Historien om Ålesund byHistorien om bankskøytene er på mange måter historien om Ålesund by og i kveld sendes dokumentaren «Fiskeskøyta som erobret havet» på NRK. 

Bankskøyta "Storeggen". Foto: Tor Sivertstøl, Tinde Film.

Historien om bankskøytene er på mange måter historien om Ålesund by og i kveld sendes dokumentaren «Fiskeskøyta som erobret havet» på NRK.

Det er Stiftelsen Kjell Holm som stod bak prosjektet med å få bygget en replika av ei sunnmørsk fiske-bankskøyte som fikk navnet «Storeggen» og ble sjøsatt i Ålesund i april i fjor.

Det er over hundre år siden det sist ble bygget ei skøyte av dette slaget i Ålesund. Med båtbyggere fra Hardanger Fartøyvernsenter brukte de 600 trær og nesten to år på å ferdigstille båten som i dag driftes av Stiftelsen Sunnmøre Museum. (fortsetter under)

 

Hele prosessen ble fulgt av filmskaperne Tor Sivertstøl og Gry Molvær Hivju i Tinde Film og det ferdige resultatet kan du se i kveld på NRK klokka 20.30.

-Dette er en tilsidesatt viktig del av byens historie og som dannet grunnlaget for hele fremveksten av byen som vi kjenner den i dag. Bankskøytene la grunnlaget for Ålesund og det som senere ble den maritime næringen og starten for Norge som fiskerinasjon, forteller Ørnulf Opdahl som oppfordrer alle til å skru på skjermen i kveld.

-Ja, denne må alle se, sier han!

Bankskøyta «Storeggen» brukes i dag i undervisningssammenheng og flere 100 skoleungdommer har allerede vært om bord. -Det har vært en eventyrlig interesse for bankskøyta som i dag ligger ved Fiskerimuséet i Ålesund sentrum, sier Opdahl.

 

SE MER OM BANKSKØYTA

STIFTELSEN KJELL HOLM

SE VIDEO FRA BYPATRIOTEN: 

BANKSKØYTA TAR FORM 

 

Filmskaperne Tor Sivertstøl og Gry Molvær Hivju i Tinde Film har fulgt prosessen med byggingen av Bankskøyta "Storeggen".

Bankskøyta "Storeggen" ble sjøsatt i strålende sol. Foto: Trine Klemetsen.

Mange møtte opp på kaia da bankskøyta skulle sjøsettes i Ålesund.