Elsker å fortelle om ÅlesundDe kjenner hver en krik og krok i byen vår og heldigvis for oss elsker de å fortelle om alt de vet. Til alle. Vi ble med Ålesund Guideforening på fotosession i Brosundet. 

Guide Sidsel Waage Aurdal (t.v) og leder i Ålesund Guideforening Mette Ellefsen Willoughby.

Du har helt sikkert sett de i bygatene våre. Oftest med en hale av turister på slep. Ålesund Guideforening har 30-40 aktive guider, og som gruppe kan de formidle om livet i kystbyen vår på utrolige 12 språk.

-De som kommer vil vite alt, om hvordan vi lever til hva vi lever av, sier leder i foreningen Mette Ellefsen Willoughby.

I dag var de samlet i Brosundet til fotografering. Som alle andre er de avhengige av oppdrag fra både bedrifter og private og da må de jo lage litt egenreklame.

-Det er jo ikke tvil om at cruiseturistene er de som står for de aller største bestillingene, men vi har også mange andre hyggelige oppdrag. Nå skal vi lage oss en fin plakat og dele litt på facebook, forteller en kvitrende Sidsel Waage Aurdal som ikke har rukket å lande helt etter det hun beskriver som en uforglemmelig 17. mai. 

-Jeg hadde med meg cruiseturister rundt i bygatene på selveste 17. mai. Det var bare, ja som de sa selv, overveldende. Helt ubeskrivelig. De var så begeistret at de tidvis glemte å se mot kaikanten og holdt på å ramle på sjøen opptil flere ganger. I strålende sol, tenk det da, utbryter hun med sydvesten på snei.  -Det ble en dag jeg kommer til å huske for alltid, smiler hun og føyer seg inn i rekken av guider, på klar kommando fra fotograf Brunstad. 

 

Felles for de alle er formidlingsgleden. Den må nesten ligge i bunn skal du være en god guide. I tillegg til kunnskap. Du skal kunne mye om mangt. (fortsetter under)

Guidene fotograferes av Marit Brunstad på Sponland foto.

Felles for de alle er formidlingsgleden. Den må nesten ligge i bunn skal du være en god guide. I tillegg til kunnskap. Du skal kunne mye om mangt. 

-Du må gjennom 150 timer med opplæring, 3 timer skriftlig eksamen og muntlig prøve på busstur og særoppgave om valgfritt tema, men da er du klar, forteller Willoughby som selv skrev oppgave om Nørvøyskolen.

-Turistene elsker det når du kan fortelle at du har vokst opp her og viser de skolen du gikk på selv. Jugendstilen og arkitekturen er jo et opplagt tema, men så har du alle de artige tingene vi forteller om dagliglivet her. Som vi ser på som en selvfølge og som de kanskje aldri har hørt om før. Som at vi er nødt til å skifte til vinterdekk på bilene, ler hun. 

Ålesund Guideforening

-De er svært nysgjerrige på hvordan vi lever. De vil vite mest mulig. Du kan tro det var mye å forklare i går om strømper og søljer, sier Aurdal om gårsdagen. -De lurte på om vi var velstående. Siden alle hadde sånne fantastiske drakter, men da sa jeg som sant er. At vi er nøktern og hardtarbeidende, avslutter Aurdal.