulighet til samarbeid mellom både kommunen og private aktører. Og ikke minst håp om at en kan få fortgang.

Ja til og med den planlagte videregående skolen i området mente Frøholm kunne løses på andre måter enn tradisjonell skolefinansiering.

(Fortsetter under).

Arkitekt Jacob Steen Christensen ga forsamlingen flere eksempler på framdrift og endringsmuligheter.

Eva Vinje Aurdal fikk spørsmål om skolen, men ønsket at alle hadde is i magen til fylkestinget har hatt sitt april-møte. Da vil politikerne se om skolen skyves ut i det uvisse.

Ordføreren sa at hun var klar over at noen snakket ned skolen etter debatten om Nordøyveien.

Men sa klart at hun gjerne kunne se på forslag om å bygge skolen selv, og la fylket bli leietager. Først skal imidlertid aprilmøtet få si sitt.

Arkitekt Jacob Steen Christensen viste forsamlingen flere mulige etapper i en utbygging, og eventuelle endringer. Og når det nå foreligger så mange muligheter, og en samtidig kunne se mengden med kapitalsterke investorer på møtet, ja så har utbyggingen på sørsiden plutselig kommet mye nærmere.