Glad for at vi får ligge her i Ålesund!-Hvordan er livet om bord Hurtigrutene som nå ligger til kai? Det har vi spurt oss mang en gang der vi har ruslet forbi de enorme skipene som ikke skal ligge her, men være på tur fra sør til nord. - Når det først ble som det ble, er jeg veldig glad for at vi får ligge her i Ålesund, sier hotellsjef på MS Lofoten Else Kristine Tjessem.

-Når det først ble som det ble, er jeg glad for at vi får ligge her i Ålesund sier hotellsjef Else Kristine Tjessem.

(Tekst/foto: Marit Brunstad/Trine Klemetsen)

Vi møter hotellsjef Else Kristine Tjessem i trygg avstand på kaia, i det vi konkluderer med er ekstra vått regn, og hun deler gjerne.

-Jeg har bare gode minner fra gangen da jeg mønstret på for første gang i 1997 i Ålesund. Det var på sørgående Hurtigrute Kong Harald, sier hun og legger til at på kaia ventet Jan Arild Hagen i kjent stil.

 

En rekke Hurtigruter til kai i Ålesund sentrum. Bak ser du Fjellstua. En tur de ansatte om bord gjerne tar daglig!

Planen den gangen var sommerjobb, men mer enn tjue år senere trives hun fortsatt godt om bord, og møtene med Jan Arild har blitt mange. Nå er hun tilbake i byen der Covid-19 har gjort sitt til at liggetiden, mildt sagt, er mye lengre enn vanlig.

- Når det først ble som det ble, er jeg veldig glad for at vi får ligge her i Ålesund, sier hun, og skryter av byen. Vi får kjempegod trim opp trappene til Fjellstua hver dag, og har lært oss mange nye stier. Ikke minst liker vi utsikten ned på de fem Hurtigrutene som ligger på Stornespiren. I en situasjon som dette er det er viktig at vi får oss litt frisk luft hver dag!

I tillegg bruker de butikkene i sentrum. Spesielt går det mye i garn. Hun forteller begeistret om det gode utvalget av strikkegarn, og vi skjønner at det har blitt flere besøk både hos Spøteriet og Husfliden. Noen få turer ut for middag og lunsj har det blitt også, men stort sett spiser de om bord.

(Fortsetter under)

-Nå ser vi bare frem mot dagen da vi er i drift igjen. Det er ikke sånn det skal være sier hotellsjefen om bord MS Lofoten

- For øyeblikket er vi 15 personer om bord i MS Lofoten. Til vanlig er vi 46 ansatte i tillegg til alle de reisende gjestene, og vi går skift med 22 dager på, og 22 dager av, forteller hun.

Skipet ligger i dag i det man kaller «varmt opplag». Det betyr at de når som helst kan forlate havnen, og gå inn i passasjertrafikk.

Dagene om bord går med til desinfisering, vasking, vedlikehold av maskiner, gjennomgang av prosedyrer og enda litt mer vasking. Det arbeides døgnet rundt.

-Noen må fortsatt gå brannvakt, selv om vi ligger til land, forklarer hun.

- Nå er MS Lofoten så strøken som den kan få blitt, sier Tjessem med et smil. Vi har vasket, pusset, gnikket og desinfisert hver en millimeter av båten. Gardiner har blitt fikset, småskader har blitt utbedret, flater har blitt malt og båten skinner som aldri før.

MS Lofoten har mange faste reisende som vil ha den autentiske hurtigruteopplevelsen.

"Denne ærverdige gamle damen, er det mest klassiske skipet i flåten vår, og et vitnesbyrd om gullalderen innen skipsfart", skriver Hurtigruten på nettsidene sine, noe Tjessem bekrefter. Hun savner å være på tur.

-Jeg savner alle gjestene. Både de som er på rundtur, men også alle stamgjestene som kommer om bord i havna for å ta en kopp kaffe når vi ligger inne. De gir skipet ekstra liv. Hun fremhever Ålesund som en av stedene og destinasjonene de reisende alltid gleder seg ekstra til.

- De kjenner byen da de ofte har planlagt turen i god tid i forveien. Det ble veldig spesielt da vi kom til Ålesund i mars og nye restriksjoner gjorde at vi ikke fikk legge til land. Da måtte vi bare peke inn på byen og fortelle hvor vakkert her er, sier hun om turen de ansatte ikke glemmer med det første.

-Nå ser vi bare frem mot dagen da vi er i drift igjen. Det er ikke sånn det skal være sier hun!