Til toppen

\ loading=

Fjord Cadenza med festivalpass

Fjord Cadenza braker for alvor løs 29. august – med åpningskonsert og nachspiel på en og samme kveld. – Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven? Dette spørsmålet kommer til å bli stilt i historien når Anton Bruckners episke 4. symfoni blir spilt for første gang av et profesjonelt symfoniorkester i både Sykkylven og Ålesund, sier dirigent Rune Bergmann.

Stolt over Sykkylven

Foruten å være kunstnerisk leder for festivalen, er Bergmann også sykkylving – og da falt det naturlig med en hjemkomst. 30. august tar han med seg symfonien til Sykkylven kirke.
– Jeg er stolt over hjembygda mi, og jeg gleder meg veldig til å presentere dette magiske verket på hjemmebane. Du trenger ikke være vant til klassisk musikk for å elske denne symfonien, fortsetter Bergmann.

Han har gått veien fra å være korpsgutt til nå å være en dirigent i verdensklasse, og han er fast inventar i hele tre utenlandske orkestre; i Canada, Polen og Sveits.
– Det er stort for oss å få Rune hjem til Sunnmøre i år også, sier Oliver Dyb, produsent i Fjord Cadenza.

To kvelder på rad skal Bergmann lede festivalens eget symfoniorkester. De 65 medlemmene er satt sammen av Sjøforsvarets musikkorps (SFMK) fra Bergen, en strykergruppe bestående av flere profesjonelle utøvere fra regionen, våre lokale talenter, og et utenlandsk innslag fra Bergmanns internasjonale nettverk.

Middelalderromanse

Selve åpningskonserten under festivalen er lagt til Ålesund kirke 29. august. Da skal Bergmann lede Fjord Cadenza symfoniorkester gjennom den østerrikske komponisten Anton Bruckners 4. symfoni, ofte kalt «Den romantiske», som er en middelalderromanse.

Ta bare en titt på komponistens egne notater om symfoniens åpning:

«Middelalderby – daggry – morgenrop lyder fra byens tårn – portene åpnes – på stolte hester rir ridderne ut i det fri, naturens magi omslutter dem – skogens mumling – fuglesang – og slik utvikler det romantiske bildet seg videre…»

Konserten åpnes først av et kortere verk av den norske komponisten Egil Hovland, «Fanfare og koral». Hovland ville fylt 100 år i år – som også er Anton Bruckners 200-årsjubileum.

Virtuos folkemusikk

Samme kveld som festivalen åpnes i Ålesund sentrum, blir det også et aldri så lite nachspiel på Teaterfabrikken. Da er det nemlig duket for Folkepub.
Folkemusikktrioen Farstad & Farstad – bestående av Kristina Farstad Bjørdal (trekkspill), Åsmund Arnesen Farstad (fele) og Marius Berglund (trekkspill) – spiller livlig og virtuos folkemusikk fra Nordvestlandet. Med seg på scenen vil de ha et knippe venner, og alt er lagt til rette for god stemning utover kvelden.

Både Kristina Farstad Bjørdal og Marius Berglund bor på Skodje, mens Åsmund Arnesen Farstad er fra Volda og studerer utøvende folkemusikk på Norges musikkhøgskole. Farstad Bjørdal og Berglund spilte under fjorårets festival, blant annet under bruvandringen som Fjord Cadenza arrangerte.

Nytt av året

Foruten årets første artistslipp, har Fjord Cadenza enda en nyhet å dele.

– Jeg synes det er spennende at vi prøver ut festivalpass i år, sier produsent Oliver Dyb om nyheten.

– Vi har mange konserter, og ønsker at folk skal kunne få med seg så mange arrangement som mulig. Da er det kjekt å kunne tilby det som en pakke som man ikke bare forplikter seg til, men som man får kvantumsrabatt for! For å kompensere for at det foreløpig ikke er sluppet så mye av årets program, har vi bestemt oss for å kjøre med Early Bird-priser for å sparke det hele i gang. Man har mye å se frem til, for det er flere spennende konserter i vente, avslutter Dyb.