Klar for bytur i høyden?Høyt over Byparken jobber Eirik Vaage og Eline Nesje målbevisst mot 24. juni. Da åpner de nemlig den spektakulære Via Ferrata-ruta opp til Fjellstua.

Av: Fridgeir Walderhaug

Er du klar til å klatre opp via ferrata ruta til benkene midt i fjellsiden? Da kan du dingle med beina og nyte verdens flotteste utsikt.

-Da kan folk få sitte på benker halvveis oppe i ruta og nyte en aldeles fantastisk utsikt, forteller Eline Nesje.

Sammen med Eirik Vaage er de i full sving med de siste snekkerjobbene som skal sørge for at en kan sitte godt når en får panoramautsikt øst, sør og vest for Byfjellet.

Det er selskapet Explore Ålesund som står bak ruta, som Eline vil karakterisere som mer spektakulær enn vanskelig.

-Det er ikke av de lengste og vanskeligste Via Ferrata rutene her i landet, men den er fantastisk og spesiell.

Omtrent midt i løypa kan en altså slappe av på benker i fjellsiden, og en kan velge en enklere eller vanskeligere rute videre på ferden oppover, sier hun.

For å kunne bruke løypa må en booke time, noe en kan gjøre på en nettside som nå kommer på plass.

(Fortsetter under).

Explore Ålesund heter selskapet bak Via Ferrata ruta som åpner 24.juni. Eirik Vaage og Eline Nesje vil holde åpent alle dager i sommer, og inviterer til sommerens vakreste bytur.

-En kan komme i grupper eller alene, og en kan få guidede turer om en ønsker det. Guidene er godt trente, også på ting som kan skje om uhellene skulle komme.

Basen er ved starten av løypa, øverst mot Byfjellet i Byparken, sier hun.

Men hun kommer også med en liten advarsel.

-For å bruke anlegget må en ha godkjent utstyr med to carabinkroker og godkjent renneslynge. En kan klatre med eget utstyr, men dette får en også leie av oss.

En av krokene skal nemlig alltid være festet til vaieren, sier hun.

Stålvaieren strekker seg oppover fjellsiden der Eirik og Eline har brukt mye tid på å borre inn i fjellet for å lage sikringer.

-Vi har festet vaierne godt, og i tillegg er det plassert inn steg en kan klatre på oppover, så nå er det snart klart for første klatretur opp Byfjellet, og hele sommeren vil vi holde åpent fra 10.00 til 17.00.

Her på plassen vil vi komme med en bod på sykkel med utstyr, og da er det klart for sommerens vakreste bytur, lover hun.

Midt i løypa deler den seg i en enklere og en vanskeligere rute siste del mot toppen.

Her kan du dingle med beina, med byen under deg. Omtrent halvveis i løypa opp Byfjellet.