Til toppen

\ loading=

– Felles ansvar å ta inn lærlinger

Den 1. mars søkte 1200 lærlinger om læreplass. Nå starter jakten på bedriftene for de som enda ikke har fått læreplass. Flere lokale bedrifter i Ålesund støtter oppfordringen som kommer fra Fylkeskommunen.

– Vi er veldig stolte av lærlingene våre, og vi synes det er viktig å løfte frem betydningen av at alle bedrifter som kan er med på å gi de plass og lære de opp, sier Geir Rødseth fra Peab K Nordang AS.

Den 1. mars søkte 1200 lærlinger om læreplass. Nå starter jakten på bedriftene for de som enda ikke har fått læreplass. Flere lokale bedrifter i Ålesund støtter oppfordringen som kommer fra Fylkeskommunen.

– Å ta inn en lærling er den besten måten til å rekruttere den arbeidskraften som bedriften din trenger framover, sier Bjørnar Loe, seksjonsleder i Møre og Romsdal fylkeskommune. Han får bred støtte fra flere bedrifter som ser stor verdi i å satse på lærlinger.

Vi er på omvisning på det store prosjektet med utvidelse av Quality Hotel Waterfront i Ålesund hvor det jobbes høyt og lavt for å komme i mål til åpningen denne sommeren.

– Du må ta bilde av lærlingene våre. Det er så viktig å få ut budskapet om at lokale bedrifter må ta inn lærlinger, sier Geir Rødseth fra Peab K Nordang AS, som legger til at både små og store prosjekter er viktige å gjøre tilgjengelig for de om står i opplæring.

– Det er et felles ansvar og det handler om å både bygge og beholde kompetanse. Ikke bare i egen drift, men for hele regionen, sier han. Han får umiddelbar støtte fra Terje Haugland i Caverion.

Terje Haugland i Caverion understreker at de som står i utdanning må få sjansen til å prøve seg. Både for å finne ut om de har valgt rett, men også få reell opplæring og mulighet. – Den beste investeringen, sier han om å ta inn lærlinger.

– Vi har ikke bare tatt inn læringer, men har også tatt i mot elever som skal på utplassering. Det er utrolig viktig at de får muligheten til å føle seg frem for å se om dette er det de vil. De er nødt å få prøve seg. Så er det også en unik mulighet for å sikre fremtidig kompetanse på egne prosjekt og i egen bedrift, legger han til.

– På prosjekter som dette, som er av en viss størrelse får de også et unikt innblikk i alle prosessene underveis. De får prøve seg både med moderne og tradisjonelt utstyr og arbeidsmetoder. Sånn bygger de kompetanse og selvtillit sammen med andre. Sånn får vi også gode medarbeidere videre, sier Rødseth.

De er helt tydelige på at denne utfordringen sendes til alle bedrifter som har mulighet.

– Ja, dette er et løft vi alle må ta sammen, sier de.

Jacob Giske er en av flere lærlinger tilknyttet PEAB og som er med på utbyggingen ved Quality Hotel Waterfrot.

– Jeg storkoser meg, er den umiddelbare responsen fra Jacob Giske som er en av flere lærlinger som er med på prosjektet hos Quality Hotel Waterfront.

Vi stopper opp, i gangen der han holder på, for en liten prat og han er ikke i tvil om eget valg og muligheten han har fått.

– Det er bare veldig kjekt. Også blir jeg veldig stolt. Jeg sier til alle jeg kjenner åt de må bo her på hotellet om de skal til Ålesund. Det er tross alt jeg som har bygget det, sier han med glimt i øyet.

– Veldig kjekt. Jeg stortrives, sier Mette Tennfjord Alnes som går tømrer og nå er inne i lærlingetiden.

 

LES TIDLIGERE SAK OM QUALITY HOTEL WATERFRONT