Klubb Kontakt åpnet julebordsesongenÅåå så moro med julebord. Og i år var det fjerde gang fritidsklubben for utviklingshemmede, Klubb Kontakt holdt julebord på hotell Scandic Ålesund i Moloveien. Og de åpna sesongen for hotellet.
Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug

En skål med gode venner på "klubben".

Klubb Kontakt er nok kjent for de fleste. Fritidsklubben for alle utviklingshemmede er byens største fritidsklubb, og har kanskje de mest trofaste medlemmene.

Hver onsdag møtes de i lokalene under Fagerlihallen, og det er klubbkvelder ingen vil ”skulke”.

Derfor er det slett ikke noe unormalt at de samler over 100 personer når de arrangerer julebord på Scandic Ålesund.

-Nei de er absolutt trofaste mot klubben, sier ildsjel, foreldrerepresentant og far, Knut Mathias Myklebust når vi får en prat mellom julebordet og dessertbordet.

Det er bare det at han inn i mellom der også skal være reinsdyr.

-Hehe, må jo stille opp, sier Knut.

Og det gjør han og de andre i den foreldrestyrte klubben til gangs, hver uke.

-Det er jo så givende.

En ting er at en gjør ting for sine egne barn. Og det hører med her også. Men i tillegg få lov til å gjøre noe for alle de andre også er for meg stort.

Alltid god stemning, en klem på lur og glede, forteller han.

(Fortsetter under).

-De sprudler og er en sann glede å ha til julebord, sier reaturantsjef ved Scandic hotell i Moloveien, Elinda Erstad. Her sammen med Knut Mathias Myklebust, en av foreldrene og ildsjelene bak Klubb Kontakt.

Og glede er det på julebord også, og en glede som er gjensidig.

-Ja, dette er en stor og sprudlende gjeng vi bare blir så glade for å ha her. Det er en fantastisk måte å starte julebordsesongen på, sier Elinda Erstad som er restaurantsjef hos Scandic hotellet i Moloveien.

-Det er fjerde gangen de kommer til oss, og det er en fin bekreftelse på at de liker det vi tilbyr.

-Dere er jo kjent for god mat da, og det setter de pris på?

-Ja, vi har en fantastisk flink, og ikke minst stabil stab på kjøkkenet som har et godt rykte.

-Klubb Kontakt starter sesongen for dere. Og nå er alt fullt?

-Neida, ikke helt. Vi har fortsatt plasser både på julelunsj 2. og 9. desember, og for smågrupper som vil ha julebord, forteller hun.

Kaldmat, varmmat, kaker og desserter i alle varianter gjør kvelden til en ren nytelse for gjengen i Klubb Kontakt, og til alt overmål kommer overraskelsen på slutten. Reinsdyret Knut, med rød nese, leid inn av selveste Julenissen med sine rungende ”Ho Ho Ho”.

En kveld som frister til gjentakelse?

-Ja, det må vi absolutt si. Må jo bli en skikkelig tradisjon dette, sier Knut Myklebust.

(Fortsetter under).

Julenissen med reinsdyret sitt kom som en overraskelse på de rund 100 deltagerne på julebordet til Klubb Kontakt, byens største fritidsklubb.

Klubb Kontakt er langt fra noen ny klubb. Helt tilbake til 1972 må vi, til da noen foreldre mente at også deres barn trengte en plass der de kunne møte andre, på sine premisser og med det de interesserer seg for.

I dag har klubben utviklet seg enormt siden den gang.

-Ja heldig vis. Nå ser vi at også yngre med utviklingshemminger finner veien til ”klubben”. Det gleder oss stort. Og ikke minst at de kommer fra nabokommunene Giske, Sula, Skodje, Ørskog og Haram, forteller Knut.

Klubb Kontakt er en foreldredrevet klubb, og de får noe støtte fra blant annet Sparebanken Møre og kommunen. Knut og de andre foreldrene har likevel et lite ønske, selv om det samtidig kan virke litt skremmende.

-Vi ønsker oss en kommunalt ansatt daglig leder. Ikke nødvendigvis på full tid, men en leder som kan ta en del av driften av klubben, arrangementer og slike ting.

-Hvorfor er det også litt skremmende?

-Nja, om ikke så veldig skremmende så er det jo alltid med en tanke på at kommunen kan slite med varierende økonomi. I dårlige tider kan en klubb som Klubb Kontakt fort bli en innsparingspost. Og det ønsker vi jo ikke. For å re-etablere noe er ikke alltid like lett.

Derfor ønsker vi oss en daglig leder, men at klubben skal være foreldrestyrt, sier han.

-La meg legge til at vi får støtte fra kommunen. Og den støtten er vi glade for. Det er inn på budsjettene vi vil, slik andre fritidsklubber er.

Alle er pyntet til fest rundt de mange bordene i restauranten til Scandic, og mett av både mat, glede og selskap med andre er det tid for å reise hjem. Kvelden har vært fullkommen, og selv om mange holdt seg godt om magen, var smilet på plass.

-Guri kor mett e blei, smilte ei jente på vei ut i bilen som ventet.

Men først en klem. Og den fikk vi.

(Se bildene under).

Ingrid liker frukt og multekrem.

Mye å velge i.

Hygge på samme bord.

Mathas er klar for innspurten.

Nissen med et av slededyrene sine.

Varmmat som sier "Jul".

Den gode stunden og den gode tanken på bordet til "gjengen".

Koldtbord som også sier "Jul"

Julesylte

"Gjengen" kaller de seg. Og selvfølgelig på samme bord.