Håper i det lengste på løsning for FretexVi hadde håpet det skulle løse seg, og var på jakt etter nye lokaler, men så kom beskjeden fra sentralt hold om at det ikke blir. Det er en fortvilt sak, sier Britt Roald Nesvik hos Fretex som ikke legger skjul på hva hun synes om nedleggelsen.

Britt Roald Nesvik hos Fretex Ålesund ekspederer en av mange trofaste kunder i butikken i Ålesund sentrum

-Her kommer daglig kunder innom som ønsker å engasjere seg, sier Britt Roald Nesvik hos Fretex. -De er rett og slett fortvilet over at dette gode tilbudet nå forsvinner fra Ålesund sentrum, sier hun.

Kjedebestemmelse

Nedleggelsen av Fretex Ålesund bestemmes sentralt, og med det forsvinner det som best kan beskrives som en institusjon og viktig del av bybildet i 25 år.

-Det er vanskelig å godta. Her er virkelig et marked i Ålesund og gjenbruk er i vinden som aldri før. Mye av det som har ødelagt for vår del er dessverre svingende resultat på grunn av ytre påvirkninger og belastninger som store gravearbeider. Sånt gir til slutt konsekvenser for oss aktører i byen, det ser man når avgjørelser som dette skal tas, forklarer hun.

Elever fra Kolvikbakken ungdomsskule var i full sving med å rydde i hyllene da vi kom innom

Mer enn kun en butikk

Når Bypatioten kommer innom er det helt tydelig. Dette stedet er langt mer enn en butikk. Her får ungdommer og voksne viktig arbeidspraksis, det drives språkopplæring og integrering. Mye takket være engasjementet til den daglige lederen.

-Fretex er Norges største attføringsbedrift, noe som har forpliktet også her. Vi har alltid hatt et svært godt samarbeid med både skoler og voksenopplæringen. Der er ikke få eksempler vi har sett på personer som har gått videre fra praksis her og ut i ordinært arbeid. Det er en oppgave vi har tatt på alvor og ikke minst hatt stor glede av, sier Nesvik.

(Fortsetter under)

Julie Killingberg synes det er kjempetrist dersom Fretex forsvinner fra Ålesund sentrum

Fornøyde kunder

Vi treffer også handlende i alle aldrer. Faste og nye kunder som har funnet veien til butikken i Kipervikgata denne dagen. De reagerer alle likt på nyheten om at det straks er slutt.

-Det er kjempesynd! Julie Killingberg bruker butikken ofte, både privat og i skolesammenheng. -Jeg studerer ved Ålesund Kunstfagskolen og finner ofte materiale her. Redesign er skikkelig in og samtidig oppdager flere og flere muligheten som ligger i gjenbruk, sier hun.

-I tillegg er et tilbud som dette fantastisk med tanke på at Ålesund er en studentby og ikke minst er det bra også for andre som har behov for å handle billigere. Vi trenger dette alternativet, sier hun.

Gjenbruk og redesign er i vinden og Fretex Ålesund opplever at stadig flere får øynene opp for tilbudet

Kritisk til omlegging


Den daglige lederen klarer ikke å skjule at hun er kritisk til kravet fra statlighold som medførte at attføringsdelen måtte driftes som eget selskap.

- Det førte blant annet til at Fretex sentralt måtte opprette nye stillinger. Totalt ble det ei omstilling som ble for tung å bære. Det ble for krevende. Det er min mening, sier hun.

14. desember er siste åpningsdag

Så fremt der ikke skjer et julemirakel er siste åpningsdag satt til 14. desember og Bypatrioten spør seg om vi har gjort nok. For å nå frem til ledelsen med budskapet om at Ålesund by blir langt fattigere dersom vi mister dette tilbudet

Hva sier dere Ålesund? Skal vi vise at vi bryr oss?

Bruk kommentarfeltet på Facebook og si høyt fra om hva du mener!