Til toppen

Ekte gyros på Kiperviktorget

Gyros i pitabrød. Absolutt en velsmakende nyhet på Kiperviktorget. Vi snakker ekte gresk mattradisjon fra Filiz til byens publikum. Med oppskrifter hun har tatt med videre gjennom det som er litt av ei historie.  Da besteforeldrene flyttet fra militærjuntaens Hellas til nabolandet Tyrkia tok de med seg kunnskapen og mattradisjonene fra hjemlandet. Der er gyros […]

Gyros i pitabrød. Absolutt en velsmakende nyhet på Kiperviktorget.

Gyros i pitabrød. Absolutt en velsmakende nyhet på Kiperviktorget.

Vi snakker ekte gresk mattradisjon fra Filiz til byens publikum. Med oppskrifter hun har tatt med videre gjennom det som er litt av ei historie. 

Da besteforeldrene flyttet fra militærjuntaens Hellas til nabolandet Tyrkia tok de med seg kunnskapen og mattradisjonene fra hjemlandet. Der er gyros et nøkkelord. 

-Mattradisjonene i Tyrkia og Hellas er på mange måter lik, men jeg har med meg mine besteforeldres tradisjoner, forteller Filiz, som nå har inntatt Kiperviktorget med matvogna ”Gyros House Ålesund”:

Jeg må prøve meg frem og starter med en enkel meny for å se hva som faller best i smak hos ålesundere, forteller Filiz, som i august i fjor tok valget og flyttet fra Nordland til Ålesund.

-Jeg har drevet kafé og restaurant i Nesna i Nordland i tretten år, men jeg har to barn som skulle ha videregående skole og utdanning. Utfordringen kom i det de la ned det videregående tilbudet.

Da ønsket vi å se oss rundt etter andre muligheter, og vi fant fort ut at skoletilbudet i Møre og Romsdal var av det beste. Derfor flyttet vi til Ålesund, en by vi aldri har vært i tidligere, forteller hun. Hun er utrolig takknemlig for mottakelsen. 

-Folk er bare så rause og gjestfrie, sier hun og skryter videre av både byen og menneskene. 

(Fortsetter under).

Filiz Karabag har tatt med seg greske mattradisjoner fra besteforeldrenes hjemland, til Ålesund. Ekte gyros er ikke lenger noe en må ta fly for å få spist.

Filiz Karabag har tatt med seg greske mattradisjoner fra besteforeldrenes hjemland, til Ålesund. Ekte gyros er ikke lenger noe en må ta fly for å få spist.

Selv om hun begynner forsiktig, har hun håp om planer om at dette skal bli noe enda mer. Vognen skal pyntes og få mer gresk preg og gensere med logo er på vei. 

-Vi er veldig profesjonelle vet du, sier hun. 

Hun var i første omgang på jakt etter lokale til restaurant. 

-Jeg var på leit etter lokale, men koronapandemien og alt rundt gjorde det vanskeligere. Så kom idéen med vogn her på torget, og det tror jeg skal gå veldig bra.

Filiz satser på lokale råvarer.

-Gyros kan en lage av flere typer kjøtt. Jeg har satset på gyros i pitabrød, i baguetter eller som ren gyrostallerken.

I tillegg har jeg gresk salat, falafelsalat og forskjellige andre retter.

I Hellas er svin og lam veldig vanlig. Jeg satser på svinekjøtt og kylling, forteller Filiz, som åpner vogna si hver dag.

-Jeg prøver meg litt fram der også, men har åpen hver dag. Så får jeg justere åpningstidene etter hvert. Men en kan også bestille takeaway.

Akkurat nå holder jeg på med å få på plass nettside og plassere oss i sosiale medier, forteller Filiz, som kan fortelle at hovedjobben er lærer. 

-Så jobber jeg på vogna i tillegg, der jeg har god hjelp av andre til å holde åpent når jeg selv er opptatt, sier hun.