Bro mellom mat og kulturDe har holdt på siden september i fjor. Revet, pusset opp og blandet med nytt. Til helgen er det klart for åpning av mat- og kulturhuset BRO i Ålesund sentrum. 

Det jobbes i alle kriker og kroker på BRO i Ålesund sentrum for å bli ferdige til åpningen.

Det vrimlet av folk både høyt og lavt da Bypatrioten var innom for en smugtitt i dag. Det er innspurt med store bokstaver for gjengen bak BRO. Et sted inspirert av storbylivet i Oslo.

-Vi har helt klart latt oss inspirere av Kulturhuset i Oslo, forteller Lars Berg Giskeødegård om konseptet som tar høyde for å være en god miks av kaffebar, lunsjplass, restaurant, utested og aktivitetshus. Det siste er en viktig brikke.

(Fortsetter under)

Synnøve Nesdal Sandnes og Lars Berg Giskeødegård i full konsentrasjon.

Gratis scene for alle

Synnøve Nesdal Sandnes er den som skal ha ansvaret for innholdet. Hun har siste tiden jobbet iherdig med å få på plass aktører og konsept som skal fylle Bro med aktiviteter hele året.

-Dette er i utgangspunktet ingen konsertscene, men vi har scene med lyd og enkel lysrigg som står fast og som folk kan benytte seg av. Vi ser mer for oss ulike foredrag, debatter, poesi og medlemsmøter i ulike organisasjoner. Alt du kan putte i boksen for samfunn og hobby, forklarer hun.

Men musikk blir det

-Det blir blant annet et akustisk konsept i samarbeid med aktører fra symfoniorkesteret og strykekvartetten, sier hun om det som skal bringe klassisk musikk enda tettere på bylivet.

-Så har vi jo også et helt annet ytterpunkt med temakvelden «Strikk og drikk», sier hun lattermildt og sier at vi gjerne må spre ordet om at de er på jakt etter enda flere forslag.

(fortsetter under)

I loungen har de satt inn fargerike "godstoler".

-Dette skal være en plass hvor det er lov å «henge» uansett om du kjøper noe eller ikke. Her kan du ta jobbmøter og få med deg opplevelser på samme tid, forklarer Lars om det som utgjør en hel etasje med kaféliv og kultur.

-Vi har delt stedet inn i ulike soner med scenen innerst, en lounge med bibliotek og gode sittegrupper i midten og egen bar og kaffebar som er vendt ut mot gaten. I tillegg har vi «Drivhuset» som er et eget rom som kan bookes for møter, gruppearbeid eller samtaler der man ønsker å sitte litt skjermet for lyd, sier han.

Underetasjen er satt av det som blir restaurant. Beliggende helt nede i vannkanten i Brosundet med egen uteservering.

- Ålesund er jo fiskeribyen. Det skal man selvfølgelig merke dersom man er gjest her. Det skal smake av hav og sjø og vi har fokus på lokale leverandører, forklarer Lars.

Her slipper ingen unna. Ante Giskeødegård på vei ned i restauranten.

9 måneder med oppussing

-Det er alltid sånn når man starter på noe så stort at man ikke vet helt hva man finner. Vi har revet og revet, pusset og jobbet for å komme helt inn til mye av det opprinnelige materialet. Vi har blant annet skiftet til trerammer i vinduene og lagt fliser der det gamle gulvet ikke lengre kunne brukes. Vi har gjort mye for å beholde det som en gang var her. Er det en ting som er sikkert så er det at man aldri vet helt hva man finner når man setter i gang å rive, men vi fant mye sjarm. Det var viktig for oss å beholde, sier han om arbeidet som trolig var mer omfattende enn de noen gang kunne se for seg.

Onsdag er det duket for åpningsfest for inviterte gjester og fredag 8. juni kl. 09.00 åpner de dørene for byens publikum. 

-Det blir noen hektiske timer med innspurt, men dette skal vi klare sier han!

Følg BRO på facebook for nyheter og oppdateringer fremover! (Sponset lenke).

Nye fliser i overgang til det gamle tregulvet som de har pusset og oljet.

Lydanlegget festes. Her kan arrangører av smått og stort benytte seg av det som bli en gratis møteplass uten lokalleie.

Arbeidere over alt før den store åpningsfesten til BRO.

Ikke dumt å sitte i en stol med en bok og en kopp kaffe og bare nyte denne utsikten.

Ante Giskeødegård viser frem det som blir et eget rom i restauranten som kan bookes til møter og selskap.

Fortsatt mye som gjenstår, men det går unna i svingene i det som blir restauranten til BRO i Ålesund sentrum

Gammelt blandes med nytt

Helt ny bar ved utgangen til uteserveringen midt i Brosundet

Trappen ned til restauranten som får åpent kjøkken der gjestene kan se kokkene når de arbeider.

Stor sofa med bibliotekområde like ved scenen.

"Drivhuset" kan reserveres til møter, gruppearbeid, temasamlinger og mer der man ønsker å sitte for seg selv.

Trebjelkene er pusset og kommer frem som en naturlig del av rommet.