HellebroaVisste du at den Hellebroa du går på i dag er den siste i rekken av totalt fire broer som er satt opp for å binde sammen Aspøya og Nørvøya?

Hellebroa i Ålesund er like viktig for biler som gående og syklende som gjerne deler området.

Hellebroa sett fra vannkanten i Brosundet, eller Ålesundet som det opprinnelig heter.

Den aller første broa som var bygget i tre, kom i 1836 og gikk dessverre tapt i bybrannen 23. januar 1904. «Da brente broen av» kan man lese i beretningen fra den fryktelige brannatten.

Like etter brannen ble det opprettet ei provisorisk bro, før det ble bygget ei bro i jern som var svingbar. På den måten kunne også større båter passere i sundet.

Det sies at den unnskyldningen som oftest ble brukt av søvnige elever, bosatt på Nørvøya, som kom for seint til skoledagen ved Latinskolen gjerne var: -Unnskyld, men broa va´ svinga!

Det var ei tung og treig bro å svinge på, men den virket.

I 1936 ble grunnlaget lagt for broa som vi kjenner i dag, men siden den gang er den endret flere ganger og blant annet utvidet i bredden og pyntet med flotte gjerder av smijern. Den er i dag ikke bare et særdeles viktig bindeledd, men også en attraksjon og et populært fotopunkt for å fange vakre Brosundet, eller Ålesundet, som det egentlig heter.

Står du på Hellebroa, står du midt i byen. På Ålesunds nullpunkt vil vi hevde, noe som er understøttet av skiltingen inn til sentrum. Leser du «Ålesund 7 km», er avstanden nemlig målt fra Hellebroa!

Tekst: Harald Grytten/Trine Klemetsen Foto: Sindre Nakken/Trine Klemetsen Gamle bilder: med hjelp fra Sponland foto

Les om flere av byens hus her! (Nye episoder publiseres fortløpende)

Se flere bilder under: 

Utsikten fra Hellebroa er upåklagelig.

Ei stund var det svært populært med kjærlighetslåser. En trend som kommer fra Kina der forelskede par festet hengelåser ved den kinesiske mur for å vise evig troskap.

Dette bildet viser bredden på Hellebroa, den eneste forbindelsen mellom ytre bydel og sentrum.

Hellebroa i Ålesund brukes både dag...

og natt!

Ålesund kommune har siste årene rustet opp det flotte parkområdet "Vekteren" på sørsida av Hellebroa.

Hellebroa tar deg fra Nørvøya til Aspøya og omvendt.

Mang en ålesunder har hoppet her. Har du? Gjennom hele våren og sommeren kan man observere glade barn og unge som utfordrer høydeskrekken med et bad fra Hellebroa.

Hellebroa i Ålesund, bilde fra arkivet: Sponland Foto

Hellebroa i Ålesund, bilde fra arkivet: Sponland Foto