Inviterer til bunkersvandringJan Olav Flatmark og Aalesunds museum inviterer byens befolkning til bunkersvandring på Aksla 5. mai.

Viktig lokalhistorie
Fredag 5. mai er det bare å ta på seg gode klær, hodelykt og støvler. For første gang blir det offisiell bunkersvandring når Ålesund museum inviterer til tur for å utforske tyske krigsminner på Aksla. Spennende både for barn og voksne!

Bunkersene ligger der rett foran føttene våre. Vi tenker kanskje ikke over det en gang, når vi trasker på taket av en bunker, at her var det full action i krigsårene. Tyske soldater både jobbet, sov og kriget her.

Tidens tann har selvfølgelig tæret på de solide installasjonene. Men det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg hvordan det var å ha tilhold der inne.

Nå inviterer Aalesunds museum til bunkersvandring på byfjellet. Lokalhistoriker Jan Olav Flatmark tar publikum med på en tur som starter på Fjellstua og går videre innover fjellet.
 

Befaring
Denne uka var de på befaring langs ruta. Mest for å se hvordan de skal ordne det praktiske. For det ventes at flere hundre vil følge bunkervandringen fredag 5. mai.

– Vi tror det er stor interesse for bunkervandringen. Denne befaringen er mest for å se hvor det er fysisk mulig å ta med seg en stor folkemengde og hvordan vi skal gjøre det i praksis, sier avdelingsleder Torbjørn Akslen ved Ålesund museum.

Bunkersen like over Fjellstua var kommandosentral for det tyske luftvernsartelleriet langs sunnmørskysten.

Kommandosentral
Like ved Fjellstua fikk tyskerne bygget det som er den kraftigste bunkeren i fylket. Vegger og tak består av 2,5 meter tykk stålbetong.

Dette var kommandoplassen, selve hjertet i den tyske artellerigruppa på Sunnmøre.  Alle kystbatteriene fra Hellandshamn i nord til Stadlandet i sør ble styrt fra kommandobunkeren på Aksla, sier Flatmark.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange soldater som var her inne samtidig, men her var sengeplasser til 21 mann, forteller han.Forbereder storinnrykk
I løpet av vandringen kan folk få gå inn i bunkersene og se hvordan der ser ut nå, og samtidig høre historien om hvordan livet var der oppe under krigen.

Noen av anleggene skal lenses for vann og lyssettes, slik at det blir lettere for folk å ta seg rundt inne i bunkersne.

– Både bunkeren på Aksla og flere på Tueneset, Stavneset og på Kverve står på Fylkesmannens liste over vernede kulturminner. Dette er viktig historie, sier Flatmark.

Lommelykt er påkrevet utstyr når Jan Olav Flatmark tar ålesunderne inn på krigshistorisk grunn.

Ukjent bunkers
Men det mest spennende av alt er at det kanskje finnes en hittil ukjent bunkers i Akslafjellet.

For på midten av 80-talllet fikk Flatmark høre en veldig troverdig historie fra tidligere soldat som hevdet hardnakket at der hadde vart en stor bunkers inne i fjellet på nordsida av Aksla. Anlegget var stort og hadde kanonstillinger som kunne kjøres ut og rettes mot Valderhaugfjorden.


– Den har vi ikke klart å finne. Jeg snakket selv med mannen som hevdet at bunkeren fantes og han har beskrevet i detalj hvordan den ser ut og cirka hvor inngangen var. Men vi finner den rett og slett ikke. Det er en underlig historie, for mannen var veldig etterrettelig i andre ting han fortalte. Så dette ser ut til å forbli en gåte, sier Flatmark.  

Så da vet dere det også: Det er kanskje en hemmelig bunkers på Aksla som ingen har funnet siden krigens dager!

Denne og andre spennende historier kan du altså høre dersom du blir med Jan Olav Flatmark og Ålesund museum på den aller første offisielle bunkersvandring fredag 5. mai.  Det hele starter på Fjellstua klokka 18.

Torbjørn Akslen ved Aalesunds museum og lokalhistoriker Jan Olav Flatmark var denne uka på befaring i bunkersene på Aksla.

– Der borte lå det som trolig var kjøkkenet til lutfvernartelleriet på Aksla, sier Jan Olav Flatmark. Lite ante vi at vi gikk på et kjøkkentak hver gang vi besøker Kniven.