Stiller ut unik Keiser Wilhelm II samlingKeiseren, som var Ålesunds velgjører etter bybrannen i 1904, inspirer Nils Arild Nygård så mye at han nå har åpnet permanent Keiser Wilhelm-utstiling i Galleri Artifex i Apotekergata.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

Nils Arild Nygård inviterer inn til en permanent utstilling der temaet er Keiser Wilhelm II.

I hele 13 år har Nils Arild Nygård holdt åpen det som er en blanding av butikk, museum og galleri i Apotekergata 10. For Artifex Kunst & Antikviteter er en aldri så liten juvel flere burde besøkt. Og etter at han nå har åpnet en permanent utstilling av private ting fra Keiser Wilhelm II, og ting som har relevans til keiseren, så bøyer vi oss i støvet. Dette var stort.

For butikken, ja la oss for enkelhetsskyld bruke begrepet butikk, for det aller meste er faktisk til salgs, er en egen verden av vakre gjenstander. Helt ned i de minste fingerbøl, til digre lysekroner og innretninger en aldri har sett maken til.

(Fortsetter under)

Møbler du ikke har hjemme.

-Joda, det er ok mange i byen som har registrert at jeg er her, men som ikke har kommet inn.

Faktisk ser jeg at mange ålesundere som kommer hit er blitt dratt inn i lokalene av folk de har på besøk. Så blir de jo overrasket da. Spesielt over at det faktisk er mange rom bakover i bygget, ikke bare det en tror er et lite butikklokale rett innenfor vinduene, sier han.

Og vi kan underskrive på at han har rett. For joda, det er haugen på med vakre gjenstander på veggene, i montere og på gulvet i lokalene en kan se fra veien. Men det stopper bare ikke der.

Bakover i lokalene er det rom på rom med vegger fulle av vakre malerier, nydelige møbler en slett ikke ser til vanlig, og montere med gjenstander preget av byens historie og jugendstilen. Ja og Keiser Wilhelm II selvfølgelig.

(Fortsetter under)

Keiseren i bilder.

For årsaken til at vi er her er en håndskrevet invitasjon fra Nils Arild i en helt spesiell anledning. Han er, som du kanskje har gjettet, lidenskapelig opptatt av vakre ting rundt Keiser Wilhelm II. Mannen som er ansett som byens velgjører etter bybrannen, men som også har fått skylda for en grusom krig. For Nils Arild samler nemlig på gjenstander som keiseren selv har hatt i eie, eller som har en direkte tilknytning til ham.

-Da jeg startet å samle på disse gjenstandene for rundt fire år siden så visste jeg jo at Keiser Wilhelm II var en kontroversiell person. Nå har imidlertid nyere forskning vist at han kanskje ikke hadde så stor personlig skyld i 1.verdenskrig som historieskriverne ville ha det til.

-Keiseren døde i Nederland i 1941, der han var i eksil. Og før han døde insisterte han på at det ikke skulle være noen form for nazisymboler i begravelsen hans. Det ga jo Hitler fullstendig blaffen i, selvfølgelig. Men for meg er han byens velgjører, og han hadde stor betydning for det som skjedde i byen etter brannen. Og han betydde mye for norsk malerkunst.

(Fortsetter under)

Keiser Wilhelm II var en kontroversiell herremann, men han likte Ålesund svært godt.

-De første gjenstandene jeg fikk i eie var et saltkar og en sigartenner. Sistnevnte var om bord i keiserens skip «Hoenzollern». Jeg har til og med loggen fra skipet da det var i Ålesund.

-Hvor får du tak i disse tingene?

-Alt fra auksjoner til kontakter jeg har. Det er en privat samling, og den inneholder også andre gjenstander fra det jeg kaller ”gullalderen”, perioden mellom 1890 og 1914. Jeg har faktisk en av verdens største samlinger av norsk sølv- og emalje, forteller han.

Monterne er stappet med vakre forseggjorte gjenstander. Medaljer, hjelmer, keiserens spaserstokk, servise og drikkeglass til kroningen, samt byster og bilder.

-Bildene du kan se er originale. Det er ikke kopier, men bilder av keiseren og hans familie, som familien hadde i sitt eie.

(Fortsetter under)

Historien bak dette kan du få med Nils Arild Nygård.

Vi kunne skrevet side opp og side ned av samlingen til Nils Arild, og alt som står utstilt hos Artifex. Det beste er å se selv, noe vi anbefaler på det aller sterkeste. Den eneste garantien vi kan gi er at du neppe vil føle besøket som bortkasta tid.

Og et lite tips: Be Nils Arild dimme lyset og fortelle om maleriene på veggen. For dette ene lille trikset vil gi deg en fantastisk opplevelse. Mer skal vi ikke avsløre.

Artifex er åpen alle dager. Mandag til lørdag fra 11.00 til 17.00, og på søndager fra 12.00 til 16.00.

Besøk gjerne Artifex Kunst & Galleri på facebook

Stig inn i Nils Arild Nygårds fantastiske verden.

Kunst i mange stilarter.

Ekte hjørneskap i jugendstil fra Rønnebergvillaen.

Artifex i Apotekergata 10