Til toppen

Bjarne i farta

Han går tur over Aksla hver dag, trener på helsestudio og svømmer 200 meter før frokost hele sommeren. Det skulle bare mangle, han er jo bare 85 år!

Bjarne Haagensen (85) går på tur på byfjellet hver eneste dag.

Bjarne Haagensen (85) går på tur på byfjellet hver eneste dag.

– Å ha tålmodighet, engasjement og lyst til å skape noe der vi bor har vært viktig for meg, sier Bjarne Haagensen til Bypatrioten når vi slår følge over Akslafjellet en nydelig høstdag.

85 år er han blitt, men aktivitetsnivået er rett og slett imponerende og kan få langt yngre folk til å føle seg en smule forlegen. 

Hver eneste dag han har tid og anledning, går han en tur på Akslafjellet. Som oftest sammen med kona Karin. 

Da parkerer de bilen ved Aksla stadion og tar turen mot Fjellstua og tilbake. Det er imponerende nok det, men som om ikke det var nok:  

– Jeg er på treningsstudio tre ganger i uka.

– Javel?

– Og om sommeren bor jeg på hytta i Fjøra. Da starter jeg hver dag med å svømme 200 meter før frokost. Det er jo viktig å trimme litt, sier han. 

– Litt? Du er 85 år…

– Ja, ja. Men jeg bruker staver mens jeg går på fjellet, da. Jeg har operert begge hoftene og de er litt stive, så det er mest for sikkerhets skyld. (Saken fortsetter).

– Det er fantastisk hva Aksla vel har fått til her oppe, sier Bjarne Haagensen mens han prøvesitter et av de utendørs treningsapparatene. Selv er han på helsestudio tre ganger i uka.

– Det er fantastisk hva Aksla vel har fått til her oppe, sier Bjarne Haagensen mens han prøvesitter et av de utendørs treningsapparatene. Selv er han på helsestudio tre ganger i uka.

Stolt
Han er kjent som forretningsmann, eiendoms- og byutvikler, klippfiskkonge, styregrossist, AaFK-investor og sikkert mye annet også.

Nå har Bjarne riktignok trappet gradvis ned og overlatt de aller fleste styrevervene til andre. Familiebedriften Brødrene Jangaard er det sønnene som styrer videre med stø hånd.  

Men Bjarne følger godt med, og vil fortsatt ha et ord med i laget når det tas viktige avgjørelser. Så sitter jo han i Havnestyret fortsatt, som næringsforeningens representant. Det har han forøvrig gjort i 40 år nå. 

– Jeg er veldig stolt av det Ålesund havn har fått til. Vi er en av landets største containerhavner. Oslo er riktignok større, men der driver de stort sett med import. Her skaper vi verdier og eksporterer.

Intet slaraffenliv
Så lurer vi jo på: når man har en formue i mange hundremillionersklassen og har jobbet hardt et helt liv – om det ikke noen gang har vært fristende å selge unna og bare nyte livet? 

– Er du tulen? Det har aldri vært aktuelt. Man blir dårligere av å ikke drive med noe. Jeg har jobbet hardt hele livet og sitter relativt godt i det nå. Men jeg kunne sikkert ha tjent mye mer penger ved å reise ned til Oslo og investert og spekulert. Men vi hadde helt sikkert ikke fått det noe bedre. Vi vil skape og investere her vi bor og trives, sier han. 

Her på Utstillingplassen setter Brødrene Jangaard AS i gang med en storstilt utbygging med nytt badeland og leiligheter.

Her på Utstillingplassen setter Brødrene Jangaard AS i gang med en storstilt utbygging med nytt badeland og leiligheter.

Ikke råd til møbler
Bjarne har gått på handelsskole og er utdannet elektriker. Som ung var han mye i utlandet for å lære seg språk og han snakker både spansk og portugisisk flytende. Det har han selvsagt fått god bruk for, gjennom en utstrakt forretningsvirksomhet i Portugal og Brasil. 

På 1960-tallet skulle han og kona Karin bygge seg hus på Gåseide av hardt opptjente penger, mimrer han.

 – Huset kostet 45000 kroner og det var en del penger den gangen, sier han. 

 Da huset var ferdig hadde vi ikke råd til møbler, så det var veldig spartansk innredet den første tiden. Men vi hadde det akkurat like godt og kjekt den gangen som nå, ler han.

Satser stort
I disse dager står familien Haagensen foran et nytt, stort utbyggingsprosjekt i Ålesund sentrum. 

Brødrene Jangaard investerer mellom 300 og 500 millioner kroner og skal bygge et stort badeland og leilighetskompleks på Utstillingsplassen, samt en innvendig fjellheis til Fjellstua. Bjarne har selvsagt sørget for å få plass i byggekomitéen i prosjektet. 

– Vi har holdt på i mange år med planleggingen og for å få nødvendige tillatelser, nå ser det endelig ut til å bli realisert, sier han.

Utbyggingen vil slå minst tre fluer i en smekk.   

– Det er for gale at vi må reise til Molde og andre steder for å få et skikkelig badeanlegg. Badelandet vil gi byen et helt nytt tilbud som gjør Ålesund sentrum mer attraktivt å bo i. Èn ting er at badelandet kan skape enda mer trafikk inn til byen og bli attraktivt for turister og tilreisende. Men vi gjør dette først og fremt for at byens egne innbyggere skal trives og ha det bra her. Det er det viktigste, sier han. 

– Og det er viktig at det bor folk i byen. Det skaper enda mer aktivitet. Her er alt for lite boliger i bysentrum, så leilighetene blir et viktig bidrag. 

Her er skissen over det nye badelandet som kan stå ferdig når vi bikker 2020.

Her er skissen over det nye badelandet som kan stå ferdig når vi bikker 2020.

Ingen gondol
Når det gjelder fjellheisen inne i Aksla, har han merket seg at noen i stedet ønsker gondol opp til byens tak. Det har han ikke særlig tro på. 

– Tror du det er mange som er villig til å betale for å kjøre gondol i 100 meter? Hadde fjellet vært mye høyere, så kanskje. Dessuten tror jeg aldri vi ville fått tillatelse til å gjøre et så omfattende inngrep i naturen, sier han.

I stedet blir det nå bygget to innvendige heiser i byfjellet Aksla som frakter publikum fra den nye parkeringstunnelen og opp på Fjellstua på 18 sekunder. 

– Heisene vil nok også føre til avlastning av all busstrafikken på byfjellet i turistsesongen, sier han.

Entusiasme og tålmodighet
Mye av pengene han og firmaet har tjent opp gjennom årene har gått å investere i hjembyen. Bygårder, hoteller, kjøpesentre, AaFK-spillere – og nå sist; det store parkeringsanlegget i Aksla.  

Det har vært mange og dels tunge tak for å få til alle prosjektene opp gjennom årene, men Bjarne har stort sett fått det som han vil.  

– Har du brukt utestemme mange ganger for å få det slik du vil? 

– Det hjelper ikke med utestemme. Men du må ha entusiasme og tro på det du driver med. Man må bruke gode argumenter for å vise at man har rett. Da kan du få til nesten hva som helst. Og så må man ha en god dose tålmodighet, legger han til.   

Bjarne og kona Karin går på tur på Aksla så ofte de kan.

Bjarne og kona Karin går på tur på Aksla så ofte de kan.

Savner tæl 
– Jeg savner politikere med tæl. Som har glødende engasjement og utviklingstrang. Det virker som om de fleste er fornøyde med å administrere det vi har fra før. Da går det ikke fort fremover, sier han. 

Og fortsetter med et hjertesukk når det gjelder bygårdene og de verneverdige husene. 

– Det er alt for strenge regler for vern. Det er helt greit at fasadene vernes, men det må bli enklere å få bygge bak fasadene. Det er misforstått vern når husene forfaller innvendig. For å sette det på spissen: Det er ingen som vil bo i en leilighet med kjøkken fra 1904.

Ridder Bjarne
Bjarne Haagensen er blitt satt pris på for sin innsats som forretningsmann og eiendomsutvikler. I 2002 ble han utnevnt av Kongen til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Året etter fikk han Ålesund kommunes hederspris. 

– Hvordan reagerer du på å få slike utmerkelser?

– Det er klart jeg blir stolt. Det er en ære! Jeg blir som alle andre; glad når noen synes jeg har gjort en god jobb. Og det viser at hvis du er begeistret for noe og står på så får du til hva som helst.