Til toppen

Forbereder framtidens fagfolk

Rett ved NTNU i Ålesund ligger Fagskolen i Ålesund. Der framtidens fagfolk tilbringer to år av livet for å tilegne seg kunnskap. Mandag hadde de oppstart av nytt skoleår med grilling og stand-up.

På fagskolen kan de se hvordan bransjen ligger an og antall søkere avspeiler om det går godt eller dårlig. Er det flere permitteringer og nedskjæringer velger flere å søke utdanning.

– I 2016 og 2017 var vi oppe i 298 studenter. Da knakk oljeprisene og verftene slet. Vi har også vært nede i 247 studenter. I år har vi et normalår med 263 studenter, der 137 av de er førsteårsstudenter, sier rektor Alf Gunnar Furland.

På Fagskolen i Ålesund er det linjer basert både på land og på sjø. En kan velge mellom anlegg, automatisering, bygg, dekksoffiser, elkraft, maskinoffiser og maskinteknikk.

– I år ser der ekstra bra ut på sjøsiden. Kjønnsfordelingen er fortsatt dårlig, men vi ser at det også blir bedre på sjølinjene. Vi håper flere kvinner søker seg til oss, sier han.

(Fortsetter under…)

Selv om det ikke er mange kvinner som velger å gå fagskole, er det noen som gjør det. Josefine Nårstad, fra øya Ombo like utenfor Stavanger, har valgt å gå Maskinoffiser.

– Jeg har vært lærling på supplybåt og standby og trivdes godt i arbeidet som motormann. Jeg hadde hørt mye bra om Fagskolen i Ålesund og ønsker helst å gå på denne skolen fordi det var den jeg hadde hørt mest bra om. Fagskolen i Ålesund har godt omdømme i Norge, sier hun.

I samme klasse skal også Nikolai Fredrik Lervåg gå. Han har vært lærling på supplybåt og har i tillegg vært på ankerhåndering og fregatt.

– Jeg synes denne skolen virker lovende med interessant opplegg og engasjerte lærere. Jeg har valgt å gå fagskole fordi jeg har interesse for motor og båt. Så lærer jeg best av å være praktisk, sier han.