Kulturprisen 2020 til Astrid Overaa-Å herregud! Jeg er stolt, ydmyk og fryktelig glad, sier en lykkelig Astrid Overaa, like etter utdelingen av Kulturprisen 2020 i kveld. I begrunnelsen kan man lese at Stiftelsen Kjell Holm gir Overaa prisen for sin årelange innsats for kulturlivet i Ålesund by.

-Nå gir vi gass, sier Astrid Overaa og makker Synnøve Hatlen etter prisutdelingen i kveld.

Anita Valderhaug, Henriette Marø og Johanna Søvik, kunne alle glede seg over stipender. (En stolt mor Anita Jacobsen Marø, bak, mottok prisen på vegne av datteren Henriette som mange sikkert kjenner igjen fra suksessen "Side om side").

"Fra barneteater til dypt alvorlige drama, til viser og rock, revy og Serveringsteateret, er bare noen av stikkordene som nevnes i begrunnelsen.

Prisen innebærer en pengegave på 200.000,- til vinneren, som knapt har landet da vi snakker med henne.

-Tenk å få en pris som dette, i en tid der man ikke vet om man skal gi seg på topp, eller fortsette å gi gass. Nå vet jeg at det bare er å "gønne på", sier hun.

I tillegg fikk Teaterfabrikken en helt overraskende pris, en ekstraordinær utmerkelse, på 100.000,- for sin innsats til å være raske å snu seg digitalt da koronakrisen slo inn for fullt i mars.

-Tenk at det skulle lønne seg da, sier Astrid Overaa og Synnøve Hatlen i kor. De lovet seg selv på et tidlig tidspunkt å fortsette å bringe kultur til folket. Korona eller ikke.

-Det viste seg å være en god beslutning, og vi fortsetter utover høsten. Vi har nå lagt et godt program for tiden fremover som vi gleder oss til å presentere i neste uke. Tidenes kulturhøst, sier de.

I tillegg ble det i kveld delt ut stipend for sang, scenekunst og bildekunst til Anita Valderhaug, Henriette Marø og Johanna Søvik. Vi gratulerer!

(Fortsetter under).

-Er dere klar over hvor kjekt det er for en musiker og sanger å kunne stå å få synge for et levende publikum? Anita Valderhaug og Bjørnar Myhr koste seg på Green Garden i Hotel 1904.

-Er dere klar over hvor kjekt det er for en musiker og sanger å kunne stå å få synge for et levende publikum?

Anita Valderhaug struttet av glede både over å få framføre og å i det hele tatt å få være tilstede.

Og publikum lot til å mene at dette var gjensidig.

Det ble full klaff på ”Stiftelsens dag”, da Stiftelsen Kjell Holm inviterte til minikonserter på flere lokaliteter rundt om i Ålesund sentrum.

-Det har vært kjekt. Det å få spille for publikum igjen er stort, sier Bjørnar Myhr, tangenttraktøren som virkelig har fått spilt ut denne dagen.

-Det begynte med en frokostkonsert, eller lobbykonsert på Hotell Brosundet sammen med Ove Kvangarsnes på fiolin.

Derfra flyttet vi oss over til Baker Walderhaug, forteller Myhr.

Kun klokkespill-konserten fra Ålesund Kirke gikk uten Runar Myhr og lydmann Erik Valderhaug. Der sørget kantor Nikolas Fehr for vakre toner på egen hånd.

(Fortsetter under).

Runar Tafjord vartet opp med nydelige toner på Molo Brew.

Klokken 13.00 var det nemlig Green Garden på Hotell 1904 som sto for tur, der Anita Valderhaug dro oss tilbake til fordums tid med en smak av Paris, Edith Piaf og fransk trekkspill, for å nevne noe.

-Siste spillejobb var på Molo Brew sammen med Runar Tafjord på horn. Så det har gått i ett, men vært veldig moro, sier pianisten.

Runar Tafjord, kjent også som medlem av The Brazz Brothers var like glad for at en endelig kunne framføre musikk for et levende publikum.

-Deilig. I The Brazz Brothers hadde vi ikke spilling på fem hele måneder. Det var tøft, forteller Tafjord, som sammen med resten av messingbrødrene nylig hadde Feriekorps med 100 korpsmusikanter i Sparebanken Møre Arena.

-De var jo minst like spillekåte som vi var. De virket glade for endelig å komme i gang igjen.

Når Stiftelsen Kjell Holm inviterer til minikonserter har publikum absolutt kjent sin besøkelsestid. Sommerbrune ansikter smilte om kapp på de eventene Bypatrioten fikk med seg. Og klart de gjør, når stiftelsen skilter med så dyktige utøvere.

Bjørnar Myhr spilte fire spillejobber i løpet av Stiftelsens dag.

Anita Valderhaug fikk et lydhørt publikum på Hotel 1904.

Dekket bord og vakker musikk fra Runar Tafjord og Bjørnar Myhr på Molo Brew.

-Det er lov å gå på do selv om jeg synger, sa sanger Anita Valderhaug. Men publikummet holdt igjen. For dette ville de ha med seg.