Julen med Harald GryttenHva er det som gir den folkekjære byentusiasten, forfatteren og historikeren julestemning? Hva husker han best fra da han var liten?  Vi feirer julen med Harald Grytten (79).

Det er sånn vi er vant til å se Harald Grytten. På full fart gjennom byen vår. Hva gjør han på når han først tar fri?

Harald Grytten (79)
Gift med Inger Karin Giskeødegård
Aktuell med:
Ute med 7. boken i serien «Folkelig kunst og folkelige kunstnere»

1) Hva må du ha eller gjøre for å komme i julestemning

-Da må jeg ha fred og ro. Ikke ytre staffasje eller ting. Kunne godt ha feiret jul uten juletre dersom det hjalp mot noe.

2) Hva er din viktigste tradisjon

- Jeg er så lite budet av tradisjoner at jeg ikke tror der er noe spesielt. Jeg sender kanskje litt mer post ut i distriktet og verden før jul. Blir jo litt sentimental.

-Sender du sånne fine håndskrevne julekort?

-Noen av det også, men jeg sender mest bøker. Er jo litt av et julekort det også, sier han.

3) Hva spiser du i julen

-Jeg spiser så mye god mat hele året, og skal jeg være helt ærlig kan jeg ikke fordra ribbe og feit julemat.

-Ja, det er kjekkest det. Med sånne ærlige svar!

- Jeg foretrekker alminnelig kost også på julaften. Sånn slafsing av stappe og ribbe, nei det ligger ikke for meg. Dei andre sier det er godt, men det tror jeg ikke noe på, sier han og hauker i velkjent stil. 


4) Ekte eller falskt tre og hvorfor

-Jeg er så heldig at jeg slipper å besørge sånt, men denne blir enkel. Datteren til Inger er allergisk og Inger er livredd flått, så vi havner på et kunstig juletre. Det eneste jeg kan mase på og bry meg om er at det ikke får stå for lenge. Da blir jeg allergisk. Sånn er det med den saken.

5) Beste juleminne fra du var liten

-Det beste minnet fra jeg var liten var at vi fikk appelsin! Tenk det, sier han begeistret.

-Appelsiner og epler var en sjeldenhet og jeg husker så godt hvordan jeg gledet meg til å skulle få en appelsin. Men jeg måtte spise et eple først. Jeg tok to biter og spurte moren min om det var nok, om jeg kunne få appelsin, men var pent nødt til spise hele eplet. Du må vite det, jeg var så småspist da jeg var liten at jeg trolig kunne overlevd på et halvt sennepsfø, forteller han. -Moren min var jo livredd for at jeg skulle «daue» så hun sprang rundt med ei skive i hånden hele tiden og ba meg ta en bit. Uansett hvor jeg snudde meg fikk jeg en bit i «kjeften». Jeg var jo helt stresset. Men appelsin… Vi fikk sikkert masse flotte gaver, men det husker jeg ingenting av. Appelsinen derimot, den husker jeg!

6) Hva gjør du helst når du har fri

- Da går jeg meg en god tur i byen eller på landet om det er vær til det. Så etter jeg meg gjerne ned og tenker. Skriver litt og stryker. Skriver på nytt.

-Er det å ha fri?

-Ja, når du er så heldig å ha fri til å gjøre det du har lyst til, så er det det, sier han og sikter til pensjonisttilværelsen.

-Men du kan no ta med at det hender seg titt og ofte at jeg tar meg en «dubb» foran tv´n. Jeg sier jeg skal se tv, men men det tar ikke mange minuttene før jeg «dubber» av.

To bypatrioter tar en prat på en benk i Brosundet. Arkivfoto: Marit Brunstad, Sponland foto.

7) Beste julelåt og hvorfor

Han småsynger med en gang. « -Nå vandrer fra hver en verdenskrok..». den er fin. Flott melodi og tekst, så er den passe internasjonal.

8) Du våkner og årets første snø laver ned. Hva er din første reaksjon a) Jippi frem med ski og akebrett b) Ingen skam p snu...

-Jeg kan godt si at jeg kan akseptere snø, men kan ikke fordra den. Jeg har ikke hatt ski på beina siden 1968. Hvis den blir liggende så kan det jo være fint, men det blir den jo aldri her, så nei, jeg kan ikke fordra den snøen. 
Jeg ser jo det at folk er vilt begeistret og har ski til all verdens bruk og anledninger. Jeg er litt mer sånn at jeg bretter opp buksa og snur vindjakka og tror jeg er sporty, sier han og vi ler igjen. Det er kjekt å le sammen med Harald.

9) Hvor feirer du jul i år og hvem er du sammen med

-Lille julaften får vi besøk av barn og barnebarn til frokost så skal vi også være sammen i selskap på julaften. resten legger jeg meg ikke opp i. Jeg er så heldig jeg får beskjed om hvor jeg skal møte. Jeg liker ikke å bruke energi på noe hverken av forberedelser eller gjennomføring. Men jeg er var for budskapet. Jeg synes det er flott å høre budskapet og det som blir sagt. Jeg prøver å ikke bli kvalt av alt det som skjer rundt. Jeg liker bedre å holde fast ved enkle fakta. Jeg bryr meg ikke om hva andre gjør. Det synes jeg vi skal fortsette med. Vise respekt for hverandre. Gi hverandre fred og ro.

10) Årets høydepunkt og hvorfor

-Jeg har ikke en enkelt ting å trekke frem, men jeg har etterhvert skjønt at jeg setter stor pris på at jeg er frisk og opplagt. Det handler om å nyte dagen som den er!

11) Send en jule/nyttårshilsen til noen du synes fortjener en ekstra oppmerksomhet.

-Da sender jeg en hilsen til alle som heier på Rollon! Kan jeg gjøre det?

-Selvfølgelig!

-Da gjør jeg det. Heia Rollon!


Bypatrioten ønsker Harald Grytten med familie en gledelig jul!