Fjord Cadenza 2022: - Dette blir vanvittig stort!Festivalsjef Hallvard Braaten Steinhovden kan nesten ikke vente med å sette i gang årets Fjord Cadenza. 

Hallvard Braaten Steinhovden, festivalsjef for Fjord Cadenza, har mye å holde styr på rett før festivalstart. Men han hevder å ha kontroll på det meste før det braker løs 9. august.

«Verdens vakreste»
Det starter med et heidundrende vorspiel med britisk pubstemning på Teaterfabrikken 9. august, og deretter står høydepunktene i kø. I år er Fjord Cadenza tilbake i fullskalaformat, med mange toppnavn på plakaten.

Alle sunnmøringer med et snev av interesse for klassisk musikk og beslektede sjangre bør snarest hake av 9. til 14. august i kalenderen. For 29. gang arrangeres musikkfestivalen Fjord Cadenza, som med kledelig sunnmørsk beskjedenhet kalles «verdens vakreste festival».

Festivalsjef Hallvard Braaten Steinhovden kan knapt vente med å få sette i gang årets Fjord Cadenza, som i 2022 er tilbake i fullskalaformat etter to år med pandemirestriksjoner.

- I år er det så mange gode navn på blokka i ulike sjangre at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal begynne, smiler festivalsjefen. Vi ønsker også å spre oss utover et større geografisk område, slik at enda flere kan ta del i uforglemmelige konsertopplevelser.

Mangfold og nye arenaer
Det er fortsatt Gomerhuset og Skodje som er hovedbasen og hjertet i festivalen. Men konsertene og foregår flere steder på Sunnmøre, og på steder som kanskje ikke er vanlig å benytte som konsertarenaer.

Publikum kan blant annet oppleve Ålesund Kammerkor/Ferdafolk, Gro Kjelleberg Solli og Miki Campins i gruvene ved Dale Gruvemuseum i Norddal og intimkonsert med Wolfgang Plagge og fiolinisten Ludwig Gudim på Stettesmia. Eller hva med en kammerkonsert på paviljongen på Strandafjellet, 1042 meter over havet? Og når festivalen gjenskaper 1600-1700-talls londonsk pubstemning med Alehouse Sessions med Barokksolistene i den gamle tranfabrikken Teaterfabrikken, kan det fort bli en kveld for minnebøkene.

Sigrid Moldestad er en av Norges fremste artister innen folk, vise -og tradisjonsmusikk. På Fjord Cadenza skal hun blant annet ha utendørskonsert på Apalvikstølen i Skodje. Det kan fort bli et av mange magiske øyeblikk under årets festival.

Vil styrke sunnmørssjela
- I år vil vi ta lurven av to fordommer om Fjord Cadenza en gang for alle, sier Steinhovden: At Fjord Cadenza kun foregår på «Skøye», og at vi kun har klassisk musikk på menyen. Ingen av delene stemmer. Vi har konserter i flere sjangre og vi tar musikken rundt til nye arenaer på Sunnmøre for å styrke vår felles geografiske identitet.

- Jeg håper dette er året der folk som synes klassisk musikk kanskje er litt skummelt, gir det en sjanse.

Og drar eksempler fra filmverdenen:
- Det er musikk som gir deg klump i halsen og tårer når du ser en gripende film. Prøv å se filmen uten filmmusikk. Det blir ikke det samme. Den klassiske filmmusikken rører og berører. Akkurat slik den gjør det i en konsertsal. Der er det bare å lene seg tilbake og nyte. Jeg skal ikke påstå at klassisk musikk forlenger livet, men gjør det hvert fall rikere og bedre, smiler festivalsjefen, som selv er profesjonell cellist.

Frivillighet og gode sponsorer
Det er en krevende øvelse å produsere så mange konserter over et så stort geografisk område som det legges opp til i dagene 9.-14. august. 50-60 frivillige er i sving og skal håndtere alt fra artistpleie, transport, publikumsservice og andre praktiske oppgaver.

- I likhet med andre store festivaler er vi helt avhengige av frivillighet. I tillegg til en sunn økonomi, sier Steinhovden. 

Fjord Cadenza har Sparebanken Møre som en solid langsiktig hovedsponsor. I tillegg får festivalen noe offentlig støtte, i tillegg til billettinntekter.

Operasangerne Magne Fremmerlid (t.h.) og Hege Høisæter spiller hovedrollene i"Ridder Blåskjeggs borg" som settes opp i Ålesund kirke.

Høydepunkter i kø
Årets festival byr på mange spektakulære konsertopplevelser. Blant annet i Ålesund kirke, som for anledningen gjøres om til et operahus til oppsetningen av «Ridder Blåskjeggs borg» av komponisten Béla Bartóks. I dette gotiske skrekkdramaet kan vi oppleve «vår egen» operasanger Magne Fremmerlid fra Skodje i hovedrollen som ridder Blåskjegg, mens Hege Høisæter spiller bruden Judith.

- Produsentene kommer til Ålesund kirke fire dager før konserten for å forberede kirkerommet med riktig lyd, lys og instrumentprogrammering. Dette blir en vanvittig operaopplevelse i Ålesund kirke, sier festivalsjefen.

Variert musikalsk meny
Mange av konsertene under årets festival foregår utendørs. Det kan jo være en risikosport i seg selv på disse kanter av landet. Men det finnes alltid en plan B innendørs hvis det skulle bli skikkelig ruskevær.

Som tidligere nevnt består festivalprogrammet av mer enn typisk klassisk musikk. Både Odd Nordstoga, Stian Carstensen og Sjøforsvarets Musikkorps har musikk som ikke faller under den klassiske genren, men som kompletterer det musikalske mangfoldet som Fjord Cadenza ønsker å vise.

Sjøforsvarets Muiskkorps lager festkonsert på Kiperviktorget fredag 12. august klokka 12.00. (Ubåten blir imidlertid igjen i Bergen).

Gratis festkonsert på torget
Og apropos Sjøforsvarets Musikkorps: Fredag 12. august klokka 12.00-12.45 inviterer Fjord Cadenza og hovedsponsor Sparebanken Møre til gratis lunsjfestkonsert med Sjøforsvarets Musikkorps på Kiperviktorget i Ålesund.

Da bør alle som er i sentrum kjenne sin besøkelsestid og legge inn en ekstra lang lunsj for å oppleve et av landets beste janitsjarorkestre, som for anledningen ledes av Sunnmøres egen stjernedirigent Rune Bergmann. Han er til vanlig sjefsdirigent for kjente internasjonale symfoniorkestre og har vært med festivalen fra starten av, de siste 11 årene som kunstnerisk leder for Fjord Cadenza

Rune Bergmann reiser verden rundt på dirigentoppdrag. Fjord Cadenza er "hjertebarnet" og han kommer alltid tilbake til Ålesund under festivalen.

De musikalske høydepunktene står i kø fra 9.- 14. august, så nå er det bare for oss sunnmøringer å kjenne vår besøkelsestid.

Hele programmet og mer informasjon om årets Fjord Cadenza finner du her.