Ekspertenes egne tips til sommerferie på SunnmøreSkal du ha sommerferie i Ålesund og på Sunnmøre? Vi har samlet gode tips lokale eksperter. Både aktiviteter, plasser å se og ting å oppleve. God sunnmørsk sommer!

Ole Henrik Uri driver camping sentralt i Ålesund sentrum og Valldalen og kjenner begge områdene godt.

Prøv juving med guide i vakre Valldal

Ole Henrik Uri, daglig leder på Volsdalen Camping:

Juving i Valldalen:
Det er en gjemt perle som flere tusen kjører rett forbi. Det er løype gjennom juvet med rappellering, balansering på tau, klyving og zip-line. Så kan man hoppe og bade i elva. Når sesongen er over er raftingen å anbefale.

Båttur til Runde:
62 Nord tilbyr båtturer til Runde. Den tenker jeg må ligge på lista over ting å oppleve på Sunnmøre. Det er virkelig noe å få med seg. For de som ikke er så glad i havraftinga bort kan kjøre dit eller komme seg dit på en annen måte.

Fottur i Tafjordfjellene:
Det ligger i Reinheimen nasjonalpark. Vi er dårlig på å reklamere for nasjonalparker, så mange vet ikke når de har reist igjennom en. Internasjonalt er det et stort varemerke. En fottur opp Tafjordfjella er en fin naturopplevelse og det er ikke så mange som går der, så man får være litt alene. Men jeg håper flere oppdager denne turen.

Verdensarvfjord:
Det er litt av et naturlandskap. Det er så unikt at UNESCO har gitt Nærøyfjorden og Geirangerfjorden en helt spesiell status på sin verdensarvliste. Vi får se en fantastisk del av vår kultur. Man kan komme seg dit ved hjelp av kajakk fra Tafjord og Valldalen eller med båt fra Geiranger.

Opplev Ålesund:
Man kan gå seg en tur gjennom Ålesund og oppleve alt byen har å by på. Ta en tur opp til utkikkspunktet fra Aksla, dra innom Jugendstilsenteret og dra til Atlanterhavsparken.

(Fortsetter under...)

Bare å rusle på kaia i Ålesund med kaisalg og soft-is er en egen opplevelse, sier Elisabeth Muri som driver Muri Camping i Valldalen

Elisabeth Muri, Muri camping i Valldalen:

Herdalssetra:
Det er fantastisk natur. Her kan man låne seg ei hytte. Så drar man ut med båt for å sette garn og fiske.

Refvik:
Der er en fantastisk sydenstrand. Der skal det være festival første helga i juli med mange band. Det er noe helt eget med festival og så kan man telte på stranda. Det er muligens utenfor Sunnmøre, men det er fortsatt verdt en tur.

Ålesund:
Bare det å gå på kaia og kjøpe seg reke og softis i Ålesund er en fin opplevelse.

Ribbåt og kajakk:
Det å dra med ribbåt mellom Hellesylt og Geiranger er helt spesielt. Jeg er glad i å være på og nær sjøen, så er man det er dette et godt tips. Her kan man også putte inn kajakk. Det er mange fine plasser på Sunnmøre å reise ut med kajakk.

Festivalsommer:
Jazzfestivalen og Sommerfesten på Giske. Det ligger i nærmiljøet for lokalbefolkningen og er en opplevelse for både oss og tilreisende. Det er fint å kunne støtte opp det vi har her og bruke det. Det er noe med folkeliv og ei helt spesiell stemning. Festivaler er positivt.

(Fortsetter under...)

Richard Lindin oppfordrer alle til å oppdage Ålesund og Sunnmøre

Opplev Alnes fyr, anbefaler Richard Lindin ved Aalesunds museum

Richard Lindin, Aalesunds museum:

Atlanterhavsparken:
Atlanterhavsparken er et akvarium som er plassert ved Tueneset i utkanten av Ålesund sentrum, og tar for seg dyrelivet langs Norskekysten. Hver dag i sommer er det dykkershow på akvariet og foring i pingvinparken.

Alnes:
En av de mest idylliske plassene Sunnmøre har å tilby besøkende er Alnes. Alnes er en vakker liten bygd som er omgitt av havet og ligger på nordsiden av Godøya. Det bor cirka 180 mennesker på Alnes i dag og det mest kjente med Alnes er Alnes Fyr og opplevelsessenter.

Alnes Fyr og Opplevelsessenter:
Her kan man oppleve fyrhistorisk utstilling og ta seg en tur opp i fyret og få god utsikt. I sommer kan man se den nye kunstutstillingen til H. M. Dronnong Sonja som ble åpnet nå i juni.

Fjellstua:
Et besøk på Fjellstua er nesten en selvfølge når du er på besøk i Ålesund. Etter å ha gått opp 418 trappetrinn belønnes du med en panoramautsikt over Ålesund og øyene rundt.

Sunnmøre Museum:
I utkanten av Ålesund sentrum ligger folkemuseet for kystkultur; Sunnmøre Museum. Museet gir et innblikk i hverdagslivet og arbeidet fra steinalderen og fram til nyere tid. Museet har et nydelig friluftsområde hvor over 50 bygg er ført opp. Hver onsdag fra klokken 12-16 er det aktivitetsdag for barnefamilier på museet. Her kan alle ta seg en tur med vikingskipet «Borgundknarren».

(Fortsetter under...)

Ta med sykkelen på øyhopping. Her er vi på Lepsøya.

Per Ståle Dyb, PSS Valderøya

Atlanterhavsparken:
Det er en attraksjon av de sjeldne. Man kan gå i ro og fred og studere og kikke på dyrelivet vi har langs Norskekysten.

Godøyfjellet:
En tur opp Godøyfjellet er å anbefale. Det er en rekreasjon. Det å ta den nye veien som er ordnet fra juv og opp til toppen så får man en fantastisk utsikt.

Blimsanden på Vigra:
Det er utrolig fint det. Man kan velge to retninger en mot Molnes og en ut mot Bremnes og ut til Synnes. Så kan man gå mot fyret på Blindheim, som kunne vært et eget punkt over anbefalinger. Det er nydelig fint og stilt.

Fjellstua:
Det er helt fantastisk utsikt og man ser så langt det er mulig utover horisonten. Det er fint for turister og for lokalbefolkningen.

Ytre Søre Sunnmøre og nordøyene:
Mot Fosnavågen og Flø. Der er det virkelig fint. Jeg var der mye tidligere da jeg monterte industriporter. Man så seg aldri mett. Det er så vakkert. Så kan man dra andre veien på sykkeltur til nordøyene. Jeg skjønner ikke at folk ikke drar dit oftere.

(Fortsetter under...)

Skal du til Sunnmøre bør du absolutt oppleve Geiranger, sier Monja M. Mjelva 4. generasjon vertskap ved Hotel Geiranger Union.

Monja M. Mjelva, Union Geiranger

Geiranger:
National geographic har kåret destinasjonen som topp fem av UNESCO sine anbefalinger, og er da på linje med Grand Canyon. Så bør man absolutt ta seg en tur til Storseterfossen som er den første nasjonale turiststien som er åpnet.

Herdalen:
Oppleve geit og seter. Så går man fra Herdalen opp Holegga til Geiranger. (Før man drar til Union Geiranger for bad og spa.)

Sightseeing i Geirangerfjorden:
Man drar ut med båt eller kajakk. Så bør man virkelig teste ut den nye båtruta som går fra Ålesund til Geiranger. Der får man med seg alt.

Fjordgardane:
Man tar båt dit. Og på en halvtime har man gått opp fra 0 høydemeter til 500 høydemeter. Der ligger det gamle, nedlagte garder hvor man kan se hvordan ting ble drevet før. Det er en av grunnene til at UNESCO har gitt plassen en spesiell status i sin verdensarvliste.

E-bil til Dalsnibba:
Man leier seg en Twizy Renault og kjører opp det Nord-Europas høyeste utkikkspunkt fra en bilvei.

(Fortsetter under...)

Flotte anbefalinger til opplevelser på Sunnmøre fra Jugendstilsenteret i Ålesund

Aida Undertun, Malin Fuglseth Simensen, Stine Mari Olsen Gallefoss, Eleonore Vår Sønderland, Jugenstilsenteret.

Tur til Tafjordfjellet:
Det er noe med naturen der. Det er essensen av sunnmørsk natur på en plass og man får alt i en pakke.

Byvandring i Ålesund:
Det å gå igjennom Kongens gate og se Ålesund. Man løfter blikket og får se ting man ikke har lagt merke til tidligere. Man ser virkelig detaljer man ikke ser ved førte øyekast.

Kajakktur rundt øyane:
Man får se Sunnmøre fra et annet perspektiv. Man ser det fra sjøen og får kjenne skikkelig hav.

Aalesunds Museum:
Dette er kanskje den plassen man bør dra innom først. Her får man lære seg Ålesunds historie. Det er mer spennende å se byen etterpå når man har litt forkunnskaper og historie.

Raftingtur til Runde:
Det er skikkelig krutt for de som vi ha seg et realt adrenalinkick. Dette er for de mer eventyrlystne.

(Fortsetter under...)

Britt Giske Andersen ved Atlanterhavsparken brenner for egen region og har flere flotte anbefalinger.

Besøk dyrene på den flotte Hakallegarden! Aktiviteter og kos for alle.

Britt Giske Andersen, Atlanterhavsparken

Hakallegarden:
I Vanylven ligger besøksgården Hakallegarden. Jeg var der nylig og da var det en stund siden sist. Det Aina har fått til der er er helt fantastisk. Det var som å komme midt i et eventyr. Og da gjelder det hele nærområdet, også naturmessig. Virkelig et sted som en kjenner på roa.

Sæbø,Sandsøya og Runde:
I grunn så er bygda Sæbø en like fin plass å reise hele året og da helst med båt gjennom Hjørundfjorden. Ferga går hele året fra Standal og er et cruise i seg selv. Det er et must. Og så har man Sandsøya da, rett på storhavet og skikkelig øyafølelse. Men så MÅ jeg ha med Runde. Goksøyr camping i mai. Båtturen rundt fugleøya , med lokal guide på dagen og fjelltur på kvelden. Det burde alle få oppleve minst en gang i livet.

Godøyfjellet:
Sjølvaste fjellet. Ei sti for alle, nesten uansett form og fasong. Enten over fjellet eller fjøra rundt. Og spesielt nå som de har laga til ny sti. Godøy er mitt Lofoten, man får en slik høyfjellsfølelse, selv om det ikke er så høyt. Så ser man rett ut mot havet. Rein lykke for ei fra Giske å nå toppen her.

Løvsøya:
Mest kjent som Lepsøya. Vi gikk fra Hellevika helt ytterst på øya og opp mot Goaldet. Det er en fin tur og Lepsøy er ei slik øy hvor man merker at innbyggerne er fole glad i øya si. Man får et godt førsteinntrykk og de har en slags usynlig guide, for de er så flinke med skilting og stier. Eventyrskogen er et godt eksempel. Det er en stor verdi som de ikke må miste.

Geiranger i mai:
Det er litt sent på året nå, men Geiranger i mai, mens fjelltoppene er hvite og markene er grønne. Storturismen har ikke kommet enda. Man kan gå i fjellene og oppleve alt som turistene skal gjøre etterpå. Det er en fjord klar for sesong. Vi er virkelig privilegert som bor her vi bor. 

De søte oterene på Atlanterhavsparken gleder seg over tilskuere!

Opplevelsene står i kø i vakre Geiranger